Φούρνοι, υπεραγορές, ράφια σε καφέ take away, μπακάλικα και καταστήματα delicatessen…Κι όμως, στις μέρες μας η αφθονία μοιάζει να εκδικείται! Η κατανάλωση ψωμιού έχει μειωθεί κατά 22.000 τόνους τα τελευταία χρόνια, ενώ φούρνοι βάζουν λουκέτο ο ένας μετά τον άλλον. Για την ακρίβεια 1.500 την τελευταία πενταετία, 800 μέσα σε τρία χρόνια. Την αιτία του προβλήματος, εντοπίζι η κυρία Έλσα Κουκουμέρια, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος…
«Το νούμερο είναι μεγάλο. Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι να πούμε ότι από αυτά, περίπου τα 200 έκλεισαν γιατί δεν είχαν διάδοχη κατάσταση. Βέβαια τα προηγούμενα χρόνια αυτοί που δεν είχαν διάδοχη κατάσταση πουλούσαν την επιχείρηση και τη συνέχιζε κάποιος άλλος. Αυτό δεν γίνεται τώρα. Την ίδια στιγμή που έκλεισαν αυτά τα αρτοποιεία, έχουν ανοίξει 500 σημεία που ψήνουν κατεψυγμένο ψωμί. Κι εκεί υπάρχει το πρόβλημα.
Από την άλλη βέβαια, το πολύ μεγάλο πρόβλημα για εμάς, ξεκίνησε από το 2015 διότι δόθηκε η δυνατότητα στα super markets να ψήνουν ψωμί και να λέγονται φούρνοι. Κι εκεί είναι η βασική μας ένσταση, διότι αυτά είναι ψωμιά κατεψυγμένα τα οποία απλώς ψήνονται κι υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαφορά από τα ίδια ψωμιά ή τα αρτοσκευάσματα που πωλούνται σε ένα φούρνο, τα οποία παράγονται εκεί. Δηλαδή από την αρχική διαδικασία που είναι η μίξη των πρώτων υλών, το ζύμωμα, το πλάσιμο και το ψήσιμο, όλα γίνονται μόνο στο φούρνο. Οπότε εκεί υπάρχει μία παραπλάνηση του καταναλωτή αφενός, αφετέρου σε όσες υπεραγορές υπάρχουν ψωμιά τα οποία λασάρονται ως φρέσκα, έχουν διατηρησιμότητα 20 ημέρες. Κι αυτό είναι ένα παράδοξο μιας αγοράς η οποία δεν στηρίζει τον ανταγωνισμό, θα έλεγα ότι στηρίζει τον αθέμιτο ανταγωνισμό.»
