Η ακριβή στέγη στην Ελλάδα επιτείνει το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.
Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας στο Dubrovnik, επεσήμανε ότι η επιβάρυνση του κόστους στέγασης για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι από τις υψηλότερες στη ζώνη του ευρώ. Υπογράμμισε δε ότι «η στεγαστική επισφάλεια αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως παράγοντας που επηρεάζει τις μακροπρόθεσμες δημογραφικές τάσεις. Η περιορισμένη πρόσβαση σε προσιτή στέγαση καθυστερεί τη δημιουργία νέων νοικοκυριών, ιδίως μεταξύ των νεότερων γενεών. Πολλοί νεαροί ενήλικες τελικά παραμένουν στην κατοικία των γονέων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι θα επιθυμούσαν, ενώ άλλοι αναβάλλουν ή επανεξετάζουν την απόφαση δημιουργίας οικογένειας».
Ακολούθως, όπως υποστήριξε, η συρρίκνωση και η γήρανση του πληθυσμού μειώνουν το μέγεθος του εργατικού δυναμικού, επιβαρύνουν το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και αυξάνουν την πίεση στα δημόσια οικονομικά. Υπό την έννοια αυτή, η οικονομική προσιτότητα της στέγασης αλληλοεπιδρά άμεσα με τη δημογραφική βιωσιμότητα και την οικονομική ανθεκτικότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα, η αγορά των ακινήτων χρηματοδοτείται κυρίως από τις καταθέσεις των υποψηφίων αγοραστών και λιγότερο από στεγαστικά δάνεια. «Ένα αξιόλογο ποσοστό των συναλλαγών χρηματοδοτείται μέσω της αποταμίευσης των νοικοκυριών και όχι με τραπεζικό δανεισμό, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι η ζήτηση κατοικιών δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία στα επιτόκια, καθώς πολλοί αγοραστές χρησιμοποιούν τον συσσωρευμένο πλούτο τους για την απόκτηση ακινήτων αντί να προσφεύγουν σε τραπεζικό δανεισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προσέθεσε, όμως, ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή. Ενισχύεται όχι μόνο από εγχώριους παράγοντες — όπως η σταδιακή άνοδος του διαθέσιμου εισοδήματος τα τελευταία χρόνια, η βελτίωση των οικονομικών προσδοκιών και τα στοχευμένα μέτρα στήριξης της κατοικίας της κυβέρνησης — αλλά και από τις ξένες επενδύσεις, τις αυξημένες τουριστικές ροές στα αστικά κέντρα και την αντίληψη ότι το ακίνητο είναι ένα σχετικά ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για την άμβλυνση του στεγαστικού προβλήματος, όπως τα επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια και η ενίσχυση της κοινωνικής στέγης, ωστόσο, όπως είπε, «οι πολιτικές αυτές χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν και οι πιέσεις στην προσιτότητα της στέγασης είναι πιθανό να συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα».


Governor Yannis Stournaras spoke at the 32nd Dubrovnik Economic Conference
Γιατί δεν βοηθάνε τους ιδιοκτήτες για να βγούνε τα ακίνητα στην αγορά
Πραγματικά δεν συμφέρει πολλα χρήματα ακόμη και η πιο απλή ανακαίνηση πολύ κούραση και όταν το νοικιάσεις σου παίρνεξ το κράτος μεγάλο μερίδιο του κόπου σου!
Πολύ κατατοπιστικό το σοφό στουρνάρ ας!
Ελενη Μπερβανακη ΚΡΑΤΟΣ ΛΟΠΟΔΗΤΗΣ…..ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ…ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ..ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ….ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ..ΟΥΣΤΤΤΤ….
ΠΛΗΡΩΝΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ.(ΤΙ ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ;)…ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ…ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΟΨΑ ΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ…ΚΑΙ ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ…….ΕΓΩ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΩ;;;….ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ;;;…ΑΝΤΕ ΡΕ ΚΛΕΦΤΕΣ…ΕΤΣΙ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΒΓΑΖΩ ΠΛΟΝΑΣΜΑΤΑ
Η ακριβής στέγη είναι μόνο για τον Έλληνα φορολογουμενο. Για τους λαθρομετανάστες δεν υπάρχει πρόβλημα όλα τζάμπα
Το δημογραφικό πρόβλημα είναι που δεν χορταινεται εσείς…… που να μείνει για το λαό !!!!!