Σε βελτιώσεις στα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τους αγρότες, προχωρά η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου, που κράτσε 3,5 ώρες, ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του αναφέρθηκε στα επιπλέον μέτρα που συμφώνησε να παρθούν ώστε να στηριχθούν ακόμη περισσότερο όσοι έχουν πληγεί από τις τιμές στο ρεύμα ή την ευλογιά μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, επεσήμανε πως θα επιβραβευθούν οι συνεπείς αγρότες, ενώ έστειλε και ένα μήνυμα στα μπλόκα που αρνήθηκαν τον διάλογο.
«Δυστυχώς, όμως, μια κομματική μειοψηφία επιμένει σε κάποια από τα μπλόκα, εκβιάζοντας ανοιχτά την κοινωνία. Ωστόσο, ύστερα από 45 ημέρες αυτή η ταλαιπωρία δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η κυβέρνηση εξάντλησε τις αντοχές της οικονομίας, στηρίζοντας τους αγρότες όσο ποτέ. Εξάντλησε, όμως, και τα όρια της κατανόησής της απέναντι σε έναν κλάδο στο πλευρό του οποίου βρίσκεται εδώ και χρόνια» είπε.
Η δήλωση Μητσοτάκη
«Η σημερινή, πολύ ουσιαστική και ειλικρινής συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών απ’ όλη τη χώρα νομίζω ότι άνοιξε έναν νέο δρόμο για τον πρωτογενή μας τομέα. Εξειδικεύτηκαν τα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση, έγιναν, επίσης, δεκτές ορισμένες νέες προτάσεις, όπως η διεύρυνση των δικαιούχων χαμηλής τιμής ρεύματος κι έγινε, επίσης, μία πρώτη προσέγγιση για μία παραγωγικότερη ανάταξη της αγροτικής πολιτικής μας συνολικά.
Θυμίζω ότι η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ απέδωσε κιόλας τους πρώτους καρπούς, με την ολοκλήρωση όλων των φετινών ενισχύσεων, μάλιστα με ποσά μεγαλύτερα από τα περσινά, ενώ η δικαιότερη κατανομή τους εξασφάλισε πρόσθετα κονδύλια. Με αυτά τα πρόσθετα κονδύλια θα στηριχθούν, πλέον, καλλιέργειες με χαμηλές τιμές αλλά και οι κτηνοτρόφοι μας οι οποίοι «χτυπήθηκαν» από την ευλογιά. Αλλά όχι μόνο.
Επιπλέον, οι αγρότες μας θα έχουν το χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη. Τώρα, στο ίδιο καθεστώς εντάσσονται και όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση και επί έναν χρόνο αποδεικνύονται συνεπείς.
Επίσης, οι αγρότες μας πια δεν θα πληρώνουν Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο και από σήμερα ούτε τον ΦΠΑ αυτής της έκπτωσης.
Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ επιταχύνονται, ενώ, όπως συζητήθηκε και στη συνάντηση, θα υπάρξει μια ειδική πρόβλεψη για την απώλεια εισοδήματος στην παραγωγή φυτικών ζωοτροφών που επηρεάστηκαν αρνητικά από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Ξέρετε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έδειξε μεγάλη ανοχή στις κινητοποιήσεις των αγροτών, αναγνωρίζοντας τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, ανταποκρίθηκε σε πολλά αιτήματά τους, ζητώντας, όμως, παράλληλα πάντα έναν ειλικρινή διάλογο, όπως τον διάλογο που κάναμε σήμερα.
Δυστυχώς, όμως, μια κομματική μειοψηφία επιμένει σε κάποια από τα μπλόκα, εκβιάζοντας ανοιχτά την κοινωνία. Ωστόσο, ύστερα από 45 ημέρες αυτή η ταλαιπωρία δεν μπορεί να συνεχίζεται. Η κυβέρνηση εξάντλησε τις αντοχές της οικονομίας, στηρίζοντας τους αγρότες όσο ποτέ. Εξάντλησε, όμως, και τα όρια της κατανόησής της απέναντι σε έναν κλάδο στο πλευρό του οποίου βρίσκεται εδώ και χρόνια. Άρα, δεν πρόκειται να ανεχθούμε ούτε εκβιασμούς, ούτε παρανομίες, ούτε παραλογισμούς. Και, ασφαλώς, δεν θα αδικήσουμε την υπόλοιπη κοινωνία.
Αυτή είναι η κατευθυνση που θα ακολουθήσει στο εξής και η κυβέρνηση, πιστή στην αλήθεια και στο αποτέλεσμα, με ανοιχτές πόρτες πάντα στον ώριμο και ειλικρινή διάλογο, όμως και ερμητικά κλειστές στο ψέμα, στον λαϊκισμό και σε κάθε είδους απειλές.
Αυτόν ακριβώς τον δρόμο έδειξε και η σημερινή παραγωγική συνάντηση με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.


https://www.facebook.com/photo/?fbid=122153830424900393&set=a.122109937196900393
ΤΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ
ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΜΑΡΙΑ
Το είχαν πριν αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης την εκτίναξή της τιμής του προς όφελος των ολιγαρχών! Μια ματιά στο αγροτικό τιμολόγιο της Γερμανίας π.χ. τον βγάζει ψευδόμενο! Όσο για το πετρέλαιο, ας μην το συζητάμε καλύτερα!
Ποια μειοψηφία εκβιάζει γιατί εγώ στην συνάντηση είδα μόνο κομματικά στελέχη της ΝΔ και έναν αγρότη από τηλεοπτική σειρά τού φιλοκυβερνητικου τουρκαναλ
Ποιο είναι χαμηλό το 4.2. η το 8,5 μην τρελαθουμε
Α ρε στεργιο για να τον δείχνεις συνέχεια το ίδιο μυαλό με αυτόν έχεις