Πέμπτη, 19 Ιούν 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Μητσοτάκης από Επτάλοφο: Το Μέτρο θα έρθει και στα δυτικά – Ξεκινούν άμεσα οι μελέτες επέκτασης
Μητσοτάκης: Κόσμημα για τη δυτική Θεσσαλονίκη το περιαστικό δάσος Ευκαρπίας
Μητσοτάκης για ανάπλαση ΔΕΘ: Ακούω τις επιφυλάξεις Δήμου και πολιτών, κάποιες είναι δικαιολογημένες
Μετρό Θεσσαλονίκης: Μπαίνουν τα φανάρια στην Ψελλού
Τραμπ: Δεν έχω αποφασίσει αν θα εμπλακούμε στις επιθέσεις εναντίον του Ιράν
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Προανακριτική για Τέμπη: Παραπέμπεται για πλημμέλημα ο Καραμανλής – Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση της ΝΔ
Η Αθήνα και το ΟΑΚΑ επιστρέφουν δυναμικά στη διεκδίκηση του F4 της Euroleague για το 2026
Θεοδωρικάκος: Δεν θα επιτρέψουμε καμία παράνομη κερδοσκοπία – Οι έλεγχοι εντείνονται σε όλη τη χώρα
Στην Κύπρο μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται αλλαγές σε παραλίες και αιγιαλό: Τι θα ισχύσει με ομπρέλες & ελεύθερο χώρο

6 έτη ago
Κοινοποίηση
5 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Μπορεί το καλοκαίρι να έρχεται στο τέλος του, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται πως φέρνει μεγάλες ανατροπές στις παραλίες όλης της χώρας με ρυθμίσεις στις ομπρέλες και τον ελεύθερο χώρο.

Ειδικότερα τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το «αναπτυξιακό» σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές στη νομοθεσία για τον αιγιαλό και την παραλία.

Ανατροπές στον ελεύθερο χώρο στην παραλία και τις ομπρέλες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», πλέον καταργείται ο περιορισμός στην έκταση (60%) που καταλαμβάνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες και ανοίγει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε αυτή τη ζώνη εφόσον έχουν κατασκευαστεί εώς τις 28/7/2011.

Μάλιστα, περιλαμβάνει και ρύθμιση με την οποία ο (δημόσιος) παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται.

Οι ρυθμίσεις για τον αιγιαλό, βρίσκονται στο τέταρτο κεφάλαιο του «αναπτυξιακού» σχεδίου νόμου και αφορούν κυρίως τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου (ν. 4607/19).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επίμαχες ρυθμίσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα συμπεριληφθούν στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, καθώς συνεκτιμώνται πολιτικά και οι αντιδράσεις που πιθανότατα θα συναντήσουν.

Ορισμένες από τις ρυθμίσεις είναι:
Καταργείται η ρύθμιση με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.
Καταργείται ρύθμιση που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού (μη συνυπολογιζόμενου τυχόν δυσπρόσιτου τμήματός του) τον χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα.
Επανέρχεται αντ’ αυτού η ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων ανάμεσα στις διαδοχικές παραχωρήσεις, που μπορούν να καλύψουν την υπόλοιπη παραλία.
Ο (εξ ορισμού δημόσιος, εκτός αν υπάρχουν ιδιωτικά δικαιώματα) παλαιός αιγιαλός παύει να θεωρείται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και υποχρεωτικά κοινόχρηστος. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και δύναται να παραχωρείται και να οικοδομείται.
Ως προς το μίσθωμα για την απλή χρήση ενός αιγιαλού, προτείνεται να υπολογίζεται όχι η αντικειμενική και μισθωτική αξία του πλησιέστερου ακινήτου, αλλά του πλησιέστερου εκτός σχεδίου ακινήτου. Η ρύθμιση αυτή είναι δεδομένο ότι θα μειώσει τα μισθώματα, άρα τα έσοδα του Δημοσίου.
Στις περιπτώσεις στρατηγικών επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο, αλλά και σε παρακείμενο χώρο.
Δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.
Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ
Αντίθετη στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης είναι η Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία σε ανακοίνωσή της ελπίζει οι πληροφορίες αυτές να «μην πατάνε στην πραγματικότητα».

Σε δημοσιεύματα του Τύπου διαβάζουμε ότι η Κυβέρνηση πρόκειται να προβεί σε νέες τροποποιήσεις στη νομοθεσία για τον αιγιαλό και την παραλία. Τις τροποποιήσεις αυτές πρόκειται να περιλάβει στο «αναπτυξιακού» σχεδίου νόμου, που αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση και αφορούν κυρίως τροποποιήσεις του τελευταίου νόμου (ν. 4607/19) της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Ευελπιστούμε οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον τύπο, σχετικά με τις ρυθμίσεις που προωθεί η Ν.Δ για τον αιγιαλό και την παραλία, να μην πατάνε στην πραγματικότητα.

Ευελπιστούμε επίσης, η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, που υπήρξε πρόταγμα της πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α και κατοχυρώθηκε επί διακυβέρνησής της, να μην τεθεί σε αμφισβήτηση από τη Νέα Δημοκρατία.

Αν όμως τα δημοσιεύματα αποδειχθούν ορθά, πρόκειται ουσιαστικά για πολιτική στείρας οικονομικής εκμετάλλευσης των πολυτιμότερων κοινόχρηστων πραγμάτων της Χώρας.

Ακόμη δε και το ίδιο το γεγονός της ένταξης τροποποιήσεων που αφορούν τον αιγιαλό και την παραλία, σε ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο, φανερώνει την αντίληψη με την οποία η σημερινή Κυβέρνηση πρόκειται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα, θυσία δηλαδή σε βωμό.

Ο Αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα, ανήκουν σε όλους και σε όλες και δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα στείρας οικονομικής εκμετάλλευσης. Στον βωμό της «ανάπτυξης για την ανάπτυξη» δεν μπορεί να θυσιάζονται τα πάντα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:παραλίες
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Δρακόντεια τα μέτρα της αστυνομίας ενόψει ΔΕΘ
Επόμενο άρθρο Απόφαση σταθμός για τις γερμανικές αποζημιώσεις – Δικαιώθηκαν οι Διστομίτες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης από Επτάλοφο: Το Μέτρο θα έρθει και στα δυτικά – Ξεκινούν άμεσα οι μελέτες επέκτασης
6 ώρες ago
Μητσοτάκης: Κόσμημα για τη δυτική Θεσσαλονίκη το περιαστικό δάσος Ευκαρπίας
8 ώρες ago
Μητσοτάκης για ανάπλαση ΔΕΘ: Ακούω τις επιφυλάξεις Δήμου και πολιτών, κάποιες είναι δικαιολογημένες
8 ώρες ago
Μετρό Θεσσαλονίκης: Μπαίνουν τα φανάρια στην Ψελλού
11 ώρες ago
Τραμπ: Δεν έχω αποφασίσει αν θα εμπλακούμε στις επιθέσεις εναντίον του Ιράν
12 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή σχολιάζοντας…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

News Room
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για Τέμπη: Παραπέμπεται για πλημμέλημα ο Καραμανλής – Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση της ΝΔ

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Δεν θα επιτρέψουμε καμία παράνομη κερδοσκοπία – Οι έλεγχοι εντείνονται σε όλη τη χώρα

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο μεταβαίνει τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?