Κυριακή, 1 Ιούν 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Σαμαράς για απόφαση ΣτΕ: «Το πλήγμα στην παραδοσιακή οικογένεια είναι ισχυρό»
ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι επιταγών κοινωνικού τουρισμού 2025-26
Μαρινάκης για Μονή Σινά: Ένα ζήτημα με βαθιά θρησκευτική και εθνική σημασία
Παπαθανάσης: Εγκαινίασε την περιφερειακή δομή Φλώρινας του μηχανισμού στήριξης επιχειρήσεων
Ζαχαράκη: Τις τελευταίες 5 μέρες του Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βάσεις
Ακίνητα: Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του στεγαστικού
Γεωργιάδης: Ανάρτηση για τον απολογισμό των παρεμβάσεων στο νοσοκομείο της Κως
Λαϊκές αγορές: Το σχέδιο της κυβέρνησης να πωλούν μόνο οι παραγωγοί
Σπαρτιάτες: Θα γίνουμε η “ασπίδα” που θα προστατεύσει την οικογένεια
Ο χάρτης πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Διασώσεις μεταναστών στην Ιταλία και τη Μάλτα

6 έτη ago
Κοινοποίηση
6 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση



Hμέρα «πυκνή» σε δραστηριότητα ήταν η 30 Μαΐου 2019, για το λιμενικό της Ιταλίας που διέσωσε 100 μετανάστες στη Μεσόγειο ενώ άλλοι 178 άνθρωποι έφτασαν, εξαντλημένοι, στη Μάλτα και στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα.
Παράλληλα, 149 μετανάστες από χώρες της ανατολικής Αφρικής, μεταξύ των οποίων και 65 παιδιά, απομακρύνθηκαν από την Τρίπολη της Λιβύης με αεροσκάφος που ναύλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και έφτασαν το απόγευμα στη Ρώμη. Οι άνθρωποι αυτοί, που είχαν παγιδευτεί στη Λιβύη λόγω των μαχών, έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ενώ κάποιοι είναι υποσιτισμένοι.
Το πρωί  της Τρίτης το ιταλικό περιπολικό σκάφος Cigala Fulgosi, που μετέχει σε μια επιχείρηση προστασίας των αλιευτικών και των εξέδρων άντλησης πετρελαίου στα ανοιχτά της Λιβύης διέσωσε 100 μετανάστες που διέτρεχαν κίνδυνο. Μεταξύ αυτών ήταν 17 γυναίκες και 23 ανήλικοι. Όλοι τους επέβαιναν σε ένα φουσκωτό που έμπαζε νερά.
Η επιχείρηση αυτή έγινε σε απόσταση 90 ναυτικών μιλίων βορείως της Λιβύης, σε μια ζώνη που επισήμως είναι υπό τη δικαιοδοσία της λιβυκής ακτοφυλακής.
Σε μια ένδειξη δυσαρέσκειας για τις εξελίξεις αυτές, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε αργά το απόγευμα ότι η ιταλική ακτοφυλακή μπορεί να αποβιβάσει τους μετανάστες αυτούς στο λιμάνι της Γένοβας, στη βόρεια Ιταλία. Στις αρχές Μαΐου, άλλοι μετανάστες που είχαν διασωθεί από το ίδιο ιταλικό σκάφος αποβιβάστηκαν πολύ γρήγορα στη Σικελία. Όμως εδώ και έναν χρόνο, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης από τη Λέγκα και το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων, ο Σαλβίνι έχει μπλοκάρει κατ’ επανάληψη την αποβίβαση διασωθέντων μεταναστών στα ιταλικά λιμάνια.
Κάποιοι άλλοι πάντως δεν περίμεναν την άδεια των αρχών για να αποβιβαστούν: τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, συνολικά 103 άνθρωποι έφτασαν στη Λαμπεντούζα, επιβαίνοντας σε δύο σκάφη. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, είχαν αναχωρήσει πριν από τουλάχιστον τρεις ημέρες από τη Λιβύη και εντοπίστηκαν από ψαράδες, «τσακισμένοι και παγωμένοι».
Το βράδυ της Τετάρτης, το λιμενικό της Μάλτας διέσωσε επίσης άλλους 75 ανθρώπους που βρέθηκαν να κρέμονται από έναν κλωβό ιχθυοκαλλιέργειας τόνου, στη μέση της θάλασσας. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι τώρα πώς βρέθηκαν εκεί. «Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν κατάκοποι, πεινασμένοι και αφάνταστα ανακουφισμένοι που πάτησαν σε στέρεα γη μετά από τρεις ημέρες στη θάλασσα», ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία, εκπρόσωποι της οποίας μίλησαν με τους διασωθέντες σήμερα το πρωί στη Βαλέτα.
Από τις αρχές του έτους έχουν αφιχθεί στη Μάλτα 673 μετανάστες ενώ στην Ιταλία το υπουργείο Εσωτερικών έχει καταγράψει 1.561 αφίξεις, από 13.430 κατά την ίδια περίοδο πέρσι.
Τα περισσότερα πολεμικά πλοία που περιπολούσαν στα ανοιχτά της Λιβύης τα τελευταία χρόνια αποσύρθηκαν και τα πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων αντιμετωπίζουν πολλά διοικητικά και νομικά προβλήματα για να συνεχίσουν το έργο τους. Παρ’ όλ’ αυτά, πολλές εκατοντάδες μετανάστες φεύγουν από τη Λιβύη κάθε εβδομάδα για να επιχειρήσουν τον επικίνδυνο διάπλου, αν και οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίζονται από τη λιβυκή ακτοφυλακή και αναγκάζονται να επιστρέψουν.
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολιτικοί κατήγγειλαν την καθυστέρηση με την οποία επενέβη το ιταλικό περιπολικό σκάφος καθώς το φουσκωτό με τους 100 μετανάστες είχε εντοπιστεί από το πρωί της Τετάρτης από το Moonbird –πρόκειται για το αναγνωριστικό αεροσκάφος της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Watch– και από την οργάνωση Watch the Med που λειτουργεί έναν τηλεφωνικό αριθμό για να καλούν όσοι χρειάζονται βοήθεια.
Η Sea-Watch έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που γυρίστηκε στις 23 Μαΐου από το Moonbird. Σ’ αυτό διακρίνονται δεκάδες μετανάστες πάνω σε ένα φουσκωτό που, όσο περνούν οι ώρες, ξεφουσκώνει, μέχρι που πολλοί άνθρωποι βρίσκονται μέσα στο νερό. Στις εικόνες αυτές φαίνεται τουλάχιστον ένας άνθρωπος να εξαφανίζεται στα κύματα.
Σύμφωνα με τη Sea-Watch, ένα ιταλικό πολεμικό σκάφος βρισκόταν σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων όμως έστειλε μόνο ένα ελικόπτερο για να παρακολουθεί την κατάσταση μέχρι να φτάσει στο σημείο ένα λιβυκό σκάφος και να παραλάβει τους επιζώντες.
Φωτο αρχείου
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Μοιράσου το άρθρο:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΙταλίαΜάλταμεταναστών
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Βραζιλία: ‘Εκκληση των ομογενών για γλώσσα και μεγαλύτερη επαφή με την πατρίδα (audio)
Επόμενο άρθρο Σύλληψη 27χρονου τζιχαντιστή στην Αθήνα με ευρωπαϊκό ένταλμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαμαράς για απόφαση ΣτΕ: «Το πλήγμα στην παραδοσιακή οικογένεια είναι ισχυρό»
10 λεπτά ago
ΔΥΠΑ: Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι επιταγών κοινωνικού τουρισμού 2025-26
50 λεπτά ago
Μαρινάκης για Μονή Σινά: Ένα ζήτημα με βαθιά θρησκευτική και εθνική σημασία
1 ώρα ago
Παπαθανάσης: Εγκαινίασε την περιφερειακή δομή Φλώρινας του μηχανισμού στήριξης επιχειρήσεων
2 ώρες ago
Ζαχαράκη: Τις τελευταίες 5 μέρες του Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι βάσεις
2 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Παπαστεργίου στη Βεργίνα Τηλεόραση: Θα μπορεί να προστεθεί ο προσωπικός αριθμός στις ήδη υπάρχουσες ταυτότητες

Για τις καινούριες ταυτότητες και τον προσωπικό αριθμό μίλησε σήμερα μεταξύ άλλων  ο υπουργός Ψηφιακής…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος Τύπου Μονής Σινά: “Οι μοναχοί γίνονται φιλοξενούμενοι στο σπίτι τους”

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Χαμάς δεν ικανοποιείται από την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι αιγυπτιακές δεσμεύσεις για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά: «Διασφαλίζεται η ιερότητά της

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης Σινά, δημεύει την περιουσία της και κάνει έξωση στους μοναχούς

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?