Η ακρίβεια φαίνεται ξεκάθαρα στη διαφορά τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή σε φρούτα και λαχανικά, με τα περισσότερα προϊόντα να πωλούνται πολύ ακριβότερα στο ράφι σε σχέση με το χωράφι.
Παραδείγματα λαχανικών:
- Ντοματίνια: από 0,25€ στο χωράφι σε 3,30€ στο ράφι
- Ντομάτες: από 0,15€ σε 2€
- Λεμόνια: από 0,60€ σε 1,80€
- Μαρούλια: από 0,45€ σε 0,95€
- Αγγούρια: από 0,40€ σε 1€
Διαφορά στα φρούτα:
- Αχλάδια: από 0,85€ σε 2,35€
- Ακτινίδια: από 1,70€ σε 3€
- Μήλα στάρκιν: από 0,55€ σε 2€
- Πορτοκάλια: από 0,35€ σε 1,18€
- Μανταρίνια: από 0,40€ σε 1,70€
Ακρίβεια και στα χριστουγεννιάτικα γλυκά:
- Μελομακάρονα: από 9,75€ το 2024 σε 11,25€ το 2025 (ζαχαροπλαστεία: 13,80€–18€)
- Κουραμπιέδες: από 14,80€ σε 15,90€ (ζαχαροπλαστεία: 14,80€–20€)
- Δίπλες: ζαχαροπλαστεία: 17€–22€
Συνολικά, η «ψαλίδα» τιμών είναι σημαντική, επιβαρύνοντας σημαντικά τον καταναλωτή, ενώ οι παραγωγοί λαμβάνουν πολύ μικρό μέρος της τελικής τιμής.
