Η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος συνεχίζει να ανεβαίνει στην Ευρώπη, με τη Γερμανία τη μεγαλύτερη αγορά της να καταγράφει αυξήσεις ρεκόρ. Σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, η τιμή έχει εκτοξευτεί κατά 50%, ενώ και στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση έως και 20% σε σύγκριση με πέρυσι.
Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στη συνεχή μείωση των κοπαδιών βοοειδών στη Γερμανία, καθώς πολλές φάρμες κλείνουν λόγω έλλειψης νέων ανθρώπων να συνεχίσουν τη δουλειά. Από το 2015 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των βοοειδών έχει μειωθεί κατά πάνω από 2 εκατομμύρια ζώα, περιορίζοντας την προσφορά και πιέζοντας τις τιμές προς τα πάνω. Η ίδια τάση παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Επιπλέον, η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη λόγω του καταρροϊκού πυρετού, μιας ασθένειας που έπληξε σχεδόν 18.000 ζώα στη Γερμανία μέσα σε λίγους μήνες. Αν και τα κρούσματα έχουν πλέον μειωθεί χάρη στον εμβολιασμό, η επίδραση στην παραγωγή βοείου κρέατος ήταν σημαντική.
Παρά τις υψηλές τιμές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους παραγωγούς, η αυξημένη γραφειοκρατία, το υψηλό κόστος εκτροφής και οι κοινωνικές πιέσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις αποτρέπουν πολλούς από το να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Επιπλέον, η ενδεχόμενη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες της Mercosur (όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή), που έχουν πολύ μεγαλύτερη παραγωγή κρέατος, προκαλεί ανησυχία για μελλοντικό ανταγωνισμό.
Όλα αυτά διαμορφώνουν μια νέα, πιο ακριβή «κανονικότητα» στην αγορά του μοσχαρίσιου κρέατος, με τις αυξήσεις στις τιμές να παραμένουν σταθερές και να επηρεάζουν άμεσα τους καταναλωτές.