«Euroferry Olympia»: «Παγώνουν» οι έρευνες για τους αγνοούμενους – Καταγγελίες για τις συνθήκες στο πλοίο

Με τις ελπίδες για τον εντοπισμό των (τουλάχιστον) 12 αγνοούμενων εν ζωή να σβήνουν, καθώς τα σωστικά συνεργεία είναι αδύνατον να εισέλθουν στο φλεγόμενο Euroferry Olympia, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα αίτια της φωτιάς στο πλοίο.Η εν λόγω πυρκαγιά έχει δημιουργήσει μια εφιαλτική κατάσταση στο καράβι, με τις λαμαρίνες να έχουν πυρακτωθεί σε θερμοκρασίες κοντά στους 500 βαθμούς Κελσίου και παρά τις ολονύχτιες προσπάθειες πυρόσβεσης και την επιχείρηση ψύχρανσης του σκάφους, να υπάρχουν ακόμη εστίες φωτιάς.

Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες, η ομάδα διάσωσης της ΕΜΑΚ δεν μπορεί να επιχειρήσει. Αν και οι διασώστες βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το πλοίο, θεωρείται άκρως επικίνδυνο να επιβιβαστεί -πολύ περισσότερο να ερευνήσει τους εσωτερικούς χώρους του.Αξίζει να σημειωθεί πως από χθες, κατά την προσπάθεια διάσωσης δύο εγκλωβισμένων, ένας από τους άνδρες της ΕΜΑΚ που συμμετείχε στην επιτυχημένη επιχείρηση παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κέρκυρας για νοσηλεία.

Το σκάφος έχει προσδεθεί στα ρυμουλκά οπότε είναι υπό έλεγχο, εντούτοις, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για πιθανές εκρήξεις. Το πλοίο ρυμουλκείται προς την Κέρκυρα. Ωστόσο, λόγω των τοξικών αερίων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, το σκάφος θα μείνει αρόδου.Ωστόσο, όσο περνούν οι ώρες, σβήνουν οι ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί οι (τουλάχιστον) 12 αγνοούμενοι, όλοι τους οδηγοί φορτηγών. Πρόκειται για επτά Βούλγαρους, τρεις Έλληνες, έναν Τούρκο και έναν Λιθουανό. Άγνωστο παραμένει εάν υπάρχουν και άλλοι εγκλωβισμένοι λαθρεπιβάτες. Υπενθυμίζεται ότι δύο άτομα που διασώθηκαν δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα των επιβατών.φορτηγών. Πρόκειται για επτά Βούλγαρους, τρεις Έλληνες, έναν Τούρκο και έναν Λιθουανό. Άγνωστο παραμένει εάν υπάρχουν και άλλοι εγκλωβισμένοι λαθρεπιβάτες. Υπενθυμίζεται ότι δύο άτομα που διασώθηκαν δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα των επιβατών.

Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας παραμένουν τέσσερα άτομα για νοσηλεία: ο Βούλγαρος οδηγός φορτηγού που απεγκλωβίστηκε από τα μέλη της ΕΜΑΚ, ο οποίος είναι σε σοβαρή κατάσταση, καθώς και ένας Αφγανός (που απεγκλωβίστηκε μαζί με τον Βούλγαρο) και δύο Ρουμάνοι οδηγοί φορτηγών, που παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. Πέντε άτομα έχουν ήδη λάβει εξιτήριο.

Σε εξέλιξη οι έρευνες – Τα κρίσιμα ερωτήματα
Το πρωί του Σαββάτου συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και οι δύο μηχανικοί του πλοίου, ενώ ο εισαγγελέας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Οι συλληφθέντες έδωσαν καταθέσεις για τα γεγονότα, οι οποίες απεστάλησαν στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, που με τη σειρά του έδωσε προφορική εντολή να αφεθούν και οι τρεις ελεύθεροι.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν δώσει κατευθυντήριες γραμμές στα μέλη του Κεντρικού Λιμεναρχείου που θα διενεργήσουν την έρευνα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να εξεταστούν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ θα παρθούν και ένορκες καταθέσεις από όλους τους διασωθέντες αλλά και άλλους μάρτυρες που είδαν τι συνέβη και πώς ξεκίνησε αυτή η πυρκαγιά.

Όσον αφορά στα ερωτήματα που τίθενται στην έρευνα για τα αίτια και τον τρόπο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς είναι:

Υπήρχαν οδηγοί ή επιβάτες που μετά τον απόπλου του πλοίου από την Ηγουμενίτσα παρέμειναν στα γκαράζ; Ο σχετικός κανονισμός αναφέρει ότι απαγορεύεται μετά τον απόπλου κάποιος οδηγός ή επιβάτης να βρίσκεται στα γκαράζ.
Υπήρχαν οχήματα με αναμμένη τη μηχανή την ώρα του ταξιδιού; Είναι κάτι που επίσης απαγορεύεται από το σχετικό κανονισμό. Ένα όχημα με αναμμένη τη μηχανή πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες για βραχυκυκλώματα και παράγει θερμότητα. Το γεγονός αυτό σε κλειστούς χώρους δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση ή επέκταση πυρκαγιάς.
Επίσης, θα ερευνηθεί εάν η πυρκαγιά προκλήθηκε ή όχι από κάποιο βραχυκύκλωμα. Το βραχυκύκλωμα είναι η πιο συνήθης αιτία πρόκλησης πυρκαγιάς σε πλοία. Σημειώνεται ότι στα γκαράζ τέτοιου είδους πλοίων επιβιβάζονται φορτηγά οχήματα με ψυγεία, τα οποία χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν και να μη χαλάσουν τα προϊόντα που μεταφέρουν. Η πρώτη εικόνα είναι ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε σε ένα από γκαράζ (στό τρίτο) του πλοίου.
Λειτούργησαν τα συστήματα πυρασφάλειας; Στα οχηματαγωγά επιβατικά πλοία υπάρχουν συστήματα πυρασφάλειας, προκειμένου να απομονώνονται οι χώροι του πλοίου σε περίπτωση φωτιάς, με στόχο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά από τον έναν χώρο στον άλλον και κατ’ επέκταση σε όλους τους χώρους του πλοίου. Το Λιμενικό και οι αρμόδιοι πραγματογνώμονες θα κληθούν να απαντήσουν εάν λειτούργησαν ή όχι αυτά τα συστήματα πυρασφάλειας.