Brexit: Παραμένει το αδιέξοδο μετά τη συνάντηση Γιούνκερ-Μέι

[ad_1]

To ενδεχόμενο ενός άτακτου BREXIT γίνεται ακόμα πιο κοντινό, μετά και τη νέα άκαρπη συνάντηση Γιούνκερ-Μέϊ στις Βρυξέλλες. Πάντως η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός νομικά δεσμευτικού εγγράφου για τα σύνορα με την Ιρλανδία.
«Στο βρετανικό κοινοβούλιο κάθε φορά ψηφίζουν απορρίπτοντας κάτι, ποτέ δεν ψηφίζουν για να υποστηρίξουν κάτι. Και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, που δεν το αποκλείω, αυτό θα έχει τρομερές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Την ερχόμενη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου το βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει και πάλι για τη διαδικασία της αποχώρησης από την ΕΕ και οι βουλευτές θα μπορούν να καταθέσουν και να ψηφίσουν τροπολογίες επί της πρότασης της κυβέρνησης, την οποία θα έχει παρουσιάσει την προηγουμένη (την Τρίτη) η Τερέζα Μέι.
Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής για τις κυβερνητικές υποθέσεις στο κοινοβούλιο Άντρια Λίτσομ επαναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό που είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, εάν υπάρξει η απαιτούμενη πρόοδος σε αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κρίσιμη ψηφοφορία. Εάν όχι, τότε η Τερέζα Μέι θα απευθυνθεί στο κοινοβούλιο με μία ακόμη πρόταση την Τρίτη, ενώ την επόμενη μέρα θα ακολουθηθεί η διαδικασία των τροπολογιών από τους βουλευτές.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ είχε δηλώσει ότι, εάν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, η κρίσιμη ψηφοφορία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα (δηλαδή την επόμενη εβδομάδα).
Ο υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ έχουν προγραμματισμένες συνομιλίες στις Βρυξέλλες, όπου επίσης θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μαζί με στελέχη του κόμματός του.
Η Τερέζα Μέι ζήτησε την Πέμπτη από τους υπουργούς της να παραμείνουν επικεντρωμένοι στο ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας επίτευξης μίας συμφωνίας για την αποχώρηση, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε μέλη της κυβέρνησης που έχουν εκφράσει «συμπάθεια» προς τους τρεις παραιτηθέντες βουλευτές. «Η πρωθυπουργός ελπίζει ότι (η συμφωνία) θα παραμείνει στο επίκεντρο καθώς μπαίνουμε σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας για την επίτευξη μίας συμφωνίας» δήλωσε εκπρόσωπός της σε σημερινή ενημέρωση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]