Τετάρτη, 19 Νοέ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
«Τουρισμός για όλους 2025»: Νέος οριστικός πίνακας δικαιούχων χαμηλής περιόδου
Κτηνοτρόφοι: Ειδική οικονομική ενίσχυση για ευλογιά – Ποιο το ποσό ανά ζώο και πότε θα καταβληθεί
Νέα διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και παράταση για την υπαγωγή στο «Σπίτι μου ΙΙ»
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την προστασία των ανηλίκων από καπνό και αλκοόλ
Πλεύση Ελευθερίας: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Διαμαντής Καραναστάσης
Χρυσοχοΐδης: 1.150 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας και 900 συλλήψεις από την αρχή του έτους
Οι Financial Times προτείνουν τη Θεσσαλονίκη ως κορυφαίο φθινοπωρινό προορισμό στην Ευρώπη
Black Friday 2025: Πότε πέφτει φέτος η «Μαύρη Παρασκευή»
Δώρο Χριστουγέννων ΔΥΠΑ 2025: Ποιοι άνεργοι δεν θα το λάβουν
Θεσσαλονίκη: Αλλάζουν τα σχέδια για την γέφυρα Πανοράματος και το τούνελ της Τούμπας
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΚΠΟΜΠΕΣ

TisimΒένη

2 έτη ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: Πόσες γυναίκες διεκδικούν τη δημαρχία-Πόσοι υποψήφιοι «αγγίζουν» τα 100

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ξεκινήσει και στη «μάχη» της Κυριακής 8/10 για τους 332 δήμους ρίχνονται 1.222 δημοτικοί συνδυασμοί. Ως επικεφαλής παράταξης, διεκδικούν τη δημαρχία 1.047 άνδρες και μόλις 164 γυναίκες δηλαδή ποσοστό 13,5% του συνόλου.

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019, γυναίκες υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν 176 (ποσοστό 10,8% επί των υποψηφίων), από τις όποιες εκλέχθηκαν οι 18 (ποσοστό 5,4% επί των εκλεγέντων), ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2014 υπήρχαν 153 υποψήφιες γυναίκες (ποσοστό 10,6%) και εκλέχθηκαν οι 15.Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για τις οποίες από τους 78 περιφερειακούς συνδυασμούς, θέση περιφερειάρχη διεκδικούν 67 άνδρες και μόλις 11 γυναίκες (ποσοστό 14,1%).

Στις περιφερειακές εκλογές του 2019 συμμετείχαν 102 συνδυασμοί. Από αυτούς επικεφαλής γένους θηλυκού είχαν οι 11 (ποσοστό 10,8%) και εξελέγη μόνο μία: η Ρόδη Κράτσα στα Ιόνια Νησιά. Το 2014 από τους 104 περιφερειακούς συνδυασμούς άρωμα γυναίκας στην κορυφή του ψηφοδελτίου είχαν οι 17, από τους οποίες επικράτησαν οι δύο: της Ρένας Δούρου στην Αττική και της Χριστιάνας Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίοια τις εκλογές της Κυριακής δήλωσαν συμμετοχή, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του υπουργείου Εσωτερικών, 151.766 υποψήφιοι, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των Ελλήνων πολιτών που ζουν στη χώρα.

Από αυτούς οι 63.906 είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι 80.465 υποψήφιοι δημοτικών κοινοτήτων.

Σε ό,τι αφορά στην αναλογία ανά φύλο, άνδρες είναι το 59,07% και γυναίκες το 40,93%, που είναι οριακά πάνω από την υποχρεωτική ποσόστωση που προβλέπει η νομοθεσία.

102 ετών ο μεγαλύτερος υποψήφιος
Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι χρόνια δεν κοιτά μόνο ο έρωτας αλλά και η ενασχόληση με τα κοινά αν λάβουμε υπόψη ότι θέση δημοτικού συμβούλου στον Πειραιά διεκδικεί αειθαλής ανήρ ετών…102. Στους όμορους μεσσηνιακούς δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας σταυρό από τους συμπολίτες τους διεκδικούν δύο υποψήφιοι 98 ετών, ενώ σε ψηφοδέλτια παρατάξεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν και δύο υποψήφιοι 96 ετών έκαστος.

Οι νέοι εκλογείς σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές του 2019 είναι 465.218 (237.164 άνδρες, 228.054 γυναίκες).

Η πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια με βάση την Γ’ αναθεώρηση του 2023, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι ο Νότιος Τομέας Αθηνών με 604.636 εκλογείς και ακολουθούν η Α’ Θεσσαλονίκης με 530.841, ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 513.758, η Α’ Αθηνών με 449.418, η Ανατολικής Αττικής με 370.878, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 365.451, η Β’ Θεσσαλονίκης με 296.523, η Αχαΐας με 278.119, η Β’ Πειραιώς με 264.317 και η Ηρακλείου με 257.787 εκλογείς.

Σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων η μεγαλύτερη είναι της Θεσσαλονίκης με 827.364 εκλογείς και ακολουθούν οι: Κεντρικός Τομέας Αθηνών με 720.540, Βόρειος Τομέας Αθηνών με 444.402, Νότιος Τομέας Αθηνών με 402.870, Πειραιώς με 378.547, Ανατολικής Αττικής με 370.878, Δυτικού Τομέα Αθηνών με 365.451, Αχαΐας με 278.119, Ηρακλείου με 257.787 και Λάρισας με 249.814 εκλογείς.

Ο αριθμός των πολιτών των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν ανέρχεται σε 17.957. Από αυτούς οι 4.578 ή ποσοστό 25,49% είναι από την Βουλγαρία, οι 2.824 (15,73%) από τη Ρουμανία, οι 2.713 (15,11%) από τη Γερμανία και οι 1.662 (9,26%) από την Κύπρο. Οι εκλογικές περιφέρειες με τη μεγαλύτερη διαμονή ευρωπαίων εκλογέων είναι η Δωδεκανήσου, η Ανατολικής Αττικής, η Χανίων και η Κυκλάδων.
Καλή ψήφο!

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:tisimΒενηΒένη Σάπκα
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Στη γειτονιά των αγγέλων η Μαίρη Χρονοπούλου
Επόμενο άρθρο Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Τουρισμός για όλους 2025»: Νέος οριστικός πίνακας δικαιούχων χαμηλής περιόδου
4 ώρες ago
Κτηνοτρόφοι: Ειδική οικονομική ενίσχυση για ευλογιά – Ποιο το ποσό ανά ζώο και πότε θα καταβληθεί
5 ώρες ago
Νέα διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων και παράταση για την υπαγωγή στο «Σπίτι μου ΙΙ»
6 ώρες ago
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την προστασία των ανηλίκων από καπνό και αλκοόλ
7 ώρες ago
Πλεύση Ελευθερίας: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Διαμαντής Καραναστάσης
7 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Αλεξάνδρα Σδούκου για ΕΛΤΑ –«Έρχεται ο ταχυδρόμος κατ’ οίκον»

Για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το κλείσιμο 46 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, μίλησε μεταξύ άλλων…

Αλεξία Χαρακίδα

Θεσσαλονίκη: Κυλιόμενη Σκάλα Εκτός Λειτουργίας στο Μετρό «Πανεπιστήμιο» – Ουρές και Πίεση σε Ώρα Αιχμής

Το θέμα αναδείχθηκε ζωντανά στην εκπομπή «Αυτοδιοικητικό Μέτωπο» με την Ευδοξία Βροχίδου στη Βεργίνα Τηλεόραση, μέσα…

Αλεξία Χαρακίδα

Ο υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και στον Στέργιο Καλόγηρο

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και τον…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΚΠΟΜΠΕΣΕΛΛΑΔΑ

TisimΒενη:«Με λίγα λόγια» ο Νίκος Οικονομόπουλος με την υπογραφή των Αντώνη Βαρδή, Χρήστου Δάντη, Γιώργου Σαμπάνη και άλλων σπουδαίων συνθετών

Newsroom
ΕΚΠΟΜΠΕΣΕΛΛΑΔΑ

TisimΒενη : Των Ταξιαρχών! Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ Φιλόθεος αποκλειστικά

Newsroom
ΕΚΠΟΜΠΕΣΕΛΛΑΔΑ

TisimΒενη : Των Αγίων Αναργύρων

Newsroom
ΕΚΠΟΜΠΕΣΕΛΛΑΔΑ

Βεργίνα Τηλεόραση:Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ Γιάννης Τόσκας ανακοινώνει νέες γραμμές και ενισχυμένα δρομολόγια για τη διακοπή του μετρό στη Θεσσαλονίκη από 10 Νοεμβρίου

Αλεξία Χαρακίδα
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?