Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίση στο Αιγαίο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς

Δημοσιεύθηκε: 11/08/2020 08:33
Μοιραστείτε το
9 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, το οποίο έχει εισέλθει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων. Το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2020, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή. Είχε προηγηθεί το πρωί της Δευτέρας τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εισήλθε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2020 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις. Τονίζουν ότι το σκάφος «δεν έχει προβεί σε έρευνες, αν και έχει απλώσει καλώδια», καθότι η παρουσία τόσων πολεμικών πλοίων και συνοδευτικών στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη διενέργεια ερευνών λόγω του θορύβου που προκαλείται. Γύρω στις 19.10′ το ερευνητικό σκάφος άνοιξε τον ασύρματό του, επισημαίνουν.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing». Καλούν δηλαδή τον Τούρκο πλοίαρχο του «Oruc Reis» να μαζέψει τα ερευνητικά καλώδια και να αποχωρήσει από το σημείο. Νωρίτερα η Άγκυρα με νεότερη NAVTEX που εξέδωσε μετά την ελληνική αντί-NAVTEX, ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες που κάνει είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία πολεμικά πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται κοντά στο τουρκικό ερευνητικό πλοίο και τη συνοδεία του, ενώ πολλά άλλα βρίσκονται πίσω από αυτά.
Με δυο αναρτήσεις στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Oruc Reis μαζί με πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, σε μια άκρως προπαγανδιστική κίνηση, με φόντο την επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις φωτογραφίες, για τις οποίες δεν διευκρινίζεται πότε και πού έχουν ληφθεί, απεικονίζεται το Oruc Reis να συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία. Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γύρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό.

Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύναμη η Τούρκοι έχουν ενσωματώσει μερικές από τις πιο ισχυρές μονάδες τους, όπως πχ φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα επιπλέον μήνυμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προς την ελληνική πλευρά. Στην πρώτη ανάρτηση: «Το θαλάσσιο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνοδεύεται από το τουρκικό ναυτικό για τις σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παρέχοντάς του προστασία».

Στη δεύτερη ανάρτηση το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αποφασιστικότητάς τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας»Με το Oruc Reis να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και στον απόηχο του ξεκάθαρου μηνύματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχείρησε να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, ζητώντας την εξεύρεση μια κοινής φόρμουλας στην Ανατολική Μεσόγειο που θα προστατεύει τα συμφέροντα όλων των χωρών της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος το απόγευμα της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2020, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ανέφερε: «ας βρούμε μια κοινή φόρμουλα που θα προστατεύει τα συμφέροντα όλων των παικτών-χωρών στη Μεσόγειο». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία δεν διεκδικεί κανένα νόμιμο συμφέρον κανενός, ενώ: «είμαστε πάντα έτοιμοι να επιλύσουμε τις διαφορές μέσω του διαλόγου».

Πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας, έστρεψε τα πυρά του και προς την Αθήνα, τονίζοντας πως: «η ελληνική πλευρά έχει δείξει ότι δεν ενεργεί με καλές προθέσεις». Ακόμη, ο κ. Ερντογάν διεμήνυσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα σχέδιά της ακολουθώντας την διπλωματική οδό, ενώ αναφερόμενος στο ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, σημείωσε πως: «πήγε στην περιοχή του έργου του και ξεκίνησε την έρευνα». «Το να αγνοεί κανείς τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα τεράστιο κομμάτι γης όπως είναι η Τουρκία αποτελεί λάθος. Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές» προειδοποίησε ακόμα.Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζουν διπλωματικές πηγές. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, διά της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τέλος, η Τουρκία καλείται να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Επιπλέον, σημειώνουν πως ο Νίκος Δένδιας είχε ήδη δώσει από το πρωί οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα να διενεργήσει αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες, όπως γνωστοποιούν, ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου που συνήφθη επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθόλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Γνωστοποιούν επίσης πως οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και ημέρες. Υπενθυμίζουν δε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε το πρωί της Δευτέρα; με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας συνομίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Τουρκία
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στον Λευκό Οίκο – Διακόπηκε συνέντευξη Τύπου και φυγάδευσαν τον Τραμπ
Επόμενο άρθρο Το τουρκικό ΥΠΕΞ έδωσε στην δημοσιότητα τον χάρτη ερευνών του Oruc Reis στο Καστελόριζο!
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κικίλιας: Διέταξε ΕΔΕ για τη σύγκρουση πλοίων στο λιμάνι της Σούδας – “Σε θέματα ασφάλειας δεν υπάρχει απολύτως καμία ανοχή”
21 Ιουλίου 2026
Κυρανάκης: “Ξεκαθαρίστηκε ότι κανένας βουλευτής μας δεν κατηγορείται για παράνομο πλουτισμό”
21 Ιουλίου 2026
Τέλος στην εκκρεμότητα 10 ετών για τις συντάξεις χηρείας: Επιστροφή στο 70% για όσους υπέστησαν μειώσεις
21 Ιουλίου 2026
Τουρνάς: Οι συνθήκες την Τετάρτη θα προσομοιάζουν με το φαινόμενο που είχαμε στο Μάτι -Συναγερμός στις Αρχές
21 Ιουλίου 2026
Δημήτρης Παπαστεργίου: Σε λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες 388 νέες κάμερες για κόκκινα φανάρια στην Αθήνα
21 Ιουλίου 2026

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον Μανταμάδο

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον ΜανταμάδοΜε κάθε επισημότητα και…

Newsroom

Βεργίνα TV: Στο μικροσκόπιο η υπόθεση «Σάντη» – Πολιτικές προεκτάσεις και ερωτήματα για τις καταγγελίες στην Κύπρο

Στην επικαιρότητα και τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο επικεντρώθηκε η χθεσινή εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου…

Αλεξία Χαρακίδα

«Ανάσταση στη Θεσσαλονίκη: Από την υποδοχή του Αγίου Φωτός, στην κατάνυξη της Μητρόπολης με τον Φιλόθεο και το Αναστάσιμο μήνυμα στους Ταξιάρχες

Θεσσαλονίκη: Το Φως της Ανάστασης στην Καρδιά της Πόλης και οι Αποκλειστικές Στιγμές του «tiSimβενη»…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιερρακάκης για τη Σύνοδο Κορυφής: Θα αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες πολιτών και επιχειρήσεων για το ενεργειακό κόστος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης: Απάντηση για τη συνέχεια των δημόσιων επενδύσεων μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

News Room
Ν. Παπαθανάσης για ασυμβίβαστο: Θα μπορούσε να λειτουργήσει – Μουδιασμένη η αντιπολίτευση με την πρόταση του Πρωθυπουργού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νίκος Παπαθανάσης: Η ανάπτυξη έχει πραγματική αξία όταν το μέρισμά της φτάνει στην κοινωνία

News Room
Στα 23 δισ. ευρώ το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης από εθνικούς πόρους -«37 προγράμματα για τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες», είπε ο Κ. Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα 23 δισ. ευρώ το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης από εθνικούς πόρους -«37 προγράμματα για τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες», είπε ο Κ. Μητσοτάκης

News Room
Η Κομισιόν στηρίζει τα κράτη-μέλη που θέτουν όρια ηλικίας στα social media, λέει η Επιτροπή μετά την επιστολή Μητσοτάκη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Ευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση του δημόσιου χρέους – Στο 3,1% του ΑΕΠ το έλλειμμα σε ΕΕ και ευρωζώνη

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Επιλέξτε "Αποδοχή" για να συνεχίσετε.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?