Βαρώσια άνοιγμα: Διεθνής κατακραυγή για τις ενέργειες Ερντογάν στα Κατεχόμενα

Διεθνής κατακραυγή υπήρξε για τις προκλητικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα της Κύπρου, το μεσημέρι της Τρίτης 20/7. Πρώτα από όλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέκριναν με αυστηρότατο ύφος την ανακοίνωση του Ερντογάν, για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης Αμμοχώστου κατά παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών.

Μάλιστα η υποψήφια βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ τόνισε ότι οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Ερντογάν είναι προκλητικές και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Πρόσθεσε επίσης ότι οι κινήσεις αυτές, είναι ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντόνφριντ δεσμεύθηκε στον Μπομπ Μενέντεζ, γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι θα εργαστεί με το Κογκρέσο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαβεβαίωσε επίσης ότι όσο η Τουρκία έχει στην κατοχή της το ρωσικό σύστημα S-400, θα διατηρηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της.Τη βαθιά του ανησυχία για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ, σχετικά με την περιφραγμένη περιοχή στα Βαρώσια εκφράζει σε ανακοίνωσή του και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. Παράλληλα κάνει λόγο για μία απαράδεκτη μονομερή απόφαση και για αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΕΕ, αναφέρει ότι εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβανομένων των 550 και 789 και καλεί σε πλήρη σεβασμό τους. όπως τονίζει, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα.Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «βαθιά ανήσυχο» για την ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, λέγοντας ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.