Τρίτη, 1 Ιούλ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Αυγενάκης: Με εικασίες και γενικότητες δεν υπηρετείται η αλήθεια
Συντάξεις Αυγούστου 2025: Πότε θα ξεκινήσει η πληρωμή
Νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη
«Επίσημη πρώτη» για το τέλος 20€ στους επιβάτες κρουαζιέρας που κατεβαίνουν σε Μύκονο και Σαντορίνη
Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο – «Οι αρχές στη Λιβύη να λάβουν δράση για να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα»
Η ακραία ζέστη είναι πλέον «το νέο φυσιολογικό»: Λιώνει από τον καύσωνα η Ευρώπη, 46°C καταγράφηκαν στην Ισπανία
Μητσοτάκης σε επίτροπο μετανάστευσης: Οι Αρχές της ανατολικής Λιβύης οφείλουν να αναλάβουν δράση για να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα
Πότε αρχίζουν οι εκπτώσεις 2025
Ζαχαράκη: Μέχρι τις 17 Ιουλίου συμπληρώνουμε το μηχανογραφικό και τέλη Ιουλίου θα ξέρουμε τις βάσεις
Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει η δίκη με 117 κατηγορούμενους για 553 κλοπές
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

«Σύγκρουση» Μέρκελ-Μακρόν κατά την αναζήτηση του «κυρίου» ή της «κυρίας Ευρώπης» (video)

6 έτη ago
Κοινοποίηση
6 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση



Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαφώνησαν την Τρίτη για το πρόσωπο που θα πρέπει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τους υποψηφίους που θα καταλάβουν τις ηγετικές θέσεις της ΕΕ την επόμενη πενταετία.

«Δεν θα επιλέξουμε τον κύριο ή την κυρία Ευρώπη σήμερα, απλά θα επιχειρήσουμε να επιτύχουμε κάποια ισορροπία μετά τις Ευρωεκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ενόψει της άτυπης Συνόδου των ηγετών των 28 κρατών μελών στις Βρυξέλλες.
Η Άγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στις συνομιλίες, είπε ότι στηρίζει τον κεντροδεξιό Γερμανό βουλευτή Μάνφρεντ Βέμπερ για την ηγεσία της Κομισιόν, μετά την αποχώρηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις 31 Οκτωβρίου.
Λεπτά αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε, κατονομάζοντας την Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό, τη Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, τον κεντροδεξιό Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ και τον Ολλανδό Σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς, όχι όμως τον Βέμπερ, ως τους κατάλληλους υποψηφίους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ανθρώπους με «εμπειρία και αξιοπιστία», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, ρίχνοντας πιθανόν ένα «καρφί», όπως εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προς τον Βέμπερ, που δεν έχει ποτέ του αναλάβει κυβερνητικό πόστο.
Οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τις προκλήσεις στην οικονομία, όπως και την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που προστατεύει τους πολίτες της, τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν «στη βάση αυτής της φιλοδοξίας».
Η δουλειά προϋποθέτει «να έχει κάποιος εμπειρίες στη χώρα του ή στην Ευρώπη που θα του παράσχει την (απαραίτητη) αξιοπιστία και το know-how», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
«Δεν θέλω μια συζήτηση σήμερα… σχετικά με τα ονόματα. Θέλω μια συζήτηση για το σχέδιο, τις προτεραιότητες και τα κριτήρια» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επισήμανε ότι η σημερινή συνάντηση έχει να κάνει με την «ουσία παρά με τους ανθρώπους». Έχει να κάνει, επίσης, με το να συμφωνήσουμε επί των προτεραιοτήτων μας στη πολιτική που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια, σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομία και η μετανάστευση.
Μένει να φανεί και ο ρόλος που θα παίξει ο Ισπανός πρωθυπουργός. Από τους νικητές της εκλογικής αναμέτρησης ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως στηρίζει τον Φρανς Τίμερμανς.
Στην τελική απόφαση πάντως λόγο όμως πλέον έχουν και οι Πράσινοι, δεδομένης και της απώλειας της πλειοψηφίας των Σοσιαλδημοκρατών και του ΕΛΚ στο κοινοβούλιο.
Με διαφορετική πρόταση μπήκε η ομάδα του Βίζεγκραντ, αυτή του Σλοβάκου Μάρος Σέφτσοβιτς, αντιπροέδρου της Κομισιόν.
Μετά από συνάντησή τους με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου οι βασικοί υποψήφιοι των ευρωπαϊκών παρατάξεων συμφωνούν στο να είναι κάποιος από αυτούς ο εκλεκτός για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.
Τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ της διαδικασίας του κορυφαίου υποψηφίου για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι στους ηγέτες κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής. Όπως ανέφερε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η εν λόγω διαδικασία υποστηρίχθηκε από την «ευρεία πλειοψηφία» των προέδρων των πολιτικών ομάδων και ότι είναι η πιο «δημοκρατική» λύση, ενδυναμωμένη κιόλας από την αυξημένη συμμετοχή. Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση των Φιλελευθέρων, σημείωσε ότι αυτοί ήταν οι μόνοι που δεν υποστήριξαν τη διαδικασία με το επιχείρημα ότι για να είναι πραγματικά δημοκρατική διαδικασία θα έπρεπε να υπάρχουν πανευρωπαϊκές λίστες.
«Το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να λάβουν την απόφαση μαζί. Εμείς στηρίζουμε τη διαδικασία των κορυφαίων υποψήφιων. Κάποιοι ηγέτες δεν είναι υπέρ αλλά εμείς είμαστε», δήλωσε ο Α. Ταγιάνι.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πάντως έχουν ακόμη μία ευκαιρία να συζητήσουν για τους υποψήφιους. Στις 20 και 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ακόμη μία Σύνοδος Κορυφής.
Στη συνέχεια αναλαμβάνει να ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο, όπου τα δεδομένα και οι ισορροπίες των δυνάμεων έχουν αλλάξει σημαντικά.
Οι συμμαχίες για τους νέους κορυφαίους της ΕΕ
Πώς διαμορφώνεται το τοπίο με τις διαφαινόμενες συμμαχίες στο Ευρωκοινοβούλιο

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βίντεο Ζετα Κονταξή, Ανάλυση Κώστας Αργυρός
Μοιράσου το άρθρο:

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Πετρόπουλος: Σωσίβιο για οφειλέτες οι 120 δόσεις-Η ΝΔ θέλει να το αφαιρέσει (video)
Επόμενο άρθρο Yπουργείο Εργασίας: «Η ελάφρυνση των πολιτών από τη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι αναμφίβολη»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυγενάκης: Με εικασίες και γενικότητες δεν υπηρετείται η αλήθεια
41 λεπτά ago
Συντάξεις Αυγούστου 2025: Πότε θα ξεκινήσει η πληρωμή
1 ώρα ago
Νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη
2 ώρες ago
«Επίσημη πρώτη» για το τέλος 20€ στους επιβάτες κρουαζιέρας που κατεβαίνουν σε Μύκονο και Σαντορίνη
2 ώρες ago
Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο – «Οι αρχές στη Λιβύη να λάβουν δράση για να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα»
3 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣ

Η ακραία ζέστη είναι πλέον «το νέο φυσιολογικό»: Λιώνει από τον καύσωνα η Ευρώπη, 46°C καταγράφηκαν στην Ισπανία

News Room
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε επίτροπο μετανάστευσης: Οι Αρχές της ανατολικής Λιβύης οφείλουν να αναλάβουν δράση για να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα

News Room
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ εγκαινιάζει το κέντρο κράτησης μεταναστών Αλκατράζ με αλιγάτορες

Ελένη Ευσταθίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμ απειλεί τον Έλον Μασκ: «Χωρίς επιδοτήσεις θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του στην Νότια Αφρική»

Ελένη Ευσταθίου
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?