Koρονοϊός: Η Ευρώπη «ανοίγει» σιγά σιγά – Χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους

Η Δανία γίνεται σήμερα (1/2) η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αίρει όλους τους περιορισμούς κατά της Covid-19 παρά τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων, βασιζόμενη στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού για να αντιμετωπίσει την πιο ήπια και πιο μεταδοτική «μετάλλαξη Όμικρον».

Μετά από μια πρώτη προσπάθεια άρσης όλων των περιορισμών μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, η σκανδιναβική χώρα εγκαταλείπει για μία ακόμη φορά τις μάσκες, τα υγειονομικά πάσα και τις περιορισμένες ώρες λειτουργίας για τα μπαρ και ταεστιατόρια, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). Η Covid-19 «δεν πρέπει πλέον να κατηγοριοποιείται ως κοινωνικά κρίσιμη ασθένεια» μετά τις 31 Ιανουαρίου, έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση της Δανίας.Τα νυχτερινά κέντρα ανοίγουν ξανά, ενώ αίρονται τα όρια στον αριθμό των ατόμων που επιτρέπονται σε εσωτερικές συγκεντρώσεις. Η πρωθυπουργός της Δανίας Mέτε Φρέντερικσεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα επιστρέψει «στη ζωή όπως την ξέραμε πριν από τον κορονοϊό».

Μόνον ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ στα σύνορα της χώρας, για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες που φτάνουν από χώρες εκτός Σένγκεν. Η χαλάρωση έρχεται καθώς η Δανία καταγράφει περίπου 40.000-50.000 νέα κρούσματα Covid-19 την ημέρα, ή σχεδόν το 1% των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

«Έχουμε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί με τρεις δόσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος Λον Σίμονσεν από το Πανεπιστήμιο του Ροσκίλντε. Πάνω από το 60% των Δανών έχουν κάνει την τρίτη δόση -έναν μήνα νωρίτερα από το πρόγραμμα των υγειονομικών αρχών- σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι λίγο κάτω από το 45%.

Οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι το 80% του πληθυσμού είναι προστατευμένο απέναντι σε σοβαρές μορφές της νόσου. «Δεδομένου ότι η Όμικρον δεν είναι σοβαρή ασθένεια για τους εμβολιασμένους, πιστεύουμε ότι είναι λογικό να αρθούν οι περιορισμοί», λέει ο Σίμονσεν.

Η ευρεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον αναμένεται επίσης να οδηγήσει σε μια «πιο ισχυρή και μακροχρόνια ανοσία», βοηθώντας τη χώρα να αποκρούσει τα μελλοντικά κύματα, είπε. Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της Covid-19, η στρατηγική της Δανίας απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης στο εσωτερικό.Η Αυστρία έχει άρει το «lockdown των μη εμβολιασμένων», η Ελβετία προετοιμάζεται για μία «turbo» επαναλειτουργία όπως χαρκατηρίζεται και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε μία ημερομηνία λήξης για την άρση των περιορισμών, καθώς περισσότερες χώρες ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Ακολουθεί την Ολλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα.

Αν και οι λοιμώξεις, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Omicron, εξακολουθούν να σημειώνουν υψηλά επίπεδα ρεκόρ, τα δεδομένα συνεχίζουν να δείχνουν ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ δεν αυξάνονται ανάλογα με τα κρούσματα.Στην Ελβετία, εν τω μεταξύ, ειδικοί που μελέτησαν τα ποσοστά μόλυνσης είπαν ότι η Όμικρον ειναι σημαντικά πιο μολυσματική, αλλά φαινομενικά λιγότερο σοβαρή, από την παραλλαγή Δέλτα και «είναι απίθανο να προκαλέσει αριθμούς ρεκόρ εισαγωγών σε ΜΕΘ».Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει τα θεμέλια για μια ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα, υποστηρίζοντας ότι παρόλο που η κορύφωση του κύματος ‘Ομικρον μπορεί να απέχει ακόμα αρκετές εβδομάδες, οι επιχειρήσεις απαιτούν έναν «ορίζοντα προγραμματισμού».Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι είναι «εύλογο» ότι η παραλλαγή Omicron, η οποία φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα στους πλήρως εμβολιασμένους, μπορεί να σηματοδοτήσει τη μετάβαση της πανδημίας προς μια πιο «διαχειρίσιμη» φάση δείχνοντας την αρχή του τέλους, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη.