Αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι καταναλωτές καθώς το τραπέζι φέτος παρουσιάζει αυξήσεις που θα κυμανθούν μεταξύ 4% και 7% σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίας και Προστασίας Καταναλωτών, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» εξήγησε πως η συνολική επιβάρυνση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις αυξήσεις στις τιμές των κρεάτων και κυρίως του μοσχαριού.
«Αυτό είναι όμως το όριο στο οποίο πρέπει να πούμε ότι κατά μέσο όρο, αν έπρεπε να κάνουμε μία τέτοια αναγωγή, θα έχουμε μία επιβάρυνση στο οικογενειακό τραπέζι και αυτό, αποκλειστικά και μόνο, λόγω των αυξήσεων τιμών στο κρέας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι ο μέσος πληθωρισμός στα τρόφιμα διαμορφώνεται στο 2,5%, ωστόσο τα κρέατα εμφανίζουν σαφώς μεγαλύτερες αυξήσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει το συνολικό κόστος έως και το 7%. Παράλληλα, απέρριψε εκτιμήσεις περί αυξήσεων 30% ή 40%, λέγοντας: «Το 30%-40% που ακούμε κάθε χρόνο από ορισμένες ενώσεις καταναλωτών, πάλι είναι αδύνατο να ισχύει, διότι αν τα βάλει κανείς… θα έπρεπε να έχει τετραπλασιαστεί η τιμή αλλά αυτό δεν έχει συμβεί».