Παρασκευή, 5 Σεπ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
ΑΕΠ: Στο 1,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους – Αύξηση των επενδύσεων κατά 6,5%
Απειλεί ανοιχτά ο Πούτιν: Οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία θα αποτελούν νόμιμους
“Πρωτιά” για τη Θεσσαλονίκη: Εγκαθίστανται 1.000 πινακίδες ενημέρωσης Braille σε στάσεις του ΟΑΣΘ
Στη Θεσσαλονίκη από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη ΔΕΘ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη
ΔΕΘ 2025: Οι οικογένειες και το στεγαστικό στο πρώτο πλάνο των μέτρων
«Μπλεγμένα» καλώδια σε Ελλάδα και Κύπρο: Σε τροχιά ανασχηματισμού η Λευκωσία, έρευνα σε πολιτικούς
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως κατέλαβε το 40% της πόλης της Γάζας
Καλύτερη εικόνα από το πύρινο μέτωπο στον Χορτιάτη – Υπό έλεγχο η φωτιά στην Ορμύλια
Μουντιάλ 2026: Στη “μάχη” των προκριματικών απόψε η Εθνική κόντρα στη Λευκορωσία
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο – Ποια είναι τα βασικά του σημεία

2 ημέρες ago
Κοινοποίηση
8 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


Το νέο θεσμικό πλαίσιο για το μεταναστευτικό που περιέχεται στο νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, έρχεται να ενισχύσει τα εργαλεία της πολιτείας για την «αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, την αποτροπή καταχρήσεων στο σύστημα ασύλου και τη διευκόλυνση των επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών», αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με το νέο πλαίσιο εισάγεται η ποινικοποίηση της παράνομης παραμονής στη χώρα με ποινή φυλάκισης 2 έως 5 έτη και ελάχιστο πρόστιμο 5.000 ευρώ και παράλληλα καταργείται η δυνατότητα νομιμοποίησης μέσω μακροχρόνιας παράνομης διαμονής 7 ετών και περιορίζονται οι μεταγενέστερες αιτήσεις διεθνούς προστασίας, με στόχο την αποτροπή καταχρηστικών πρακτικών.

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα διοικητικής κράτησης έως και 24 μήνες, χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα από την υποβολή αντιρρήσεων, ενώ συντομεύεται η προθεσμία για οικειοθελή αναχώρηση σε 14 ημέρες με δυνατότητα ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Επίσης, διευρύνεται η έννοια της «χώρας επιστροφής» και επικαιροποιούνται τα κριτήρια κινδύνου διαφυγής, καθιερώνεται υποχρεωτικός λόγος απαγόρευσης εισόδου σε περίπτωση κινδύνου για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, ενώ παράλληλα παρατείνεται η διάρκειά της έως και δέκα έτη.

«Το λέω με μεγάλη υπερηφάνεια, χαίρομαι που είμαι υπουργός αυτής της κυβέρνησης που έρχεται και θεσμοθετεί το αδίκημα της παράνομης παραμονής στη χώρα. Όταν σε κάποιον απορριφθεί το άσυλο και έχει παραβιάσει τον ελληνικό νόμο, παραμένοντας παράνομα στην ελληνική επικράτεια, θα έχει και διοικητική κράτηση και ηλεκτρονική επιτήρηση και ποινικές κυρώσεις», σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Πλεύρης, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση τη Βουλή.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό παρουσίασε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων:

1) Τι αλλάζει στον ορισμό της «χώρας επιστροφής»;

Διευρύνεται η έννοια ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο τη χώρα συνήθους διαμονής, αλλά και την ασφαλή τρίτη χώρα και την πρώτη χώρα ασύλου, εφόσον η αίτηση απορριφθεί ως απαράδεκτη.

2) Σε σχέση με τον «κίνδυνο διαφυγής», τι προβλέπει το νομοσχέδιο;

Τα κριτήρια γίνονται πιο αντικειμενικά και αυστηρά. Παραδείγματα: η έλλειψη σταθερής κατοικίας, η αλλαγή τόπου χωρίς ενημέρωση και η άρνηση ταυτοποίησης ή λήψης βιομετρικών.

3) Ποιο είναι το πρακτικό όφελος αυτών των αλλαγών;

Μειώνεται ο κίνδυνος καθυστερήσεων, επιταχύνουμε τις επιστροφές και περιορίζουμε το φαινόμενο του λεγόμενου asylum shopping.

4) Ποια θα είναι η νέα προθεσμία για οικειοθελή αναχώρηση;

Από 25 ημέρες μειώνεται σε 14. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να παραταθεί έως 60 ημέρες, αντί για 120 που ίσχυε μέχρι τώρα.

5) Προστίθεται και η ηλεκτρονική επιτήρηση. Τι σημαίνει αυτό;

Δίνει μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα στην πλήρη ελευθερία και την κράτηση. Έτσι μπορούμε να επιτηρούμε καλύτερα την πραγματοποίηση της οικειοθελούς αναχώρησης.

6) Τι κερδίζει η διοίκηση;

Μειώνεται το κόστος και ενισχύεται η συμμόρφωση χωρίς να χρειάζεται άμεση κράτηση.

7) Σε ποιες περιπτώσεις καθίσταται πλέον υποχρεωτική η απαγόρευση εισόδου στην ελληνική επικράτεια;

Όταν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια τάξη, την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία.

8) Και για πόσο διάστημα μπορεί να ισχύσει;

Έως 10 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 5.

9) Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει αυτή η αλλαγή;

Ότι δεν υπάρχει ανοχή στην επανείσοδο παραβατών. Είναι μέτρο αποτροπής και προστασίας της κοινωνίας μας.

10) Ποιες ποινές προβλέπονται για την παράνομη διαμονή;

Ελάχιστη φυλάκιση δύο (2) ετών και ελάχιστο πρόστιμο 5.000 ευρώ.

11) Υπάρχει δυνατότητα αναστολής;

Μόνο αν ο παραβάτης αναχωρήσει οικειοθελώς. Σε αυτήν την περίπτωση, η αναστολή ενεργοποιείται με την αποχώρηση.

12) Γιατί τόσο αυστηρό πλαίσιο;

Στόχος είναι να υπογραμμιστεί η ποινική απαξία της παράνομης παραμονής για την ελληνική έννομη τάξη, για την οποία δεν είναι ανεκτή η παραμονή στο έδαφός της από έναν αλλοδαπό που έχει απωλέσει το δικαίωμα αυτό.

13) Ποιες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο στη διοικητική κράτηση;

Διευρύνονται οι λόγοι ώστε να περιλαμβάνουν και ζητήματα ασφάλειας. Επίσης, η προσφυγή κατά της κράτησης δεν έχει πλέον ανασταλτικό αποτέλεσμα. Τέλος, η μέγιστη διάρκεια παρατείνεται από 18 σε 24 μήνες με εξαμηνιαίο έλεγχο.

14) Γιατί κρίθηκε αναγκαία αυτή η παράταση;

Για να δοθεί επαρκής χρόνος στις αρχές για ταυτοποίηση και έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, αλλά και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας.

15) Ποιες είναι οι νέες ποινές για όσους εισέρχονται ή επανεισέρχονται παράνομα;

Για παράνομη είσοδο, φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και πρόστιμα τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Για παράνομη επανείσοδο από εγγεγραμμένους σε κατάλογο ανεπιθύμητων: φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών και αυξημένη χρηματική ποινή τουλάχιστον 10.000 ευρώ.

Αποκλείεται η μετατροπή/αναστολή της ποινής· δυνατή αναστολή μόνο εφόσον ο δράστης αναχωρήσει οικειοθελώς από την Ελλάδα, οπότε η αναστολή εκκινεί από την αποχώρηση.

16) Ποιο είναι το ζητούμενο;

Να αποθαρρύνουμε την επανείσοδο μετά την απομάκρυνση και να δείξουμε ότι οι κανόνες έχουν συνέπειες.

17) Τι αλλάζει για όσους μένουν παράνομα πάνω από 7 χρόνια;

Καταργείται η δυνατότητα να αποκτήσουν άδεια διαμονής μόνο και μόνο λόγω της παρατεταμένης παρουσίας τους.

18) Με ποιο στόχο;

Για να μην υπάρχει κίνητρο μη συμμόρφωσης και να συνδεθεί η παραμονή με νόμιμες διαδικασίες.

19) Πώς θα περιοριστεί η κατάχρηση του συστήματος ασύλου;

Με αυστηρότερους κανόνες για τις μεταγενέστερες αιτήσεις και με νέα εργαλεία ταχείας επιστροφής σε καταχρηστικές περιπτώσεις.

20) Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Ότι η διαδικασία θα επιταχύνεται, οι πόροι θα κατευθύνονται σε πραγματικά βάσιμες αιτήσεις και το σύστημα θα γίνεται πιο αξιόπιστο.

21) Ποιες θα είναι οι γενικότερες επιπτώσεις του νομοσχεδίου;

  • Θα μειωθεί η παράνομη διαμονή και η υποτροπή, χάρη σε αυστηρότερες ποινές και ταχύτερες διαδικασίες.
  • Θα αποσυμφορηθούν η Υπηρεσία Ασύλου, η Ελληνική Αστυνομία και τα δικαστήρια.
  • Θα κατευθυνθούν οι διοικητικοί πόροι σε πραγματικές ανάγκες διεθνούς προστασίας. Θα ενισχυθεί η νομική θωράκιση, με πιο σαφείς ορισμούς και κριτήρια.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΒουλήΔημοφιλήμεταναστευτικόΝομοσχέδιο
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο ΔΕΘ: Οικονομική ενίσχυση της Θεσσαλίας και της Θράκης μετά από πρόταση των Περιφερειών
Επόμενο άρθρο Θεσσαλονίκη: Σε ποιους δρόμους απαγορεύεται η στάθμευση όλων των οχημάτων από σήμερα ενόψει ΔΕΘ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΑΕΠ: Στο 1,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους – Αύξηση των επενδύσεων κατά 6,5%
35 λεπτά ago
Απειλεί ανοιχτά ο Πούτιν: Οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία θα αποτελούν νόμιμους
1 ώρα ago
“Πρωτιά” για τη Θεσσαλονίκη: Εγκαθίστανται 1.000 πινακίδες ενημέρωσης Braille σε στάσεις του ΟΑΣΘ
1 ώρα ago
Στη Θεσσαλονίκη από σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη ΔΕΘ
2 ώρες ago
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη
2 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Κώστας Γιουτίκας στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV: «Τα τέλη κυκλοφορίας να πηγαίνουν στις περιφέρειες και τους δήμους»

«Εάν τα 2 δις κάθε χρόνο από τα έσοδα των τελών κυκλοφορίας κατευθύνονταν στην Τοπική…

Ελένη Ευσταθίου

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV: «Η Αυτοδιοίκηση δεν συμφωνεί με την αφαίρεση των πολεοδομιών από τις αρμοδιότητές της»

Η πρώτη μεγάλη αδειοδοτημένη μαρίνα σκαφών σε όλο τον Θερμαϊκό πρόκειται να δημιουργηθεί στο ανατολικό…

Ελένη Ευσταθίου

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: O Στράτος Σιμόπουλος μιλά για τη ΔΕΘ και την ανάπλαση Θεσσαλονίκης

Για τα Μεγάλα Έργα της Θεσσαλονίκης, όσα είπε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στην…

Ελένη Ευσταθίου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2025: Οι οικογένειες και το στεγαστικό στο πρώτο πλάνο των μέτρων

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά την αποπομπή Κικίλια μετά τις δηλώσεις για αλλαγές στο αλιευτικό καθεστώς του Θρακικού Πελάγους

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Γιουτίκας στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV: «Τα τέλη κυκλοφορίας να πηγαίνουν στις περιφέρειες και τους δήμους»

News Room
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικό βοήθημα έως 1.375 ευρώ της ΔΥΠΑ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι 

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?