Ένας μήνας μας χωρίζει από τα Χριστούγεννα και τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά των γιορτών, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, έχουν ήδη εμφανιστεί στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων και των αρτοποιείων. Οι τιμές για τους καταναλωτές, ωστόσο, παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές σε σχέση με πέρυσι, παρά τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και το αυξημένο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Οι διαφοροποιήσεις στις πρώτες ύλες
Η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, και κυρίως η αναταραχή στην αγορά του κακάο, σε συνδυασμό με την αύξηση του λειτουργικού κόστους, έχει αναγκάσει τα ζαχαροπλαστεία και τα παραδοσιακά αρτοποιεία να επικεντρωθούν στη συγκράτηση των τιμών. Η πίεση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είναι αισθητή, και έτσι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να απορροφήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες αυξήσεις.
Οι τιμές στα παραδοσιακά γλυκά διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τύπο, το κανάλι πώλησης αλλά και την ποιότητα των πρώτων υλών, με τους καταναλωτές να δείχνουν μετρημένες αγορές φέτος.
Πού κυμαίνονται οι τιμές
Η κυρία Έλσα Κουκουμέρια, τέταρτη γενιά αρτοποιός και πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, μιλώντας στον ΟΤ αναφέρει ότι οι τιμές των χριστουγεννιάτικων γλυκών φέτος θα παραμείνουν περίπου στα περσινά επίπεδα.
«Οι τιμές για τα μελομακάρονα κυμαίνονται από 13 έως 15 ευρώ το κιλό, ενώ για αυτά με σοκολάτα από 16 έως 19 ευρώ», σημειώνει η κυρία Κουκουμέρια. Σχετικά με τους κουραμπιέδες, «γενικά κινούνται μεταξύ 17 και 19 ευρώ», προσθέτει, διευκρινίζοντας ότι οι διακυμάνσεις εξαρτώνται τόσο από την ποιότητα των πρώτων υλών όσο και από το κανάλι πώλησης.
Το κόστος ενέργειας και άλλες προκλήσεις
Το αυξημένο κόστος ενέργειας συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό βάρος για τα παραδοσιακά αρτοποιεία. «Ένα κατάστημα που κατανάλωνε 10.000 κιλοβατώρες πλήρωνε 1.000 ευρώ. Τώρα ο λογαριασμός φτάνει τα 1.800 με 2.000 ευρώ», αναφέρει η κυρία Κουκουμέρια.
Επιπλέον, τα αρτοποιεία αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την ψηφιακή μετάβαση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από κατεψυγμένες ζύμες που διακινούνται στα σούπερ μάρκετ. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών περιορίζει περαιτέρω τις αγορές, καθώς «τα χρήματα δεν φτάνουν».
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει πανελλαδικά περίπου 800 φούρνοι, όχι μόνο λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας και του ανταγωνισμού, αλλά και επειδή 150 εξ αυτών δεν είχαν διάδοχη κατάσταση.
