Κάποια από αυτά κοστίζουν όσο το κατώτατο ημερομίσθιο των 39,30 ευρώ και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, το ξεπερνούν κιόλας κατά πολύ! H εικόνα που καταγράψαμε στο ράφι, μαρτυρά την ακρίβεια που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, γιατί απ’ ότι φαίνεται ο κανόνας είναι οι τσουχτερές τιμές, ενώ οι εξαίρεση είναι οι χαμηλότερες, σε τυριά όπως για παράδειγμα το ανθότυρο.
- Φέτα: Ένα από τα δημοφιλέστερα ελληνικά τυριά, το σήμα κατατεθέν θα το χαρακτήριζε κανείς, αφού αποτελεί τυροκομικό προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, έχει φτάσει να πωλείται ακόμη και προς 17 ευρώ το κιλό! Πάνω από 20 ευρώ αν πρόκειται για βιολογικό τυρί, 25 ευρώ αν παράγεται από βουβαλίσιο γάλα! Πιο «χαμηλό προφίλ» από τις περιπτώσεις που καταγράψαμε, διατηρεί η φέτα ΠΟΠ Αρκαδίας με την τιμή να φτάνει στα 9,99 ευρώ.
- Γραβιέρα: Κατά μέσο όρο κυμαίνεται γύρω στα 20 με 22 ευρώ, όμως ανάλογα με την ωρίμανση, την ποιότητα και την προέλευση προσφέρεται σε αρκετές περιπτώσεις μεταξύ 25-35 ευρώ το κιλό!
- Κεφαλοτύρι: Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται κι αυτό το είδος, αφού έχει επίσης αγγίξει τα 20 ευρώ το κιλό, ωστόσο φτάνει ακόμη και τα 25 ευρώ.
- Κατσικίσιο: Κι αυτό στα ύψη. Οι τιμές που καταγράψαμε κυμαίνονται μεταξύ 11,99 και 55,33 ευρώ!
- Gouda: Η τιμή ξεκινά από τα 14,29 και εκτοξεύεται μέχρι τα 32,25 ευρώ ανά κιλό.
- Cheddar: Από 22-29 ευρώ για τις πιο κλασικές επιλογές, στα 34,50 με μπαχαρικά.
- Παρμεζάνα: Αποτελεί ούτως ή άλλως μια ακριβή επιλογή. Έτσι οι τιμές ξεκινούν από 25 ευρώ το κιλό και «πετούν» μέχρι και τα 47 ευρώ, ανάλογα με την ωρίμανση και την ποιότητα.
- Ανθότυρο: Κι ερχόμαστε στην πιο «σεμνή» ίσως, επιλογή, αφού η τιμή στο συγκεκριμένο τυρί κυμαίνεται μεταξύ 6-12 ευρώ. Εκτοξεύεται στα 20 ευρώ στην περίπτωση του βιολογικού.