Σάββατο, 22 Νοέ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν ενισχύσεις σε περισσότερους από 80.000 αγρότες
Δημόσιο: Περισσότερες από 20.000 προσλήψεις και διορισμοί βάσει του νέου προϋπολογισμού
Ακρίβεια: ανατιμήσεις 2020-2025-Προϊόντα με αύξηση έως 60% «άδειασαν» το πορτοφόλι μας
Ουκρανία: Ασφυκτική πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να αποδεχθεί τη συμφωνία
TisimΒενη :Ο Γιώργος Καραμίχος για την παράσταση “VANYA”
Επίδομα θέρμανσης: Τα πιο συχνά λάθη που οδηγούν στον αποκλεισμό δικαιούχων
Φορολογούμενοι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν το τέλος του έτους
Η ΕΕ δεν έχει λάβει επίσημα το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Δεν έχει νόημα να το σχολιάζουμε σε αυτό το στάδιο»
Κ. Μητσοτάκης για την Ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων: «Η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ»
Το Δημόσιο σχεδιάζει αυξημένο δανεισμό και πρόωρη εξόφληση των μνημονιακών δανείων το 2026
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Follow US
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές νικητές των εκλογών, χωρίς αυτοδυναμία-Θεαματική πτώση για το Λαϊκό Κόμμα

7 έτη ago
Share
5 Min Read
SHARE



Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ισπανία. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζουν 122 έδρες, χωρίς να συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με 66 έδρες, οι Ciudadanos με 58 έδρες, οι Podemos με 42 έδρες, το ακροδεξιό Vox με 24 έδρες.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 75,41%, ένα ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα με τη συνεργασία των Podemos και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Ο ηγέτης του Podemos, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ήδη ότι το κόμμα του είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας με το PSOE του Πέδρο Σάντσεθ.
«Του εξέφρασα (…) τη βούλησή μας να εργαστούμε προς το να σχηματίσουμε κυβέρνηση συμμαχίας», είπε ο Ιγκλέσιας σε υποστηρικτές του UP στη Μαδρίτη.
Το PSOE και το UP χρειάζονται εάν συμμαχήσουν άλλες 11 έδρες για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία, κατά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Ο σχηματισμός μιας τέτοιας συμμαχίας «θα απαιτήσει πολύ χρόνο και θα σας ζητούσα να δείξετε υπομονή», επισήμανε ο Ιγκλέσιας.

El @PSOE es el partido más votado en todas las comunidades autónomas salvo en Cataluña, País Vasco, Navarra y Melilla https://t.co/xAoNhNJrL8 #28A pic.twitter.com/ID5OlwLeGO
— EL PAÍS (@el_pais) April 28, 2019

Στις εκλογές του 2016, το PSOE είχε συγκεντρώσει 85 έδρες.
Παράλληλα, τα ποσοστά δείχνουν μια θεαματική κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος, το οποίο από 137 βουλευτές διατηρεί μόνο 66, αν και ο σχηματισμός του Πάμπλο Κασάδο διατηρεί την ηγεσία των δυνάμεων της Δεξιάς. Το Λαϊκό Κόμμα πάντως δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης.
Επίσης για πρώτη φορά μετά από τη δικτατορία του Φράνκο, η ισπανική Ακροδεξιά, μέσω του Vox, μπαίνει στο Κοινοβούλιο.
Το Λαϊκό Κόμμα μπροστά σε εσωτερική κρίση
Όπως σημειώνει ο Guardian, οι σημερινές γενικές εκλογές στην Ισπανία ενδέχεται να είναι οι χειρότερες στην εκλογική ιστορία για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).
Σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα ABC, το Λαϊκό Κόμμα καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990. Η ομάδα του Casado δεν περίμενε κάτι τέτοιο, ενώ η πτώση αυτή καταγράφεται επίσης λιγότερο από ένα μήνα πριν τις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου.
«Ο Κασάδο διατηρούσε την αισιοδοξία μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας να λάβει ένα επαρκές ποσοστό μαζί με τους «Πολίτες» και το Vox για να κυβερνήσει, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο στην ιστορία του ΡΡ, από το 1990» αναφέρει η εφημερίδα.
Στις γενικές εκλογές το 1993, με ηγέτη τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, το PP ήταν δεύτερο με 141 βουλευτές. Το 1996, κέρδισε τις εκλογές με 156 έδρες. Το 2000 πέτυχε την πρώτη απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με 183 βουλευτές. Το 2004, με υποψήφιο τον Ραχόι, επέστρεψε στην αντιπολίτευση, με 148 βουλευτές. Το 2008, ο Ραχόι έχασε πάλι, αλλά με 154 έδρες. Το 2011 ο Ραχόι απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία των 186 βουλευτών. Η πλειοψηφία αυτή μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, σε 123 βουλευτές.
Στις τελευταίες εκλογές, στις 26 Ιούνη 2016, το Λαϊκό Κόμμα αναδείχτηκε πρώτο με 33,03 % των ψήφων και συνολικά 137 έδρες.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais
Μοιράσου το άρθρο:

TAGGED:ΕκλογέςΙσπανίασοσιαλιστές
Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
Previous Article Καλαμάτα: Θανάσιμος τραυματισμός εικονολήπτη στο έθιμο του σαϊτοπόλεμου
Next Article Ινδονησία: Περισσότεροι από 270 εκλογικοί υπάλληλοι πέθαναν μετρώντας ψήφους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν ενισχύσεις σε περισσότερους από 80.000 αγρότες
27 λεπτά ago
Δημόσιο: Περισσότερες από 20.000 προσλήψεις και διορισμοί βάσει του νέου προϋπολογισμού
1 ώρα ago
Ακρίβεια: ανατιμήσεις 2020-2025-Προϊόντα με αύξηση έως 60% «άδειασαν» το πορτοφόλι μας
3 ώρες ago
Ουκρανία: Ασφυκτική πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να αποδεχθεί τη συμφωνία
3 ώρες ago
TisimΒενη :Ο Γιώργος Καραμίχος για την παράσταση “VANYA”
3 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

TisimΒενη :Ο Γιώργος Καραμίχος για την παράσταση “VANYA”

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επιστροφή του Γιώργου Καραμίχου στο Θέατρο Τέχνης μετά από 12…

Newsroom

TisimΒενη:«Με λίγα λόγια» ο Νίκος Οικονομόπουλος με την υπογραφή των Αντώνη Βαρδή, Χρήστου Δάντη, Γιώργου Σαμπάνη και άλλων σπουδαίων συνθετών

Ο Νίκος Οικονομόπουλος επιστρέφει μετά από 8 χρόνια με το άλμπουμ «Με Λίγα Λόγια». Νέα…

Newsroom

TisimΒενη : Των Ταξιαρχών! Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ Φιλόθεος αποκλειστικά

Ανήμερα της εορτής των Ταξιαρχών ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ Φιλόθεος βρέθηκε στον πανηγυριζοντα ιερό…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ δεν έχει λάβει επίσημα το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Δεν έχει νόημα να το σχολιάζουμε σε αυτό το στάδιο»

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεση η αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Ζαχάροβα: «Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών απορρίπτονται αυτοδικαίως»

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από Σιγκαπούρη: Η Ευρώπη αφυπνίστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία – Δεν μας έχει κοινοποιηθεί το σχέδιο Τραμπ

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διέρρευσε το σχέδιο Τραμπ για το Ουκρανικό: Η Ρωσία παίρνει Κριμαία και Ντονμπάς – Εκτός ΝΑΤΟ το Κίεβο

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?