του Δημήτρη Κουτσούκου
Ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρουσιάζοντας τη Β’ Φάση της μεταρρύθμισης με τίτλο «Ατζέντα 2030».
Ο ίδιος έκανε λόγο για μετάβαση σε ένα νέο λειτουργικό μοντέλο, που «ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής», με κατάργηση της Α’ Στρατιάς, σύσταση νέων διοικήσεων, ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών και ένα εκτεταμένο στεγαστικό πρόγραμμα.
«Πρέπει να αλλάξουμε τελείως την κουλτούρα και τη νοοτροπία μας», τόνισε. «Έχουμε φύγει από τους καιρούς των “μαρμαρωμένων” δομών. Έχουμε περάσει στην εποχή της ανάγκης για διαρκείς αλλαγές».
Καταργείται η Α’ Στρατιά – Νέο μοντέλο διοίκησης
Ο Υπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της Α’ Στρατιάς, χαρακτηρίζοντάς την μέρος ενός «γραφειοκρατικού και δυσκίνητου μηχανισμού» που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σύγχρονων απειλών.
Στη θέση της εισάγεται νέο σχήμα με τέσσερις Ανώτατες Στρατιωτικές Διοικήσεις:
- «Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Θράκης – αυτό που σήμερα είναι το Δ’ Σώμα Στρατού»
- «Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Ηπείρου και Μακεδονίας»
- «Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου»
- «Η ΑΣΔΥΣ διατηρεί τον ρόλο που έχει σήμερα»
Όλες οι διοικήσεις θα υπάγονται απευθείας στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Ο Δένδιας υπογράμμισε ότι με την αναδιοργάνωση «απελευθερώνονται εκατοντάδες ικανότατοι αξιωματικοί», ενώ μόνο από την κατάργηση της Α’ Στρατιάς «εξοικονομούνται 29.504 ανθρωποώρες τον μήνα».
Συγχωνεύσεις στρατοπέδων και στρατοδικείων – Εξοικονόμηση 101,5 εκατ. ευρώ
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, το σχέδιο περιλαμβάνει νέες συγχωνεύσεις 45 στρατοπέδων, επιπλέον των 137 που έχουν ήδη καταργηθεί. Παράλληλα, συγχωνεύονται τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα οποία μειώνονται από 15 σε 6.
«Σήμερα έχουμε στρατοδικείο, ναυτοδικείο και αεροδικείο στα Ιωάννινα, που συνολικά δικάζουν 20 υποθέσεις τον χρόνο», είπε. «Υπηρετούν όμως 21 άτομα προσωπικό. Στα Χανιά το αντίστοιχο σύνολο υποθέσεων είναι 21, με 20 υπαλλήλους».
Η συνολική ετήσια εξοικονόμηση από τις διοικητικές αλλαγές ανέρχεται σε 85 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εξοικονόμηση από τις συγχωνεύσεις στρατοπέδων εκτιμάται σε 16,5 εκατομμύρια.
522 νέα έργα οχύρωσης στον Έβρο και τα νησιά – Ορίζοντας τριετίας
Ο Δένδιας ανακοίνωσε επίσης την εκκίνηση 522 έργων αμυντικής οχύρωσης, σε Έβρο και νησιωτική Ελλάδα. «Η πρόβλεψη είναι ότι το 100% των έργων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια», σημείωσε.
Πρόκειται για 207 έργα στην ηπειρωτική Ελλάδα και 315 στα νησιά. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 65 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, προβλέπεται και εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών οχυρωματικών δομών. «Η χώρα έχει ήδη δομές, αλλά θα πρέπει να τις κάνουμε επιχειρησιακά αξιοποιήσιμες αμέσως», είπε χαρακτηριστικά.
Στεγαστικό πρόγραμμα: Από 799 κατοικίες σε 2.059
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Δένδιας στη στέγαση του στρατιωτικού προσωπικού, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα «σε 20 χρόνια είχαν κατασκευαστεί μόνο 799 κατοικίες».
«Εμείς, μέχρι τον Αύγουστο του 2026, θα έχουμε χτίσει 1.059 κατοικίες στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μέχρι το 2027, ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τις 2.059», ανέφερε.
Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα προέλθει από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με ενοποίηση των υφιστάμενων ταμείων σε έναν νέο φορέα με την ονομασία ΦΑΕΔ.
«Κατάταξη μόνο στον Στρατό Ξηράς» – Νέο σύστημα από 1/1/2026
Από 1η Ιανουαρίου 2026 καταργείται η κατάταξη στρατεύσιμων στο Ναυτικό και στην Αεροπορία. «Όλοι θα κατατάσσονται στον Στρατό Ξηράς και θα ακολουθούν το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης», δήλωσε.
Η αλλαγή θα συνοδευτεί από νέο κανονισμό τροφοδοσίας, «με βελτιωμένη διατροφική αξία και πλήρη έλεγχο ποιότητας», όπως είπε. «Δεν είναι δυνατόν παιδιά που υπηρετούν την πατρίδα να διατρέφονται από τα καψιμία. Αυτό τελειώνει».
Αποζημίωση οπλιτών: Από 8,80 σε 100 ευρώ
Ο Υπουργός ανακοίνωσε θεαματική αύξηση στη μηνιαία αποζημίωση των στρατευμένων. «Από 8,80 ευρώ που είναι σήμερα, αυξάνεται στα 100 ευρώ για όσους υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και στα νησιά του Αιγαίου και στα 50 ευρώ για την ενδοχώρα».
Η αύξηση, όπως τόνισε, είναι «οριζόντια 1.036,36% για τους παραμεθόριους και 468,18% για τους υπόλοιπους».
Έφερε μάλιστα παραδείγματα:
– Άγαμος, ορφανός από έναν γονέα: από 35,22 ευρώ σήμερα, θα λαμβάνει 150 ευρώ.
– Οπλίτης με ένα παιδί: από 88 ευρώ σήμερα, θα λαμβάνει 200 ευρώ.
«Χρειάζεται να έχουν λεφτά στην τσέπη για έναν καφέ, για μια στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Αυτοί οι άνθρωποι υπηρετούν την πατρίδα», είπε.
Το συνολικό κόστος του μέτρου ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και, όπως δήλωσε, «θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τις εξοικονομήσεις που επιτυγχάνουμε με τις μεταρρυθμίσεις».
Βίντεο: Ολόκληρη η παρουσίαση του Νίκου Δένδια