Σάββατο, 13 Δεκ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Νέα Αριστερά: Με αιχμές κατά Τσίπρα η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας – “Προσωποκεντρικές στρατηγικές έχουν ήδη αποδειχθεί αποτυχημένες στο παρελθόν”
Λάρισα: Διαμαρτυρία αγροτών έξω από τα γραφεία βουλευτών – Έριξαν σανό
Βουλή: Θερμή η υποδοχή Πιερρακάκη μετά την εκλογή του στο Eurogroup
Καρκινικό γονίδιο: Πολλά παιδιά έχουν ασθενήσει από τον Δανό δότη
Επιστολή από ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΣΒΕ και ΣΕΒΕ προς τους αγρότες και την κυβέρνηση
Χουρδάκης: Παρέμβαση για το νομοσχέδιο που μετατρέπει τον Πρίνο και τη Θάσο «σε βιομηχανική ζώνη»
Ολυμπιακός: Πρόθυμος να αποχωρήσει προς γαλλική ομάδα φέρεται ο Ελ Κααμπί
Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν ήταν κόμμα αλλά ναζιστική, εγκληματική οργάνωση» δήλωσε η Εισαγγελέας – Τη Δευτέρα η πρόταση επί των ποινών
Βαρουφάκης για Πιερρακάκη: Έτσι κάνουν οι αυτοκρατορίες, δίνουν τιμητικούς τίτλους σε υποταγμένους
Υπ. Παιδείας: 13 σχολεία μετατρέπονται σε Πειραματικά τα επόμενα δύο χρόνια
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΚΟΣΜΟΣ

Την προειδοποίηση της ΕΕ προς την Τουρκία επανέλαβε η Φεντερίκα Μογκερίνι

7 έτη πριν
Μοιραστείτε το
5 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ



Την προειδοποίηση της ΕΕ προς την Τουρκία για παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε σήμερα η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.
Κληθείσα να σχολιάσει την τουρκική στάση, η κα Μογκερίνι εστίασε στην καλή συνεργασία μεταξύ των κυπριακών και των ελληνικών αρχών με τις Βρυξέλλες και επανέλαβε τη δήλωση της 4ης Μαΐου, οπότε εξέφρασε εκ μέρους της ΕΕ «σοβαρή ανησυχία» για την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε εξορύξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση του Μαρτίου 2018 με την οποία οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ καταδίκαζαν «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενεργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Καλούμε επειγόντως την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απόσχει από κάθε τέτοια παράνομη ενέργεια στην οποία η ΕΕ θα απαντήσει καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο», επισήμανε η Φ. Μογκερίνι, ενώ αναφέρθηκε και στη θέση που εκφράστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Σίμπιου την περασμένη εβδομάδα, η οποία όπως είπε, είναι και η «ξεκάθαρη θέση που εξέφρασαν σήμερα οι υπουργοί σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».
Κύπρος και Ελλάδα έθεσαν το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας
To ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, έθεσαν Κύπρος και Ελλάδα στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του, ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης τοποθετήθηκε αναλυτικά επί του ζητήματος, ενώ Ελλάδα και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, υποστήριξαν την κυπριακή θέση.
Στη δική του παρέμβαση, o Έλληνας υπουργός δήλωσε πως αναφέρθηκε στο «θέμα νομιμότητας» των εν λόγω ενεργειών, «το οποίο έχει τεθεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 που ζητούσε εντελώς ξεκάθαρα από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες και σε δικές της αποκλειστικά ερμηνείες για το Δίκαιο της Θάλασσας που κανείς άλλος δεν ακολουθεί».
Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι τίθεται επίσης ένα ζήτημα «αξιοπιστίας» («τι γίνεται από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί η παρανομία, πώς θα ανταποκριθεί η ΕΕ») καθώς και ένα «προφανές ζήτημα αλληλεγγύης».
«Δήλωσα το αυτονόητο» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, «ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάλογα θα πρέπει να είναι και η ΕΕ. Αυτό το μήνυμα νομίζω πως έγινε δεκτό απ’ όλους ομόφωνα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς γιατί αντανακλά προηγούμενες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και εξακολουθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων, σημείωσε ότι το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και επομένως η ανταλλαγή απόψεων δεν ήταν αναλυτική. «Όσοι τοποθετήθηκαν, τοποθετήθηκαν θετικά, η ίδια η Ύπατη Αρμοστής επανέλαβε τη γνωστή θετικότατη δήλωσή της, στο πνεύμα του Μαρτίου 2018. και δήλωσε ότι το μόνο που δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, είναι μια νέα εστία κρίσης» υπογράμμισε.
Εξάλλου, ο υπουργός ανέφερε στις δηλώσεις του, ότι το σημερινό Συμβούλιο ασχολήθηκε με ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, από την Ουκρανία και τη Λιβύη, έως τη Βενεζουέλα. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Βενεζουέλα, σημείωσε ότι «ακολουθούμε όπως πάντα την ευρωπαϊκή θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση μέσω προεδρικών εκλογών σε μια πάρα πολύ πολωμένη κοινωνία […] Και οπωσδήποτε δεν είναι ευρωπαϊκές λύσεις, λύσεις που αφορούν σε εξωτερική επέμβαση είτε σε στρατιωτική επέμβαση», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μοιράσου το άρθρο:

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΕΕΤουρκία
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο ΕΚΟ Racing Dirt Games: Start your engines!
Επόμενο άρθρο Πόλεμος ανακοινώσεων για την επταήμερη εργασία και την 13η σύνταξη (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα Αριστερά: Με αιχμές κατά Τσίπρα η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας – “Προσωποκεντρικές στρατηγικές έχουν ήδη αποδειχθεί αποτυχημένες στο παρελθόν”
14 ώρες πριν
Λάρισα: Διαμαρτυρία αγροτών έξω από τα γραφεία βουλευτών – Έριξαν σανό
15 ώρες πριν
Βουλή: Θερμή η υποδοχή Πιερρακάκη μετά την εκλογή του στο Eurogroup
15 ώρες πριν
Καρκινικό γονίδιο: Πολλά παιδιά έχουν ασθενήσει από τον Δανό δότη
16 ώρες πριν
Επιστολή από ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΣΒΕ και ΣΕΒΕ προς τους αγρότες και την κυβέρνηση
16 ώρες πριν

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Θ. Πλεύρης στη Βεργίνα Τηλεόραση: Τα σκληρά μέτρα αποδίδουν

Την αποτελεσματικότητα των νέων νομοθετικών παρεμβάσεων που έφεραν θεαματική μείωση των ροών, καθώς και τη μεγάλη…

Newsroom

Ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας στη Βεργίνα τηλεόραση

«Όσα χρήματα δικαιούνται οι νόμιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα τα λάβουν στο ακέραιο», υπογράμμισε ο…

Newsroom

Στέργιος Καλόγηρος – Εκπομπή: «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»: Ο Νίκος Παπαθανάσης Απαντά για Στεγαστικό, ΕΣΠΑ, Ανάκαμψη και Ανάπτυξη

Στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη Βεργίνα Τηλεόραση με τον Στέργιο Καλόγηρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρώτη μεγάλη μάχη Πιερρακάκη στο Ecofin

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο χρόνια μετά, η Διεθνής Αμνηστία παραδέχεται ότι η Χαμάς διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

News Room
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Βρετανία για το κύμα «σούπερ γρίπης»

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WSJ: Επιστροφή ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη και επενδύσεις σχεδιάζει ο Τραμπ

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?