To Brexit στην κορυφή της ατζέντας στη Σύνοδο Κορυφής

[ad_1]

Δύο είναι τα κυρίαρχα θέματα της ατζέντας των ηγετών στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, ο χειρισμός του Brexit και η προετοιμασία των κοινών θέσεων της ΕΕ για τη Σύνοδο με την Κίνα που θα γίνει στις 9 Απριλίου. Σε σχέση με το Brexit ο πρόεδρος του Αντόνιο Ταγιάνι σε παρέμβασή του είπε ότι η τελική ημερομηνία για τη συμμετοχή του Ην. Βασιλείου στις Ευρωεκλογές είναι η 18η Απριλίου επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. «Ενημέρωσα τους ηγέτες ότι όποια παράταση δοθεί δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 18η Απριλίου». Ο Αν. Ταγιάνι δήλωσε επίσης ότι «όποια παράταση ξεπερνάει» την ημερομηνία διενέργειας ευρωεκλογών θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις» και θα προκαλέσει «νομικά προβλήματα».

Το τοπίο παραμένει θολό, ως αυτή την ώρα. Τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο για την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μετά το αίτημα της Τερέζας Μέι να μετατεθεί χρονικά η καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης της χώρας της από τις 29 Μαρτίου στις 30 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση για τυχόν αναβολή του Brexit χρειάζεται ομόφωνη απόφαση των ηγετών.

Η κυρία Μέι θα πρέπει να πείσει τους 27 ηγέτες ότι ο χρόνος της παράτασης που ζητά είναι απαραίτητος για να εξασφαλίσει την ομαλή έξοδο, με αποδοχή του Σχεδίου της Συμφωνίας Αποχώρησης, και ικανός να αλλάξει τη μέχρι τώρα στάση της Βουλής των Κοινοτήτων.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο βατά ούτε προβλέψιμα, εκατέρωθεν της Μάγχης.

Το ορόσημο των ευρωεκλογών, που διεξάγονται 23 και 26 Μαΐου στις χώρες της Ένωσης δημιουργεί σειρά νομικών και πολιτικών ζητημάτων, όπως επισήμαναν οι Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφού η κυρία Μέι έχει αποκλείσει συμμετοχή της χώρας της στις Ευρωεκλογές. Έτσι, η προτεινόμενη παράταση για τις 30 Ιουνίου, μοιάζει δύσκολα αποδεκτή.
Η Τερέζα Μέι θα επιχειρήσει ακόμη μια ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα και οι η ενωσιακή πλευρά θέλει πριν αποφασίσει να έχει εξαντληθεί πολιτικά η συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είτε Brexit με συμφωνία στις 29 Μαρτίου, είτε πολιτικές εξελίξεις που θα δικαιολογούν μια μακρά παράταση, με συμμετοχή της Βρετανίας στις ευρωεκλογές είτε άτακτο Brexit είτε αναίρεση του Brexit.
Μια παράταση χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για την πολιτική ΕΕ και για τις επιχειρήσεις, επισήμανε ο Μισέλ Μπαρνιέ, υπογραμμίζοντας ότι κινδυνεύουμε να ξαναβρεθούμε μετά από ένα χρόνο στην κατάσταση που είμαστε σήμερα.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη μια Σύνοδο Κορυφής για το Brexit την επόμενη εβδομάδα, προφανώς μετά τη νέα ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή. Ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη που έχουν κερδίσει περισσότερες έδρες στην Ευρωβουλή εξαιτίας της αναδιανομής που προκάλεσε η προοπτική του Brexit θέλουν – όπως είναι λογικό – να γνωρίζουν το συντομότερο αν θα διατηρήσουν αυτές τις έδρες για να παρουσιάσουν τα ψηφοδέλτιά τους.
Δηλώσεις
«Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες.
«Μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή, δήλωσε η Μέι. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το κοινοβούλιο», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία», συμπλήρωσε η Μέι.
Σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε νέα συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit στις Βρυξέλλες.
«Θα κάνουμε γα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», δήλωσε η Μέρκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την πιθανότητα η συμφωνία να μην περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.
«Η 29η Μαρτίου είναι η ημέρα του Brexit», δήλωσε η Μέρκελ. Πρέπει να εργαστούμε έως την τελευταία στιγμή για να έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, είπε. Η συμφωνία αποχώρησης ήταν αποτέλεσμα μιας καλής διαπραγμάτευσης και το περιθώριο ελιγμών που έχουμε είναι περιορισμένο, συμπλήρωσε η Μέρκελ.
«Το Brexit είναι σημαντικό αλλά η ΕΕ των 27 πρέπει να σκεφθεί το μέλλον της», δήλωσε.
«Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο σχέδιο από τη Βρετανία για να δοθεί μεγαλύτερη παράταση» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.
«Μια παράταση είναι καλύτερη από ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία», δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
Μπορεί να υπάρξει στήριξη προς μια παράταση, αλλά μόνο εάν απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα, δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να λάβει μέρος η Βρετανία στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο.
«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
«Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης να βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός. «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».
«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.
«Εάν το κοινοβούλιο απορρίψει την συμφωνία της Μέι, κατευθυνόμαστε προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας», προειδοποίησε προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.
«Θα προτιμούσαμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», πρόσθεσε.
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά ακριβώς είναι η γνώμη της βρετανίδας πρωθυπουργού για να ξέρουμε αν θα δώσουμε ή δεν θα δώσουμε παράταση», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
«Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η θέση της βρετανικής κυβέρνησης…εάν θέλει ή δεν θέλει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Εάν θέλει, μπορούμε λογικά να εξετάσουμε διάφορα σενάρια».
Πηγή:ΕΡΤ/Βρυξέλλες, ανταπόκριση:Γιώργος Συριόπουλος
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]