Σάββατο, 13 Δεκ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Tασούλας: Οι αξιώσεις για τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου είναι ενεργές, διεκδικήσιμες και έγκυρες
Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Είναι δειλός. Να βγει να πει πως θέλει ανταλλαγή»
Φλωρίδης: «Δεν υπάρχει ευρεία αντιπαράθεση δικαστών και δικηγόρων»
Δημόσιο χρέος: Αποκλιμακώνεται κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2026
Κ. Γκιουλέκας: Μην ψάχνετε να βρείτε «μπλε», «κόκκινους» και «πράσινους» κουμπάρους
Euroleague: Δεύτερη σερί ήττα για τον Ολυμπιακό- Έχασε 98-85 απο την Μπαρτσελόνα
ΟΠΕΚΕΠΕ: Την Κυριακή αναμένονται στην Αθήνα οι 15 Κρητικοί συλληφθέντες
Εορταστικό ωράριο: Ανοιχτά τα καταστήματα εκτός από τα κρεοπωλεία την Κυριακή 14/12
Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ
Μπαρτζώκας: Σε όλο το παιχνίδι ήμασταν κάτω από το επίπεδό μας
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Έντονη αντίδραση Ελλάδας και Κύπρου για το νέο χάρτη-πρόκληση της Άγκυρας

7 έτη πριν
Μοιραστείτε το
5 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ



Με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα παρακολουθεί η Αθήνα τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ. Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις αντιδράσεις τους και ήδη ενημέρωσαν την ΕΕ για τις ανυπόστατες διεκδικήσεις και την αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Άγκυρας.
Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της Τουρκίας και οι διεκδικήσεις εντός του Αιγαίου και της Κυπριακής ΑΟΖ παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών που κάλεσε ακόμη και διπλωμάτες, ανάμεσα τους και στέλεχος της Ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
Ο προκλητικός χάρτης εμφανίζει ως Τουρκική την Ελληνική και Κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Αν. Μεσόγειο.Με ροζ χρώμα εμφανίζει περιοχή, ανατολικά και νότια της Κύπρου που δήθεν ανήκει στο ψευδοκράτος ενώ με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται τα ενεργειακά οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία όμως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει.
«Όσο διαρκεί αυτή η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για επανέναρξη των συνομιλιών» επεσήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.
Πρόκειται για μια εντελώς αυθαίρετη διεκδίκηση, η οποία στηρίζεται στην επίσης αυθαίρετη ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου, ότι τα νησιά ακόμη και του μεγέθους της Κύπρου, της Ρόδου, της Κρήτης και πολύ περισσότερο το Καστελόριζο δεν διαθέτουν παρά μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη και δεν έχουν καμιά περαιτέρω επήρεια σε άλλες θαλάσσιες ζώνες.
«; Στην ΑΟΖ; Οι αξιολογήσεις σας για Τουρκία παντελώς λανθασμένες είπατε για νευρική Τουρκία, ερμηνεύσατε νευρικές κινήσεις κάτι που ήταν στρατηγική» δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Η χώρα είναι έτοιμη να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις με γνώμονα την διασφάλιση της ειρήνης και συμφωνούμε όλοι σε αυτό γιατί είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να εξασφαλίσει την ειρήνη έχοντας δυνατότητα αποτροπής» σημείωσε από το βήμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου.
Στις Βρυξέλλες Ευάγγελος Αποστολάκης και Σάββας Αγγελίδης έκαναν γνωστές τις τουρκικές προκλήσεις στους ομολόγους τους, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη και έμπρακτη πλέον στήριξη.
«.
Την ίδια ώρα, Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθούν στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του συμβουλίου της Ευρώπης στο Ελσίνκι, που θα γίνει Πέμπτη και Παρασκευή. Αυτό το τετ α τετ έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω των προκλήσεων και των εντάσεων που δημιουργεί η Τουρκία σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.
«Θαλασσόλυκος 2019»
131 πολεμικά πλοία, 57 αεροπλάνα και 33 ελικόπτερα συμμετέχουν στην άσκηση Θαλασσόλυκος που διεξάγεται στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου.
Το μεγαλύτερο μέρος των μονάδων επιφανείας του Τουρκικού στόλου φαίνεται πως συγκεντρώνονται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και προς την Αν. Μεσόγειο κι εκεί η Άγκυρα κάνει ακόμη μια αγωνιώδη προσπάθεια να στείλει μήνυμα προς όλες τις χώρες του ενεργειακού άξονα πως διαθέτει την υπεροπλία για να υποστηρίξει τις αβάσιμες αιτιάσεις της, διεκδικώντας πειρατικά μερίδιο του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Γιώργος Σιδέρης
Μοιράσου το άρθρο:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΆγκυραΚύπρος
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Σ. Θεοδωράκης: Ενιαίος ο κίνδυνος από ακροδεξιά και λαϊκιστές
Επόμενο άρθρο Eurovision: Στην ΕΡΤ-2, ΕΡΤ HD ο ημιτελικός με την Κ. Ντούσκα (live+video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Tασούλας: Οι αξιώσεις για τις αποζημιώσεις από τα εγκλήματα πολέμου είναι ενεργές, διεκδικήσιμες και έγκυρες
9 λεπτά πριν
Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Είναι δειλός. Να βγει να πει πως θέλει ανταλλαγή»
29 λεπτά πριν
Φλωρίδης: «Δεν υπάρχει ευρεία αντιπαράθεση δικαστών και δικηγόρων»
35 λεπτά πριν
Δημόσιο χρέος: Αποκλιμακώνεται κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2026
43 λεπτά πριν
Κ. Γκιουλέκας: Μην ψάχνετε να βρείτε «μπλε», «κόκκινους» και «πράσινους» κουμπάρους
1 ώρα πριν

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Θ. Πλεύρης στη Βεργίνα Τηλεόραση: Τα σκληρά μέτρα αποδίδουν

Την αποτελεσματικότητα των νέων νομοθετικών παρεμβάσεων που έφεραν θεαματική μείωση των ροών, καθώς και τη μεγάλη…

Newsroom

Ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας στη Βεργίνα τηλεόραση

«Όσα χρήματα δικαιούνται οι νόμιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα τα λάβουν στο ακέραιο», υπογράμμισε ο…

Newsroom

Στέργιος Καλόγηρος – Εκπομπή: «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»: Ο Νίκος Παπαθανάσης Απαντά για Στεγαστικό, ΕΣΠΑ, Ανάκαμψη και Ανάπτυξη

Στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη Βεργίνα Τηλεόραση με τον Στέργιο Καλόγηρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρώτη μεγάλη μάχη Πιερρακάκη στο Ecofin

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο χρόνια μετά, η Διεθνής Αμνηστία παραδέχεται ότι η Χαμάς διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

News Room
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Βρετανία για το κύμα «σούπερ γρίπης»

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Επιστροφή ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη και επενδύσεις σχεδιάζει ο Τραμπ

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?