Σάββατο, 22 Νοε 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν ενισχύσεις σε περισσότερους από 80.000 αγρότες
Δημόσιο: Περισσότερες από 20.000 προσλήψεις και διορισμοί βάσει του νέου προϋπολογισμού
Ακρίβεια: ανατιμήσεις 2020-2025-Προϊόντα με αύξηση έως 60% «άδειασαν» το πορτοφόλι μας
Ουκρανία: Ασφυκτική πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να αποδεχθεί τη συμφωνία
TisimΒενη :Ο Γιώργος Καραμίχος για την παράσταση “VANYA”
Επίδομα θέρμανσης: Τα πιο συχνά λάθη που οδηγούν στον αποκλεισμό δικαιούχων
Φορολογούμενοι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν το τέλος του έτους
Η ΕΕ δεν έχει λάβει επίσημα το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Δεν έχει νόημα να το σχολιάζουμε σε αυτό το στάδιο»
Κ. Μητσοτάκης για την Ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων: «Η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ»
Το Δημόσιο σχεδιάζει αυξημένο δανεισμό και πρόωρη εξόφληση των μνημονιακών δανείων το 2026
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Follow US
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Νέο σύστημα εντοπισμού διακίνησης φαρμάκων ακόμα και μέσω διαδικτύου

9 μήνες ago
Share
4 Min Read
SHARE


Η Ελλάδα πρόλαβε εμπρόθεσμα να συνδεθεί με το HMVO, με το σύστημα δηλαδή με το οποίο ιχνηλατούνται όλα τα φάρμακα σε όλη την ΕΕ, ακόμα κι αυτά που διακινούνται μέσω διαδικτύου. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, όπως είπε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς δεν κατάφεραν όλες οι χώρες να είναι σήμερα συνδεδεμένες παρά την καταληκτική ημερομηνία που ήταν η 9η Φεβρουαρίου. Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «δεν μπορεί να μετακινηθεί- διακινηθεί συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς να το παρακολουθεί. Είναι πολλαπλώς πιο ισχυρό από την ταινία γνησιότητας».

Ωστόσο τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα δεν εντάσσονται στο σύστημα αυτό και θα συνεχίσουν να έχουν την ταινία γνησιότητας.

Για την υλοποίηση του νέου συστήματος, ιδρύθηκε το 2023 ο Ελληνικός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO), τον οποίο χρηματοδοτούν και διαχειρίζονται οι Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) δηλαδή οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕ), ενώ στην υλοποίηση του εγχειρήματος συμμετείχε και ο Πανελλήνιος Φαρμακοποιός Σύλλογος (ΠΦΣ), ο ΕΟΦ και η ΗΔΙΚΑ.

«Αν δεν είχαμε συνδεθεί, θα είχαμε πρόβλημα εισαγωγών και θα ξεμέναμε», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, είπε με ειλικρίνεια: «Δεν πίστευα ότι θα το τελειώσουν. Το πρόβλημα των ψευδεπίγραφων φαρμάκων υπήρχε αλλά δεν ήταν μεγάλο στη χώρα μας διότι είχαμε σύστημα που λειτουργούσε αρκετά καλά. Αλλά έπρεπε να μπούμε στη διαδικασία της ΕΕ. Αντιμετωπίσαμε τεράστια προβλήματα. Οι φαρμακοποιοί είμαστε οι χαμένοι καθώς επιβαρυνθήκαμε 4 εκατ. ευρώ χωρίς ίχνος ανταποδοτικότητας. Θα πρέπει κάποια στιγμή οι εισαγωγικές εταιρίες να κατανοήσουν ότι ο ασθενής είναι πάνω από όλα».

Η πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη ανέφερε ότι «στον ΕΟΠΥΥ υποστηρίζουμε κάθε δράση η οποία αυξάνει τον έλεγχο στην εφοδιαστική αλυσίδα και μειώνει τον κίνδυνο κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων φαρμάκων. Είναι η πρώτη φορά και είμαστε η μόνη χώρα που καταφέραμε τον έλεγχο με άυλο τρόπο, να κάνουμε διασύνδεση και με το σύστημα αποζημίωσης».

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τονίζοντας πως το «παλιό σύστημα συνταγογράφησης δεν υποστήριζε αυτή τη διασύνδεση. Ζητώ συγνώμη από τους γιατρούς που ταλαιπωρήθηκαν αλλά τώρα έχουν όλα ομαλοποιηθεί».

Επίσης, όπως τόνισε, στη συνέντευξη τύπου που αφορούσε τον νέο τρόπο διάθεσης των φαρμάκων με barcode και όχι τα κουπόνια γνησιότητας που είχαν έως σήμερα, μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσει από τον ΕΟΠΥΥ η αποστολή στο σπίτι των ΦΥΚ (φαρμάκων υψηλού κόστους). Ήδη έχει επιλεχθεί ένας πλειοδότης για το έργο και όπως εκτίμησε ο υπουργός Υγείας, δεν θα προκύψουν προσφυγές και καθυστερήσεις. Εξάλλου από το 2023 έχει νομοθετηθεί ότι ιδιωτικές ταχυδρομικές εταιρείες θα μπορούν να διαθέτουν τα φάρμακα υψηλού κόστους και να τα παραδίδουν κατ’ οίκον στους ασθενείς. Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε αυτό που είχε πει και συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι θα διατίθενται φάρμακα υψηλού κόστους και από ιδιωτικά φαρμακεία. «Είμαι απολύτως σύμφωνος, παρότι γνωρίζουμε ότι θα κοστίσει λίγο περισσότερο» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

TAGGED:SliderΆδωνις ΓεωργιάδηςΦάρμακα
Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
Previous Article Τάκης Οικονομόπουλος: Την Πέμπτη 13/2 η κηδεία του παλαίμαχου τερματοφύλακα
Next Article Συνελήφθη οικιακή βοηθός για κλοπή: Έκλεψε κοσμήματα και ασημικά αξίας 8.000 ευρώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν ενισχύσεις σε περισσότερους από 80.000 αγρότες
4 ώρες ago
Δημόσιο: Περισσότερες από 20.000 προσλήψεις και διορισμοί βάσει του νέου προϋπολογισμού
5 ώρες ago
Ακρίβεια: ανατιμήσεις 2020-2025-Προϊόντα με αύξηση έως 60% «άδειασαν» το πορτοφόλι μας
7 ώρες ago
Ουκρανία: Ασφυκτική πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να αποδεχθεί τη συμφωνία
7 ώρες ago
TisimΒενη :Ο Γιώργος Καραμίχος για την παράσταση “VANYA”
7 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Αλεξάνδρα Σδούκου για ΕΛΤΑ –«Έρχεται ο ταχυδρόμος κατ’ οίκον»

Για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το κλείσιμο 46 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, μίλησε μεταξύ άλλων…

Αλεξία Χαρακίδα

Θεσσαλονίκη: Κυλιόμενη Σκάλα Εκτός Λειτουργίας στο Μετρό «Πανεπιστήμιο» – Ουρές και Πίεση σε Ώρα Αιχμής

Το θέμα αναδείχθηκε ζωντανά στην εκπομπή «Αυτοδιοικητικό Μέτωπο» με την Ευδοξία Βροχίδου στη Βεργίνα Τηλεόραση, μέσα…

Αλεξία Χαρακίδα

Ο υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και στον Στέργιο Καλόγηρο

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και τον…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΕ δεν έχει λάβει επίσημα το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Δεν έχει νόημα να το σχολιάζουμε σε αυτό το στάδιο»

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης για την Ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων: «Η εθνική άμυνα σε γη, ουρανό και θάλασσα είναι ισχυρότερη από ποτέ»

Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Δημόσιο σχεδιάζει αυξημένο δανεισμό και πρόωρη εξόφληση των μνημονιακών δανείων το 2026

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεση η αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Ζαχάροβα: «Απειλές κατά κυρίαρχων κρατών απορρίπτονται αυτοδικαίως»

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?