“Brexsick και ακυβερνησία”: Τα βρετανικά ΜΜΕ ενόψει τέταρτης ψηφοφορίας

[ad_1]

«Βασανιστήριο χωρίς τέλος, Brexsick (αρρώστια) αντί για Brexit, χώρα διχασμένη και ακυβέρνητη», είναι χαρακτηρισμοί και σχόλια που κυριαρχούν στον κυριακάτικο Τύπο της Βρετανίας. Από τη μια δημοσιεύματα επικαλούνται  επενδυτές της Goldman Sachs  που έδωσαν πιθανότητες κατά 40% ακύρωσης του Brexit,  ενώ  στο άλλο άκρο, προβάλλει το σενάριο να επικρατήσουν όσοι αξιώνουν από τη Μέι να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους προσεχείς μήνες, ακόμα και χωρίς συμφωνία.
Τέταρτη προσπάθεια και πρόωρες εκλογές
Ενδέχεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές την Τετάρτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Μέιλ ον Σάντεϊ, που δεν επικαλείται καμία πηγή, αλλά σχολιάζει ότι οι σύμβουλοι της πρωθυπουργού είναι διχασμένοι για το εάν η Μέι πρέπει να προκηρύξει εκλογές στην περίπτωση που δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης στην τέταρτη προσπάθειά της, την ερχόμενη εβδομάδα.
Ακόμα και η υπόσχεσή της Τερέζα Μέι να παραιτηθεί εφόσον περνούσε η συμφωνία της, δεν ήταν αρκετή για να πείσει τους εσωκομματικούς εχθρούς της. Η μόνη διαφαινόμενη διέξοδος είναι η υπερψήφιση της πρότασης για παραμονή της χώρας στην Τελωνειακή Ένωση, προβλέπουν δημοσιεύματα.

Saturday’s Telegraph: “‘We need to embrace no deal’” #tomorrowspaperstoday #bbcpapers (via @MsHelicat) pic.twitter.com/6EYRTFt8gz
— BBC News (UK) (@BBCNews) March 29, 2019

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κινδυνεύει να βιώσει την «πλήρη κατάρρευση» της κυβέρνησής της εξαιτίας του Brexit, εάν δεν καταφέρει η Συμφωνία Αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα The Sunday Times. Η εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον έξι υπουργοί απειλούν να παραιτηθούν εάν η Μέι επιλέξει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, άλλοι υπουργοί που αντιθέτως υποστηρίζουν το σκληρό Μπρέξιτ απειλούν να παραιτηθούν αν η Μέι επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην Τελωνειακή ‘Ενωση, ή να ζητήσει πιο μακρά παράταση της διαδικασίας αποχώρησης, σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση των Τάιμς.
Στο μεταξύ, στην εκτίμηση ότι μπορεί να έρθει η ώρα που οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί θα καταθέσουν και νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, προέβη σήμερα η εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος Έμιλυ Θόρνμπερι.
Προθεσμία ως τις 12 Απριλίου
Η στρατηγική της Μέι μέχρι τώρα έχει αποτύχει παταγωδώς: η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε κοπιωδώς η κυβέρνησή της με την ΕΕ απορρίφθηκε για τρίτη φορά από τη Βουλή των Κοινοτήτων την Παρασκευή, την ημέρα που το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε πως το διαζύγιο των δύο πλευρών έπειτα από 46 χρόνια θα γινόταν πραγματικότητα.
Η Μέι έχει λιγότερο από δύο εβδομάδες στη διάθεσή της για να πείσει τους 27 ότι μπορεί να άρει το αδιέξοδο. Σε διαφορετική περίπτωση, είτε θα πρέπει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες νέα αναβολή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Brexsick Of The Lot Of You! Shame on all the MPs who betrayed will of 17.4m – https://t.co/nL56M13BTH @TheSun #frontpagestoday #UK #TheSun pic.twitter.com/635q9MoYBt
— Front Pages Today (@ukpapers) March 30, 2019

Ωστόσο, για να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, θα χρειαστεί η υποστήριξη των δύο τρίτων των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων και, σύμφωνα με την εφημερίδα Observer, πολλοί Τόρις δεν θα ήθελαν να ξαναπάνε σε πρόωρες εκλογές με επικεφαλής τη Μέι, που έχασε την πλειοψηφία  στο κοινοβούλιο το 2017.
Η εφημερίδα The Sunday Telegraph γράφει πως κορυφαία στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος δεν θέλουν η Μέι να παραμείνει στην ηγεσία σε περίπτωση εκλογών, στις οποίες φοβούνται πως το κόμμα θα «εκμηδενιστεί» αν η ατελείωτη σύγκρουση της πρωθυπουργού με τη Βουλή των Κοινοτήτων συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Μέιλ ον Σάντεϊ καταγράφει προβάδισμα πέντε μονάδων των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) επί των Συντηρητικών. Ωστόσο, το προβάδισμα του κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν υποχωρεί στις τρεις μονάδες εάν στις εκλογές συμμετάσχει μια νέα ομάδα ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών, που δεν έχει ακόμη ιδρύσει κόμμα.

Today’s @Daily_Express front page
– We’ll never give up on the #Brexit we voted for
– Dec: ‘I nearly split with Ant over drink shame’#frontpagestoday pic.twitter.com/WleVyPouMG
— Daily Express (@Daily_Express) March 30, 2019

Κατά την εφημερίδα The Sun, 170 από τα 314 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανάμεσά τους 10 υπουργοί, υπέγραψαν μια επιστολή με την οποία αξιώνουν από τη Μέι να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ τους προσεχείς μήνες, ακόμα και χωρίς συμφωνία.
Διαδήλωση κατά των «φυσικών συνόρων»
Περίπου 200-300 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το Brexit, καθώς φοβούνται ότι η επιστροφή των μεθοριακών ελέγχων θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή, τις θέσεις εργασίας και τον τρόπο ζωής τους.
Η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ προβλέπει ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα «δίχτυ ασφαλείας» για να αποφευχθεί η επαναφορά φυσικών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως η Συμφωνία απορρίφθηκε τρεις φορές από τους Βρετανούς βουλευτές. Το μικρό, «Ενωτικό κόμμα» DUP της Βόρειας Ιρλανδίας διαφωνεί κατηγορηματικά με το «δίχτυ ασφαλείας», μολόνοτι τάσσεται υπέρ του Brexit.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]