Σάββατο, 4 Οκτ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου
Παύλος Μαρινάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής
Ηλεκτρική ενέργεια: Κοντά στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή του ρεύματος
Νέα Δημοκρατία: Το βίντεο για την 51η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Δασμοί-σοκ και συμμετρικά αντίμετρα αναστατώνουν τη ναυτιλία
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δήλωση της Χαμάς αποτελεί σημαντικό βήμα μπροστά»
Μητσοτάκης: Διήμερη επίσκεψη στην Αμοργό – «Η ελληνική κυβέρνηση αφοσιωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος»
Θεσσαλονίκη: Πάνω από 90 κλειστά μαγαζιά στην Εγνατία
Προϋπολογισμός 2026: Υψηλή ανάπτυξη, ισχυρά πλεονάσματα και «παράθυρο» για νέες παροχές
TisimΒενη: Μαθαίνοντας να αγαπάμε άνευ όρων 
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΑΠΟΨΕΙΣ

Βεργίνα TV: Αφιέρωμα στην 89η ΔΕΘ – Αλεξάνδρα Σδούκου

3 εβδομάδες ago
Κοινοποίηση
8 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, γράφει στο αφιέρωμα της «Βεργίνα τηλεόραση» για την 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

- Advertisement -

Οι ενεργειακές υποδομές ενισχύουν τη γεωπολιτική σημασία της Β. Ελλάδας

Το 2019 υπήρξε μια κομβική στιγμή στα ελληνικά πολιτικά χρονικά. Η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμανε την απαρχή ριζικών αλλαγών στη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικών με στοχευμένο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο.

Σήμανε επίσης την υιοθέτηση οραματικών σχεδίων για το πρώτο ήμισυ του 21ου αιώνα που υπόσχονται να θέσουν τη χώρα σε μια νέα τροχιά και να την εδραιώσουν μεταξύ των προηγμένων ευρωπαϊκών κοινωνιών στα χρόνια που έρχονται. Σε αυτό το νέο σκηνικό, η Μακεδονία και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα, ως πύλη για τις βαλκανικές χώρες κατέχει ιδιαίτερο ρόλο καθώς, εκτός από σημαντικός διαμετακομιστικός εμπορικός κόμβος και πόλος έλξης άμεσων ξένων επενδύσεων “φιλοξενεί” σημαντικές ενεργειακές υποδομές.

Η Ενέργεια ως εμπορικό και κοινωνικό αγαθό και βάση από την οποία εκκινούν και κατατείνουν όλες οι πολιτικές μας για τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και εν τέλει την κοινωνική ευημερία, προσφέρει ισχυρά στρατηγικά πλεονεκτήματα στις περιοχές όπου εντοπίζονται οι κύριες δραστηριότητές της.

Η Βόρεια Ελλάδα είναι μία από αυτές σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και μία από τις πλέον σημαντικές ζώνες ενεργειακού ενδιαφέροντος στην ΝΑ Ευρώπη. Το πλέγμα των διασυνδετήριων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και τα καλώδια ηλεκτρικών διασυνδέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής και την Ιταλία, τοποθετούν αυτοδικαίως την ιστορική αυτή περιοχή της χώρας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

Χάρη στις υποδομές φυσικού αερίου που έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να είναι συμβατές με τη μελλοντική μεταφορά υδρογόνου (Ηydrogen ready), και χάρη στο εκτεταμένο δίκτυο ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες που ενισχύουν την ενεργειακή ανθεκτικότητα, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε χώρα-κλειδί για την περιοχή και περιβάλλον που αναφύεται από τις στάχτες του παλαιού. Η Βόρεια Ελλάδα αναδεικνύεται σε στρατηγικό κόμβο στον νέο ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων και της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Με σημαντικά έργα σε εξέλιξη ή υπό σχεδιασμό – τόσο σε αγωγούς φυσικού αερίου όσο και σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις – η περιοχή αποκτά κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση της Ευρώπης.

Διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου

Στην Αλεξανδρούπολη, λειτουργεί πλέον ο δεύτερος πλωτός τερματικός σταθμός LNG (FSRU) στη χώρα, μετά την Ρεβυθούσα. Πρόκειται για μια μονάδα καίριας σημασίας όχι μόνο για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο αλλά και για την τροφοδοσία με υγροποιημένο αέριο των χωρών που απαρτίζουν τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Μολδαβία, Ουκρανία).

Ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP), μεταφέρει φυσικό αέριο προέλευσης Αζερμπαϊτζάν, από τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας μέχρι την Ιταλία, και λειτουργεί ήδη ως βασική αρτηρία εφοδιασμού της ΝΑ Ευρώπης. Ο διακλαδωτήριος αγωγός IGB μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας λειτουργεί ήδη και ενισχύει, με τη σειρά του την ενεργειακή ασφάλεια στην Βουλγαρία, την Ρουμανία και την υπόλοιπη περιοχή. Ο υπό σχεδιασμό αγωγός Αλεξανδρούπολης–Σκοπίων (Greece–North Macedonia Interconnector), θα ενισχύσει τις κάθετες ροές φυσικού αερίου και θα αποτελέσει πυλώνα για την ενίσχυση της γεωπολιτικής επιρροής της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις

Το οραματικό σχέδιο που εφαρμόζει από το 2019 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και προβλέπει την πλήρη απανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την αντικατάστασή της με νέες, καθαρές τεχνολογίες αποτυπώνεται καθαρά στο πλέγμα των διασυνοριακών υφιστάμενων και υπό ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Αυτές οι διασυνδέσεις της Ελλάδας με Ιταλία, Τουρκία, Αλβανία αλλά και η αναβάθμιση της διασύνδεσης με την Βόρεια Μακεδονία, προβλέπονται ρητά στο εγκεκριμένο από την ΡΑΑΕΥ 10ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2024 – 2033, του ΑΔΜΗΕ.

Η καίριας στρατηγικής σημασίας νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2031 και έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Η γραμμή 400kV μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που τέθηκε σε λειτουργία το 2023, εντάσσεται στα έργα κομβικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και την ενοποίηση των αγορών. Η διασύνδεση με την Τουρκία, επίσης, 400 kV, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2029, θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών κατά 600 MW, και προς τις δύο κατευθύνσεις, και θα επιτρέψει τη διείσδυση περισσότερων ΑΠΕ στο εγχώριο σύστημα. Ακόμη, το δεύτερο εξάμηνο του 2030 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η νέα ηλεκτρική διασύνδεση 400 kV της Ελλάδας με την Αλβανία που θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών κατά τουλάχιστον 200MW και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ αναβαθμίζει την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αλβανία, στο πλαίσιο του έργου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος “GRITA 2”, που περιλαμβάνει και τη διασύνδεση με την Ιταλία.

Αυτά τα έργα ενεργειακών υποδομών ενισχύουν τη γεωπολιτική σημασία της Βόρειας Ελλάδας καθώς λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής στη δημιουργία σημαντικών συνεργειών, πρόσθετης αξίας και νέων θέσεων εργασίας.

Σήμερα, δύο χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές του 2027, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μπροστά της να ολοκληρώσει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο: Να μετουσιώσει σε πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας και να συνεχίσει να απλώνει δίκτυα αναπτυξιακών υποδομών και συνεργασίας εντός και εκτός των συνόρων.

Όλα αυτά δεν αποτελούν το τέλος του δρόμου, αλλά την αρχή για μια νέα πορεία της χώρας προς το μέλλον.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Αλεξάνδρα ΣδούκουΒεργίναΔΕΘ - Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Βεργίνα TV: Αφιέρωμα στην 89η ΔΕΘ – Κωνσταντίνος Βλάσης
Επόμενο άρθρο Γεραπετρίτης: Άμεσα η έναρξη των συζητήσεων για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με Λιβύη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου
10 λεπτά ago
Παύλος Μαρινάκης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής
11 λεπτά ago
Ηλεκτρική ενέργεια: Κοντά στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή του ρεύματος
1 ώρα ago
Νέα Δημοκρατία: Το βίντεο για την 51η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος
1 ώρα ago
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Δασμοί-σοκ και συμμετρικά αντίμετρα αναστατώνουν τη ναυτιλία
2 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρ. Αποστολόπουλος προειδοποιεί για απώλεια 20% στις εξαγωγές φέτας λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων

Αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας προτείνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος Χρήστος Αποστολόπουλος. «Δυστυχώς οι…

Αλεξία Χαρακίδα

Πού θα κυμανθούν οι τιμές ρεύματος τον Οκτώβριο

Τη δεδομένη στιγμή η αύξηση στην τιμή της χονδρικής ρεύματος ανέρχεται στο 20%. Η μέση…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Συναγερμός για την αύξηση κρουσμάτων AIDS στους νέους – Προειδοποίηση από τον λοιμωξιολόγο Π. Κολλάρα

Το κουδούνι του κινδύνου για τα αυξημένα περιστατικά ανθρώπων-κυρίως νέων- που μολύνονται με AIDS κρούει…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργικό Συμβούλιο: Οι φοροελαφρύνσεις και τα μέτρα στήριξης που φέρνει το νομοσχέδιο της ΔΕΘ

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα την κοινωνία

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κώτσηρας: Με μέτρα μόνιμα και στοχευμένα απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse: Τι απάντησαν για την πρόθεση ψήφου, την Κεντροαριστερά, το κόμμα Τσίπρα και τα μέτρα της ΔΕΘ

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?