Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσάπαλος: Αν υπάρξει ανάγκη, θα παρέμβουμε με επιπλέον μέτρα στήριξης δημοσιονομικού χαρακτήρα

Δημοσιεύθηκε: 13/03/2026 08:50
Μοιραστείτε το
9 Ελάχιστη ανάγνωση
Τσάπαλος: Πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί φορολογικοί έλεγχοι το 2026 με το νέο σύστημα διασύνδεσης ταμειακών με ΑΑΔΕ
Τσάπαλος: Πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί φορολογικοί έλεγχοι το 2026 με το νέο σύστημα διασύνδεσης ταμειακών με ΑΑΔΕ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με την επιβολή πλαφόν στο κέρδος σε 61 κατηγορίες προϊόντων, κάθε μια από τις οποίες μπορεί να περιλαμβάνει δεκάδες προϊόντα, καλύπτεται ουσιαστικά, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος στο ΕΡΤnews Radio 105,8, πάνω από το 80%-85% του κόστους ενός νοικοκυριού όταν πηγαίνει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ.

Κληθείς να απαντήσει σε όσα ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Απόστολος Πεταλάς στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, σχετικά με το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες, ότι ουσιαστικά όσοι είχαν μεγάλο περιθώριο κέρδους και όσοι είχαν μικρότερο αντιμετωπίζονται οριζόντια, ο κ. Τσάπαλος επισήμανε ότι η συγκεκριμένη λογική του μέτρου είχε εφαρμοστεί άλλες δύο φορές τα προηγούμενα χρόνια και στα καύσιμα και στα τρόφιμα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, ο κ. Τσάπαλος είπε χαρακτηριστικά «δεν ανακαλύψαμε τον τροχό από την μια μέρα στην άλλη. Ήρθαμε και εφαρμόσαμε ένα επιτυχημένο σε γενικές γραμμές, εκ του αποτελέσματος από τις προηγούμενες παρεμβάσεις μας, μέτρο το οποίο θεωρούμε τώρα ότι μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, ούτως ώστε να όσο γίνεται περισσότερο φαινόμενα αισχροκέρδειας».

«Το μέτρο αυτό δεν είναι πανάκεια απέναντι στον πληθωρισμό και την ακρίβεια. Όταν αυξάνονται τα κόστη ενός προϊόντος, θα αυξηθούν και οι τελικές τιμές. Εδώ μιλάμε για το πώς μπορούμε να συγκρατήσουμε την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και αυτό το μέτρο συμβάλει στο να συγκρατηθεί, όχι στο να καταργήσει την ακρίβεια. Δεν υπάρχει μέτρο που να καταργεί την ακρίβεια, εκτός και αν μιλάμε για μια σοσιαλιστικού σοβιετικού τύπου οικονομία, όπου μπορούμε να έρθουμε και να πούμε από αύριο το ψωμί θα έχει 1 ευρώ το κιλό και η βενζίνη 1 ευρώ το λίτρο. Αυτό μπορεί να γίνει και σε λίγους μήνες από τώρα να έχουμε ξανά μνημόνια, να έχουμε χρεωκοπία, να έχουμε όλα αυτά τα οποία έχουμε ζήσει.

Από κει και πέρα δεν το κάναμε σε όλα τα προϊόντα. Το κάναμε μόνο σε αυτά τα οποία είναι καθημερινής χρήσης και απολύτου ανάγκης των νοικοκυριών. Δεν μπορούμε να το επεκτείνουμε σε ολόκληρη την αγορά όπως καταλαβαίνετε και δεν μπορούμε να το κάνουμε και εσαεί. Το κάνουμε για 90 ημέρες για να εξετάσουμε πώς θα κινηθούν οι τιμές, πώς θα εξελιχθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή, πώς θα επηρεαστούν από τα καύσιμα οι τελικές τιμές των προϊόντων της καθημερινής χρήσης και στη συνέχεια θα το επαναξιολογήσουμε.

Αλλά ο στόχος ο αρχικός είναι για 90 ημέρες. Θα φανεί πιστεύω και όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι, μέσα στις επόμενες 90 ημέρες το πράγμα θα καταλάβουμε προς τα πού πηγαίνει. Θα δούμε αν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Αν θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση» ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι ο έλεγχος των τιμών θα γίνει με τον μέσο όρο ουσιαστικά του κέρδους που είχε η εφοδιαστική αλυσίδα το 2025 καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Θα βγάλουμε τον μέσο όρο για το κάθε προϊόν και μέχρι εκεί θα μπορούν να έχουν ως περιθώριο κέρδους και για τους επόμενους τρεις μήνες» σημείωσε.

Ειδικά, σε σχέση με την επισήμανση του κ. Πεταλά, σχολίασε «όλα θα ελεγχθούν, υπάρχει η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή. Δεν θα βγει με μία λογική να καρατομήσει ολόκληρους κλάδους. Θα εξετάσουμε τις περιπτώσεις και θα επιβληθούν πρόστιμα και μάλιστα αυστηρά ως 5.000.000 ευρώ εκεί που πραγματικά υπάρχει περίπτωση αισχροκέρδειας».

Ως προς την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση σε σχέση με τα καύσιμα και το ότι έμειναν εκτός μέτρων τα διυλιστήρια αλλά και για την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρυθμίσεις για τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ, ο κ. Τσάπαλος είπε τα εξής:

«Αυτή τη στιγμή η αύξηση της τιμής στην αμόλυβδη είναι της τάξεως του 7%. Τόσο έχει αυξηθεί από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα. Επομένως, όσοι επιχειρηματολογούν ότι το κράτος θησαυρίζει από την αύξηση της τιμής της βενζίνης, είναι εσφαλμένο αυτό το οποίο λένε, καθότι δεν έχουν φτάσει σε ένα τέτοιο σημείο τόσο υψηλό οι τιμές, ούτως ώστε να πούμε ότι έχουμε και μια συνταρακτικά υψηλή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ ως έσοδο για το κράτος. Ένα το κρατούμενο.

Δύο, δεν ισχύει ότι επιβάλλουμε πλαφόν μόνον στους πρατηριούχους. Ναι, οι πρατηριούχοι έχουν ένα περιθώριο κέρδους 12 λεπτών ανά λίτρο, αλλά ταυτοχρόνως το ίδιο πλαφόν με πέντε λεπτά ανά λίτρο κέρδος ανώτατο, επιβάλλεται και στις εταιρείες διακίνησης καυσίμων, όπου θυμίζω οι περισσότερες εξ αυτών είναι θυγατρικές των διυλιστηρίων.

Τα διυλιστήρια έχουν πολύ πιο ανελαστικές τιμές, δηλαδή, η δυνατότητα να περιορίσεις τον όγκο δραστηριότητας και τα οικονομικά τους στοιχεία είναι πολύ πιο ανελαστικά σε σχέση με το να κάνεις κάτι τέτοιο στις θυγατρικές τους, όπως είναι οι εταιρείες διαχείρισης και εμπορίας.

Όπως και να ‘χει όμως, είναι κάτι το οποίο έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Εφαρμόζουμε ακριβώς την ίδια συνταγή και τώρα. Θέλω να τονίσω ότι αυτό δεν είναι ότι παγώνει η τιμή του λίτρου. Μη νομίζει ο κόσμος δηλαδή ότι τώρα που μπήκε το πλαφόν, 1,85 το είδε χθες, άρα και για τους επόμενους τρεις μήνες θα μείνει στο 1,85. Το ποσοστό κέρδους ουσιαστικά παγώνει. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε ουσιαστικά τις αυξήσεις. Ενδεχομένως να υπάρξουν αυξήσεις, αλλά θα είναι λιγότερες από ό,τι αν δεν το είχαμε κάνει αυτό το πράγμα.

Όσο αφορά τον ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ΦΠΑ, αν το μειώσουμε οριζόντια, σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, μεγάλο άνοιγμα δημοσιονομικό που δεν μπορεί να αντέξει ο προϋπολογισμός αυτή τη στιγμή και δεύτερον κάτι άδικο για τον ίδιο τον πολίτη. Είναι σαν να ευνοείς και τον πλούσιο και τον φτωχό και τον μικρομεσαίο. Εμείς θέλουμε πρωτίστως με τα μέτρα που ενδέχεται να εφαρμόσουμε για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά, εφόσον η κρίση επεκταθεί, να στηρίξουμε πρωτίστως τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους. Δεν θέλουμε να ευνοήσουμε τους πλουσίους μέσω μιας οριζόντιας και κατ’ επέκταση άδικης μείωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης και ΦΠΑ.

Όσα μέτρα εφαρμόζουμε και όσους φόρους έχουμε μειώσει, το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι η κοινωνική δικαιοσύνη».

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη διάρκεια της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή εξετάζει η κυβέρνηση τη λήψη επιπλέον μέτρων, είπε «το εξετάζουμε φυσικά. Εδώ είμαστε να παρέμβουμε. Εφόσον το πράγμα ξεφύγει παγκοσμίως και εφόσον υπάρχει ανάγκη για στήριξη των πολιτών, να παρουσιάσουμε και ένα επιπλέον πακέτο μέτρων στήριξης, δημοσιονομικού αυτή τη φορά χαρακτήρα, στοχευμένο σε εκείνους που θα έχουν τη μεγαλύτερη πίεση, άρα και δίκαιο, δικαιότερο από ό, τι αν κάναμε μια οριζόντια παρέμβαση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Trending NewsΌμηρος Τσάπαλος
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Chevron-HELLENiQ: Οι συμβάσεις αναμένεται να εγκριθούν από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία
Επόμενο άρθρο Κατέληξε ο 20χρονος που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στη Θεσσαλονίκη
1 Σχόλιο
  • Ο/Η Facebook User λέει:
    13 Μαρτίου 2026 στις 10:43
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2186084845499151&set=p.2186084845499151&type=3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεώνη Κουφονικολάκου : Ψευδής η δήλωση ότι ο Τσίπρας δεν δέχτηκε να φορολογήσει τους εφοπλιστές – Τι απαντά στον Χ. Δούκα
2 Ιουνίου 2026
“Καρφιά” Διαμαντοπούλου κατά Δούκα: Το ΠΑΣΟΚ δεν παρακαλεί κανέναν για συνεργασίες, πόσο μάλλον όσους μας προσβάλλουν
2 Ιουνίου 2026
Κ. Τσουκαλάς: «Το να είσαι προοδευτικός δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Κρίνεται από το πολιτικό σχέδιο, τη συνέπεια και την αξιοπιστία.
1 Ιουνίου 2026
Μητσοτάκης στην έκθεση «Ποσειδώνια 2026»: Η ελληνόκτητη ναυτιλία αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο, που πρέπει να διαφυλαχθεί
1 Ιουνίου 2026
Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος – Αυξάνεται σταδιακά η κίνηση
1 Ιουνίου 2026

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον Μανταμάδο

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον ΜανταμάδοΜε κάθε επισημότητα και…

Newsroom

Βεργίνα TV: Στο μικροσκόπιο η υπόθεση «Σάντη» – Πολιτικές προεκτάσεις και ερωτήματα για τις καταγγελίες στην Κύπρο

Στην επικαιρότητα και τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο επικεντρώθηκε η χθεσινή εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου…

Αλεξία Χαρακίδα

«Ανάσταση στη Θεσσαλονίκη: Από την υποδοχή του Αγίου Φωτός, στην κατάνυξη της Μητρόπολης με τον Φιλόθεο και το Αναστάσιμο μήνυμα στους Ταξιάρχες

Θεσσαλονίκη: Το Φως της Ανάστασης στην Καρδιά της Πόλης και οι Αποκλειστικές Στιγμές του «tiSimβενη»…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυτιάς στο Ευρωκοινοβούλιο: “Tέλος οι χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία όσο απειλεί την Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Αυτιάς: Η τηλεόραση δεν είναι Μητρόπολη, για να ‘σαι για μια ζωή – Είχα παλιώσει πια μετά από 35 χρόνια

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 30,5% η ΝΔ με διαφορά 15,5 μονάδες από τον δεύτερο (πλέον) Τσίπρα, τρίτη η Καρυστιανού, έπεσε τέταρτο το ΠΑΣΟΚ κοντά σε μονοψήφιο

News Room
«Είναι χρέος μας να μη χάνεται καμία ζωή στο νερό»: Το στοίχημα του Βασίλη Κικίλια για ασφαλές καλοκαίρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Κικίλιας: «Η Ελλάδα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις στην παγκόσμια ναυτιλία, δεν ακολουθεί απλώς τις εξελίξεις»

News Room
«Θα, θα, θα, θα, θα»: Το… προεκλογικό βίντεο του Ανδρέα Λοβέρδου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοβέρδος για ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρωτοφανής υπόθεση κακοδικίας

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Επιλέξτε "Αποδοχή" για να συνεχίσετε.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?