Σάββατο, 22 Νοε 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν ενισχύσεις σε περισσότερους από 80.000 αγρότες
Δημόσιο: Περισσότερες από 20.000 προσλήψεις και διορισμοί βάσει του νέου προϋπολογισμού
Ακρίβεια: ανατιμήσεις 2020-2025-Προϊόντα με αύξηση έως 60% «άδειασαν» το πορτοφόλι μας
Ουκρανία: Ασφυκτική πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να αποδεχθεί τη συμφωνία
TisimΒενη :Ο Γιώργος Καραμίχος για την παράσταση “VANYA”
Επίδομα θέρμανσης: Τα πιο συχνά λάθη που οδηγούν στον αποκλεισμό δικαιούχων
Φορολογούμενοι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν το τέλος του έτους
Η ΕΕ δεν έχει λάβει επίσημα το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Δεν έχει νόημα να το σχολιάζουμε σε αυτό το στάδιο»
Κ. Μητσοτάκης για την Ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων: «Η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ»
Το Δημόσιο σχεδιάζει αυξημένο δανεισμό και πρόωρη εξόφληση των μνημονιακών δανείων το 2026
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Με ποιο τρόπο θα αναζητηθούν τα 415 εκατ. ευρώ

5 μήνες πριν
Μοιραστείτε το
5 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, ενώ διαρκώς νέοι διάλογοι έρχονται στο φως της δημοσιότητας, το ελληνικό Δημόσιο καλείται να βρει το ποσό των 415 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα που δόθηκαν, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σε πλασματικές επιδοτήσεις μέσω της λογικής του ρουσφιετιού, αναλαμβάνει πλέον η κυβέρνηση να τα εντοπίσει, καθώς και τους υπεύθυνους αυτής της υπόθεσης, ενώ παράλληλα ανακοινώνει πως θα επιστραφεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Για αυτό, ξεκινά άμεσα σαρωτικός έλεγχος σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, με διασταυρώσεις δηλώσεων Ε9, μισθωτηρίων, τιμολογίων και δηλωμένων στρεμμάτων. Στο επίκεντρο των ελέγχων μπαίνουν επαγγελματίες που δεν έχουν καμία σχέση με τον πρωτογενή τομέα, αλλά παράλληλα δήλωναν στρέμματα και βοσκοτόπια στην κατοχή τους.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει από τις Περιφέρειες που έχουν δώσει τις περισσότερες αναφορές για απάτες – με πρώτη τη Κρήτη. Οι πρώτοι που θα ελεγχθούν είναι όσοι έλαβαν τα μεγαλύτερα ποσά. Όμως η λίστα δεν τελειώνει εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο μπαίνουν:

  • πλασματικά μισθωτήρια με μηδενική αξία,
  • δηλώσεις κατοχής αγροτεμαχίων που δεν υφίστανται,
  • τιμολόγια για ζώα που δεν υπάρχουν.

ΑΑΔΕ, Οικονομική Αστυνομία και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην αναζήτηση των «ενόχων»

Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκροτείται ειδική Ομάδα Ανακτήσεων με τη συμμετοχή της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η αποστολή της: να ξεσκεπάσει όσους δήλωναν αγρότες ή κτηνοτρόφοι χωρίς να παράγουν τίποτα και λάμβαναν υπέρογκα ποσά επιδοτήσεων.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στις βιολογικές εκτροφές, που προβλέπουν αυξημένες επιδοτήσεις, αλλά συνοδεύονται από αυστηρές προϋποθέσεις (ειδική διατροφή με αντίστοιχα τιμολόγια). Όποιος δήλωνε «βιολογικά ζώα» χωρίς να αποδείξει τις αγορές τους, είναι πλέον στο στόχαστρο.

Παράλληλα με τους ελέγχους δηλώσεων και παραστατικών, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς όσων έχουν λάβει ύποπτες ενισχύσεις. Το βάρος θα πέσει στη διασταύρωση δηλωθέντων εισοδημάτων από αγροτική παραγωγή με το πραγματικό οικονομικό όφελος.

Όποιος δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα ποσά, κινδυνεύει με έκτακτη φορολόγηση 45% για κάθε ευρώ που λείπει. Η Οικονομική Αστυνομία ερευνά ήδη και τον ρόλο μεσαζόντων — πρόσωπα που λειτουργούσαν ως ενδιάμεσοι μεταξύ αγροτών και ΟΠΕΚΕΠΕ, έναντι ποσοστού επί των επιδοτήσεων.

Στα χέρια της ΑΑΔΕ βρίσκεται ένα ακόμα εργαλείο: λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο εντοπίζει αποκλίσεις, αναντιστοιχίες, ελλείψεις στοιχείων και βγάζει αυτόματα “κόκκινες σημαίες”. Το σύστημα αυτό θα διασταυρώνει δηλώσεις Ε9, δηλώσεις ΟΣΔΕ, τιμολόγια και τραπεζικά δεδομένα. Ο στόχος είναι ένας: να εντοπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι υπεύθυνοι — και να επιστραφούν τα χρήματα πριν αυτά παρακρατηθούν από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του 2026.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει έφεση κατά της απόφασης της Κομισιόν, όμως η Ε.Ε. δεν περιμένει: έχει ήδη αποφασίσει να παρακρατήσει το ποσό από τις αγροτικές επιδοτήσεις του 2026, με δυνατότητα επιμερισμού σε τρεις δόσεις (2026–2028).

Για να μη φορτωθούν όλοι οι αγρότες τον λογαριασμό, τα συναρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν να καλύψουν προσωρινά την τρύπα από τον προϋπολογισμό — αλλά με στόχο να τα πάρουν πίσω μέχρι τελευταίου ευρώ από όσους καταλογιστούν οι παρατυπίες.

Η βεβαίωση των ποσών θα γίνει βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, με πρόβλεψη κατασχέσεων και δεσμεύσεων λογαριασμών. Η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά τους τελικούς δικαιούχους — όχι μεσάζοντες ή συμβούλους που, σε αρκετές περιπτώσεις, φέρεται να έπαιρναν «ποσοστά» για να στήνουν τα «πακέτα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:SliderΔημόσιοΕυρωπαϊκή ΕισαγγελίαΟΠΕΚΕΠΕ
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Ιεράπετρα: Τραγική η κατάσταση με τις φωτιές – Ανυπολόγιστες καταστροφές – Ενισχύσεις από Αθήνα
Επόμενο άρθρο Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Στις 9 Ιουλίου ορκίζεται η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν ενισχύσεις σε περισσότερους από 80.000 αγρότες
2 ώρες πριν
Δημόσιο: Περισσότερες από 20.000 προσλήψεις και διορισμοί βάσει του νέου προϋπολογισμού
9 ώρες πριν
Ακρίβεια: ανατιμήσεις 2020-2025-Προϊόντα με αύξηση έως 60% «άδειασαν» το πορτοφόλι μας
11 ώρες πριν
Ουκρανία: Ασφυκτική πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να αποδεχθεί τη συμφωνία
11 ώρες πριν
TisimΒενη :Ο Γιώργος Καραμίχος για την παράσταση “VANYA”
11 ώρες πριν

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Αλεξάνδρα Σδούκου για ΕΛΤΑ –«Έρχεται ο ταχυδρόμος κατ’ οίκον»

Για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το κλείσιμο 46 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, μίλησε μεταξύ άλλων…

Αλεξία Χαρακίδα

Θεσσαλονίκη: Κυλιόμενη Σκάλα Εκτός Λειτουργίας στο Μετρό «Πανεπιστήμιο» – Ουρές και Πίεση σε Ώρα Αιχμής

Το θέμα αναδείχθηκε ζωντανά στην εκπομπή «Αυτοδιοικητικό Μέτωπο» με την Ευδοξία Βροχίδου στη Βεργίνα Τηλεόραση, μέσα…

Αλεξία Χαρακίδα

Ο υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και στον Στέργιο Καλόγηρο

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και τον…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ δεν έχει λάβει επίσημα το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Δεν έχει νόημα να το σχολιάζουμε σε αυτό το στάδιο»

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για την Ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων: «Η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ»

Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Δημόσιο σχεδιάζει αυξημένο δανεισμό και πρόωρη εξόφληση των μνημονιακών δανείων το 2026

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεση η αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Ζαχάροβα: «Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών απορρίπτονται αυτοδικαίως»

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?