Αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές στα αρτοσκευάσματα και τα γλυκά έρχονται καθημερινά οι καταναλωτές, καθώς το κύμα ακρίβειας φαίνεται να μην αφήνει ανεπηρέαστο ούτε τον φούρνο της γειτονιάς. Οι πολίτες διαπιστώνουν σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, την ώρα που ο κλάδος της αρτοποιίας δοκιμάζεται έντονα από το διαρκώς αυξανόμενο λειτουργικό κόστος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, την τελευταία πενταετία πάνω από 1.500 αρτοποιεία έχουν βάλει λουκέτο, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα ενέργειας, πρώτων υλών και λειτουργίας. Η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την άνοδο στις τιμές των υλικών, έχει οδηγήσει πολλούς μικρομεσαίους επαγγελματίες του κλάδου σε οικονομικό αδιέξοδο.
Ήδη τους τελευταίους μήνες οι τιμές σε μπισκότα, σοκολάτες και ζαχαρώδη προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10% μέσα στην τελευταία διετία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένονται νέες ανατιμήσεις της τάξης του 5% έως 7% μέσα στους επόμενους μήνες, εφόσον δεν συγκρατηθεί το λειτουργικό κόστος.
Καταναλωτές δηλώνουν απογοητευμένοι από την κατάσταση, σημειώνοντας ότι η αύξηση των τιμών δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση των εισοδημάτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πολίτης στο ρεπορτάζ: «Έχουν ακριβύνει όλα και τα ψωμιά και τα γλυκά. Αλλά και για τους φούρνους, τα κόστη για να τα φτιάξουν έχουν εκτοξευθεί».
Οι επαγγελματίες του κλάδου προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης, η επιβίωση των μικρών αρτοποιείων και ζαχαροπλαστείων θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Η ενεργειακή επιβάρυνση, σε συνδυασμό με τις γενικότερες οικονομικές πιέσεις, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, με τον καταναλωτή να είναι τελικά αυτός που πληρώνει το τίμημα στο ταμείο.