Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης και Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Δημοκρατίας, Δρ. Μιχάλη Χουρδάκη, κατατέθηκε με βάση το άρθρο 72 παρ.1 του Κανονισμού της Βουλής, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για ΟΛΑ τα άρθρα του νομοσχεδίου του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Είναι η πρώτη φορά στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο που κατατίθεται τέτοιο αίτημα, ώστε οι ανεξάρτητοι βουλευτές να συμμετέχουν ισότιμα στη διαδικασία ψηφοφορίας της Ολομέλειας. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής, οι ανεξάρτητοι βουλευτές αποκλείονται από το δικαίωμα ψήφου, εκτός αν υπάρχει ονομαστική ψηφοφορίας. Από καμία διάταξη του ΚτΒ, ούτε από κάποια κανονιστική απόφαση προκύπτει ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές (σήμερα συνολικά 25), καίτοι εκλεγμένοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στερούνται του δικαιώματός τους να ψηφίζουν, καθόσον ρητώς ο κανονισμός στο άρθρο 70, παρ 1 ορίζει: «H ψήφoς των Boυλευτών είναι πρoσωπική».
Η παρέμβαση στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας, την τήρηση του ΚτΒ, τη διεύρυνση της αντιπροσωπευτικότητας και την κατοχύρωση ενός δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας της Βουλής.
Η πρωτοβουλία αυτή στηρίχθηκε από ανεξάρτητους βουλευτές και από μικρότερες κοινοβουλευτικές ομάδες, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν γέφυρες συνεννόησης, όταν πρόκειται για την προστασία των θεσμών και της ισοτιμίας του κοινοβουλευτικού έργου.
«Η διαφάνεια και η θεσμική ισοτιμία δεν μπορεί να έχουν εξαιρέσεις. Η Βουλή οφείλει να εκπροσωπεί όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε ο Δρ. Χουρδάκης.