Uber: «Έτσι διεισδύαμε σε πολιτικούς και media» – Αποκλειστική συνέντευξη του Mark MacGann στον Guardian

Uber: «Έτσι διεισδύαμε σε πολιτικούς και media» – Αποκλειστική συνέντευξη του Mark MacGann στον Guardian
Μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη σχετικά με το σκάνδαλο της Uber έδωσε στον βρετανικό Guardian o πανίσχυρος άνδρας του Ιρλανδικού λόμπι, Mark MacGann.Ο άνδρας που ηγήθηκε των προσπαθειών της Uber να κερδίσει τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, εμφανίστηκε για να προσδιορίσει τον εαυτό του ως την πηγή που διέρρευσε περισσότερα από 124.000 εταιρικά αρχεία στον Guardian.

Ο MacGann αποφάσισε να μιλήσει, όπως είπε, επειδή πιστεύει ότι η Uber εν γνώσει του παραβίασε τους νόμους σε δεκάδες χώρες και παραπλάνησε τους ανθρώπους σχετικά με τα οφέλη για τους οδηγούς του μοντέλου οικονομίας της εταιρείας.Ο 52χρονος λομπίστας, διατέλεσε μέλος της κορυφαίας ομάδας της Uber και φέρει μερίδιο ευθυνών. Σε μια αποκλειστική του συνέντευξη στον Guardian, είπε ότι εν μέρει… υποκινήθηκε από τύψεις.

«Πώς να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου;»
«Είμαι εν μέρει υπεύθυνος», είπε. «Ήμουν αυτός που μιλούσα με τις κυβερνήσεις, ήμουν αυτός που το πίεζα αυτό με τα μέσα ενημέρωσης, ήμουν αυτός που έλεγα στους ανθρώπους ότι πρέπει να αλλάξουν τους κανόνες γιατί οι οδηγοί θα επωφεληθούν και οι άνθρωποι θα είχαν τόσες οικονομικές ευκαιρίες» ανέφερε ο MacGann.

«Όταν αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι – στην πραγματικότητα είχαμε πουλήσει στους ανθρώπους ένα ψέμα – πώς μπορείς να έχεις ήσυχη τη συνείδησή σου;», συνέχισε.

«Έπρεπε να είχα σταματήσει την τρέλα – Τώρα θα μιλήσω»
«Λυπάμαι που υπήρξα μέλος μιας ομάδας ανθρώπων που παραποίησαν τα γεγονότα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των οδηγών, των καταναλωτών και των πολιτικών ελίτ», είπε στη συνέχεια. «Θα έπρεπε να είχα δείξει περισσότερη κοινή λογική και να είχα πιέσει περισσότερο για να σταματήσω την τρέλα.

Είναι καθήκον μου να μιλήσω τώρα και να βοηθήσω τις κυβερνήσεις και τους βουλευτές να διορθώσουν ορισμένα θεμελιώδη λάθη. Ηθικά, δεν είχα άλλη επιλογή σε αυτό το θέμα», τόνισε ο ίδιος.

Ένα «ασυνήθιστος» πληροφοριοδότης
Ο κάποτε επικεφαλής της Uber στην Ευρώπη, έγινε πλέον ένας από τους πιο οξυδερκείς επικριτές της.

Ο Guardian ηγήθηκε μιας παγκόσμιας έρευνας για τα αρχεία της Uber που διέρρευσαν, μοιράζοντας τα δεδομένα με οργανισμούς μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο μέσω της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Απαντώντας στην έρευνα, η Uber αναγνώρισε προηγούμενες αποτυχίες, αλλά επέμεινε ότι η εταιρεία είχε μεταμορφωθεί από το 2017 υπό την ηγεσία του νέου διευθύνοντος συμβούλου της, Dara Khosrowshahi. «Δεν έχουμε και δεν θα κάνουμε δικαιολογίες για συμπεριφορά του παρελθόντος που σαφώς δεν συνάδει με τις σημερινές μας αξίες», είπε ένας εκπρόσωπος.

Τα αρχεία Uber αποτελούνται από εμπιστευτικά εταιρικά δεδομένα στα οποία ο MacGann είχε πρόσβαση στην εταιρία. Περιλαμβάνει παρουσιάσεις εταιρειών, ενημερωτικές σημειώσεις, αναφορές ασφαλείας και δεκάδες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και WhatsApp, iMessage και ανταλλαγές συνομιλίας μεταξύ του ανώτερου στελέχους της εταιρείας εκείνη την εποχή.