Nέα τροπολογία Ράμα για τις περιουσίες και στη Χιμάρα (video)

[ad_1]

Εξελίξεις στην υποθεση των ελληνικών περιουσιών στην Χιμάρα, καθώς μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν και από την Αθήνα, η κυβέρνηση Ραμα εξέδωσε χθες νέα απόφαση που φαίνεται ότι ανοίγει τον δρόμο ώστε σε πρώτη φάση τα μέλη της μειονότητας στο παραθαλάσσιο μέτωπο να έχουν δικαίωμα να πάρουν τίτλους για τις περιουσίες τους.

Μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπάρξουν συνέπειες στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και τις έντονες αντιδράσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Αθηνα, η κυβέρνηση Ράμα εξαφάνισε από την εφημερίδα της κυβέρνησης την απόφαση 172 που οδηγούσε σε έμμεση δήμευση και απαλλοτρίωση τις περιουσίες και στην Χιμάρα αλλα εξέδωσε χθες και μια κρίσιμη τροπολογία στην απόφαση 708 που μας επαναφέρει στην προ Φεβρουαρίου 2018 κατάσταση.
Τότε είχε εκδοθεί η απόφαση 138 που πάγωνε κάθε τίτλο ιδιοκτησίας στην παραθαλάσσια ζώνη σε βάθος εως και 1,5 χιλιομέτρου.
Τώρα τουλάχιστον νομικά δίνεται η δυνατότητα και η προτεραιότητα στους ιδιώτες έναντι του κράτους να εγγράψουν τις περιουσίες τους με όποιον τίτλο διαθέτουν.
Όμως οι παλιοί τίτλοι προ του 1945 δεν γίνονταν ευκολά δεκτοί ενώ και στην περίπτωση της διανομής γης των πρώην κρατικών συνεταιρισμών από το 1991 και μετά σε μεγάλο αριθμό ειχαν δοθεί άδειες χρήσης και όχι κανονικοί τίτλοι.
Βεβαίως παραμένει ο νόμος του 2015 με τον οποίο πρακτικά δίνεται η δυνατότητα στο κράτος να μεταφέρει είτε ιδιωτική περιουσια είτε κρατική περιουσία ακόμη κι αν είναι αμφισβητούμενη, σε άλλους ιδιωτικούς φορείς με πρόσχημα την τουριστική αξιοποίηση.
Πριν ξεκινήσει και κυρίως πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για επίλυση του προβλήματος. Ειδικά όταν αναφέρεται στην Αλβανία με το τρόπο που λειτουργεί το κράτος και με δεδομένη την πρόθεση υφαρπαγής περιουσιών και απόδοσης σε φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Στην Αλβανία εξάλλου πολύ συχνά σε ό,τι αφορά την μειονότητα είναι στρωμένος με καλές προθέσεις ο δρόμος προς την κόλαση. Γι αυτό η υπόθεση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Αθήνας.
Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης
Πηγή: ΕΡΤ1
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]