Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: «Δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με όρους νομιμότητας»

Δημοσιεύθηκε: 30/08/2025 09:21
Μοιραστείτε το
9 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Τάξη στο αρρύθμιστο πεδίο για τα περιφερειακά κανάλια έχει στόχο να βάλει το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε, χθες, στο υπουργικό συμβούλιο για τα περιφερειακά κανάλια μέσα από νέα διαδικασία αδειοδότησης που θα υλοποιείται από το ΕΣΡ.

Μέχρι και σήμερα, 86 τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας λειτουργούν υπό το καθεστώς της «νόμιμης λειτουργίας», εγγεγραμμένοι σε ειδικό Μητρώο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Αρχικά, αυτό θα ήταν ένα μεταβατικό και προσωρινό καθεστώς, που όμως κατέληξε να διαρκεί επί δεκαετίες. Αποτέλεσμα αυτής της προσωρινότητας είναι, στην πράξη, οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί να μην υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους, λειτουργώντας σε ένα τοπίο ως επί το πλείστον αρρύθμιστο.

Με το νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης περιφερειακής εμβέλειας και λοιπές διατάξεις», η κυβέρνηση νομοθετεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία οριστικής αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, δίνοντας τέλος σε μια σημαντική θεσμική, αλλά και νομική εκκρεμότητα. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η διαφάνεια, η λογοδοσία, η βιωσιμότητα, καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και η εργασιακή ασφάλεια δημοσιογράφων και προσωπικού.

«Το νομοσχέδιο για τα περιφερειακά κανάλια δεν είναι απλώς άλλη μια παρέμβαση, για το νοικοκύρεμα στο χώρο των ΜΜΕ», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, συμπληρώνοντας: «Είναι μια ακόμα απόδειξη ότι έχουμε σχέδιο, το οποίο υλοποιείται βήμα-βήμα και στόχος του είναι ξεκάθαρος: Δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν με όρους νομιμότητας, κάτι που αγνοείτο εδώ και δύο δεκαετίες, καθώς το τοπίο της αδειοδότησης τους, ήταν αρρύθμιστο. Έτσι θα προστατευτούν οι υγιείς επιχειρήσεις, θα διασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας, όσων απασχολούνται σε αυτές και θα ανοίξουν ακόμα περισσότερες, ενισχύοντας την αναπτυξιακή δυναμική των καναλιών, δίνοντας πνοή στην ελληνική περιφέρεια. Ταυτόχρονα, όμως, οι κανόνες που βάζουμε σέβονται και το τηλεοπτικό κοινό, καθώς ωθούν τις επιχειρήσεις για την παραγωγή ποιοτικού περιεχόμενου».

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου καταργούνται οι προβλέψεις του ν. 4339/2015 («Νόμου Παππά») για την αδειοδότηση (και) των περιφερειακών σταθμών οι οποίες βασίζονται στο μοντέλο της δημοπρασίας για την απόκτηση των αδειών.

Ως αρμόδια εποπτεύουσα Αρχή που θα υλοποιήσει τη διαδικασία και θα εξακολουθήσει να εποπτεύει τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών παραμένει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Θεωρώντας ότι το μοντέλο «δημοπρασίας» του προηγούμενου νόμου απέτυχε, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι το αντίτιμο για την απόκτηση άδειας αντικαθίσταται από ετήσιο κόστος εποπτείας υπέρ του ΕΣΡ, καθαρά συμβολικού ύψους και με αναλογικά κριτήρια ανά περιοχή. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τη διάταξη αυτή θα αδειοδοτούνται υγιείς επιχειρήσεις που σέβονται τη νομιμότητα και τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, εξορθολογίζονται οι όροι λειτουργίας και τίθενται κανόνες, όπως ο περιορισμός και η θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων για τη «δικτύωση» περιφερειακών σταθμών, δεδομένου ότι σήμερα παρατηρείται συχνά το φαινόμενο τηλεοπτικό περιεχόμενο ενός περιφερειακού σταθμού να αναμεταδίδεται σε άλλες περιφέρειες, καθιστώντας κατ’ ουσίαν και ατύπως το εν λόγω περιεχόμενο «πανελλαδικής εμβέλειας». Για το λόγο αυτό, ενισχύεται σημαντικά ο εποπτικός ρόλος του ΕΣΡ.

Επιπλέον, καλύπτεται το κενό ως προς τη δυνατότητα εκπομπής από τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς προγράμματος σε υψηλή ευκρίνεια (HD) και δημιουργείται το πλαίσιο για προσαρμογή σε συγκεκριμένο τεχνολογικό πρότυπο εκπομπής (DVB-T2) που θα μπορεί προοδευτικά να δώσει τη δυνατότητα να «ανοίξουν» περισσότερες «θέσεις» για περιφερειακά μέσα (κυρίως σε HD) ακόμα και για περιοχές που τώρα είναι κορεσμένες.

«Η δική μας δέσμευση είναι για μια αδιάβλητη και διαφανή, διαδικασία αδειοδότησης, με εγγυήσεις το κύρος και την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, το οποίο είναι αυτό που θα δώσει το “πράσινο φως”, ώστε όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί της περιφέρειας να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό μερίδιο στην αγορά. Αυτή θα είναι μια κατάκτηση που θα δώσει ανεξαρτησία στη φωνή των τοπικών κοινωνιών και θα κλείσει το κεφάλαιο εκείνο του παρελθόντος, που ήθελε τις τηλεοπτικές άδειες να είναι για τους λίγους “εκλεκτούς”‘», σημειώνει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μαρινάκης.

Η νέα διαδικασία αδειοδότησης

Όλοι οι υποψήφιοι που επιθυμούν να αδειοδοτηθούν, από το ΕΣΡ θα πρέπει να πληρούν ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις, όπως:

  • Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα
  • Διαφάνεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με τη γνωστοποίηση κάθε μετόχου που κατέχει τουλάχιστον το 1% της επιχείρησης
  • Έλεγχος ποινικού μητρώου
  • Ελάχιστος αριθμός εργαζομένων, δημοσιογράφων και μη
  • Ελάχιστες αναγκαίες κτιριακές εγκαταστάσεις και βασικός εξοπλισμός
  • Πληρότητα προγράμματος

Ακόμη, οι τηλεοπτικοί σταθμοί κατά τη λειτουργία τους θα οφείλουν να τηρούν:

  • Τη φυσιογνωμία του σταθμού για την οποία αδειοδοτήθηκαν (ενημερωτικού ή μη).
  • Περιορισμούς και συγκεκριμένους κανόνες για τη «δικτύωση» περιφερειακών σταθμών, ώστε να μη μπορούν να αναμεταδίδουν το ίδιο πρόγραμμα μεταξύ σταθμών, υποκρύπτοντας πανελλαδική μετάδοση.

Η διαδικασία της αδειοδότησης χωρίζεται σε δύο φάσεις:

Στην Α’ φάση προσδιορίζεται το πόσα κανάλια «χωρούν» ανά Περιφερειακή Ζώνη, ακολουθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το ΕΣΡ, το οποίο κατόπιν θα ελέγχει εάν οι υποψήφιοι πληρούν τις ελάχιστες ποιοτικές προϋποθέσεις και κριτήρια.

Αν τεθεί ζήτημα «χωρητικότητας» των καναλιών που έχουν κάνει αίτηση, τότε ενεργοποιείται η Β’ Φάση της διαδικασίας όπου εξετάζονται ποιοτικά κριτήρια συγκριτικής αξιολόγησης (π.χ.: τζίρος, αριθμός επιπλέον εργαζομένων κ.λπ.).

Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη συνέχιση εκπομπής αριθμού σταθμών τουλάχιστον ισάριθμων με τον αριθμό των παρόχων που λειτουργούν σε κάθε Περιφερειακή Ζώνη κατά την έναρξη της διαδικασίας. Με απλά λόγια, κανείς από τους υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς δεν θα «κλείσει», παρά μόνο εάν δεν πληροί τις ελάχιστες ποιοτικές προϋποθέσεις της Α’ Φάσης.

Το πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης θεσπίζεται με τη συναρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε στενή συνεργασία κατά τους τελευταίους μήνες για την προετοιμασία των διατάξεων, ενώ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT), θα ολοκληρωθεί ο ακριβής καθορισμός των τεχνικών χαρακτηριστικών του σ/ν και του πλαισίου αδειοδότησης.

Για τη διαμόρφωση των διατάξεων και του γενικότερου πλαισίου έχει προηγηθεί και συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη διαβούλευση με το ΕΣΡ, τη Digea ως πάροχο του δικτύου, την Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΕΤΕΠ), την Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος (ΕΠΕΚ) και εκπροσώπους των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της Αττικής.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Παύλος Μαρινάκης
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο TisimΒενη στην Κατακόμβη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου
Επόμενο άρθρο Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα σήμερα η 45χρονη οδηγός της Porsche που προκάλεσε σοβαρό τροχαίο
17 Σχόλια
  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 06:43

    Ελα βρε κουραδα πρωτα να πληρωνεις και μετα μιλα. …95% προκαταβολη επομενου ετους . .ενθελληνικα σκουπιδια ειστε

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 06:54

    Καθίκι

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 06:54

    Σκουπίδια

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 07:52

    Αφού καταργήσατε τους αμετάκλητης νόμους , για τα δικαιώματα των εργαζομένων ,τώρα σκέφτεστε τους όρους . Απευθύνεστε σε αφελείς ,αγράμματους ,ή κάτι χειρότερο σκλάβους ;

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 08:32

    https://www.facebook.com/share/r/1ACVSV2TbU/ =??????????

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 08:42

    Δίνετε την δυνατότητα οι απατεώνες να θεωρούνται νόμιμοι

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 09:54

    Τι είπε ο αρχι απατεώνας

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 10:01

    Κι εμείς σας δώσαμε περιθώρια να κυβερνήσετε δίκαια αλλά το τερματισατε

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 10:22

    Άλλο βοειδομούσκαρο

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 12:19

    Ρε καλογηρε αντε και βουλευτης

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 14:01

    Τι λέει;;….

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 16:42

    Τή λες Πία δυνατότητα όλα τα έχετε τελειώσει τό εσύ ήσουν αγέννητος η Ελλάδα είχε βιομηχανία τά πουλήσατε όλα εδώ εσείς 6 χρόνια ελληνικό ΔΕΗ πετρέλαιο ΕΛΒΟ λιμάνια δρόμους μην μιλάς η σιωπή είναι χρυσός κηφινες

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 17:25

    Μπεεεεεεεεεεεεε

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    30 Αυγούστου 2025 στις 21:01

    Καλύτερα με όρους ΟΠΕΚΕΠΕ 😂😂😂😂😂

  • Ο/Η Facebook User λέει:
    31 Αυγούστου 2025 στις 08:06
    https://scontent.fvno8-1.fna.fbcdn.net/v/t39.1997-6/10333112_298592890320910_1804005287_n.png?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=23dd7b&_nc_ohc=VCF3mfKraAEQ7kNvwHsO9mx&_nc_oc=Adm6LKu7ux-uR78WyAz1qrI1WZESLSH1zfz7S5DUfOHwZbtjbuh6qxiu73c4FIMQ1UCT-PZnqhEukjDftR9Up-dI&_nc_zt=26&_nc_ht=scontent.fvno8-1.fna&edm=AOerShkEAAAA&_nc_gid=qG5NJcvb-Nsa2FROhZJSBA&_nc_tpa=Q5bMBQGM3Z0qa6EABxzJunkBI1l_KVydSGVHOFniIFi-6_g_XKvnDIo0bPm1r4IkK7g9h2Y3iBRg9i__QA&oh=00_Afrn6UCQcejDWuGi6ML3YWtTHJAZpFX221FaSZ29OOsNPw&oe=697C885B
  • Ο/Η Facebook User λέει:
    31 Αυγούστου 2025 στις 08:06
    https://scontent.fvno8-1.fna.fbcdn.net/v/t39.1997-6/10333106_298592810320918_1302927723_n.png?_nc_cat=1&ccb=1-7&_nc_sid=23dd7b&_nc_ohc=pKFN4JmVq3EQ7kNvwFfWe6g&_nc_oc=Adn8hYIhhx3hVtaAJq9qBTKUKjj4SRL4PR5pTyIXiydXyPoPywdmnNJ_WWcFwoYcdjwXy9XbgmC6GWtawewHJ74T&_nc_zt=26&_nc_ht=scontent.fvno8-1.fna&edm=AOerShkEAAAA&_nc_gid=qG5NJcvb-Nsa2FROhZJSBA&_nc_tpa=Q5bMBQFnA_ysemzPSgIDYFAOD2YmDflxiBYV-HZxZPLxlTBDppQrBXVqVpAmJJcYVDHqYE7s4OVZC5bdag&oh=00_Afp0RwBGby3-4w5dlf21DV1OJK1dl4zeGZFG0cg0kP8a4w&oe=697C65EC
  • Ο/Η Facebook User λέει:
    31 Αυγούστου 2025 στις 15:21

    Μιλάει για νομιμότητα παιδιά . Ακούτε ποιος μιλάει για νομιμότητα ;😂😂😂😂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλεύρης για κόμμα Τσίπρα: Ευτυχώς που δεν το ονόμασε “ΕΑΜ ΕΛΑΣ Μελιγαλάς”
29 Μαΐου 2026
Τσίπρας: Κατέθεσε στον Άρειο Πάγο την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΛΑΣ – «Σημαία μας είναι η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη»
29 Μαΐου 2026
«Γίνατε ουρά της Πλεύσης Ελευθερίας» είπε ο Σκέρτσος στα κόμματα της αντιπολίτευσης – Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας για διάταξη ΕΥΠ
29 Μαΐου 2026
Αντωνοπούλου – ΕΛ.Α.Σ. : Είμαστε περήφανοι για τη διακυβέρνηση 2015-2019, όμως έγιναν λάθη – Στόχος η μείωση φορολογίας και η ενίσχυση περιφέρειας
28 Μαΐου 2026
RealPolls κατά ΠΑΣΟΚ: “Οι προβλέψεις μας έχουν επιβεβαιωθεί στις κάλπες” – Απειλεί με νομικές κινήσεις
28 Μαΐου 2026

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον Μανταμάδο

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον ΜανταμάδοΜε κάθε επισημότητα και…

Newsroom

Βεργίνα TV: Στο μικροσκόπιο η υπόθεση «Σάντη» – Πολιτικές προεκτάσεις και ερωτήματα για τις καταγγελίες στην Κύπρο

Στην επικαιρότητα και τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο επικεντρώθηκε η χθεσινή εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου…

Αλεξία Χαρακίδα

«Ανάσταση στη Θεσσαλονίκη: Από την υποδοχή του Αγίου Φωτός, στην κατάνυξη της Μητρόπολης με τον Φιλόθεο και το Αναστάσιμο μήνυμα στους Ταξιάρχες

Θεσσαλονίκη: Το Φως της Ανάστασης στην Καρδιά της Πόλης και οι Αποκλειστικές Στιγμές του «tiSimβενη»…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αλεξάνδρα Σδούκου: Διεκδικούμε ψήφο εμπιστοσύνης και όχι ψήφο διαμαρτυρίας – Ο Τσίπρας επιστρέφει μόνο με περιτύλιγμα αλλά καμία ουσία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε με άλλο όνομα αλλά ίδιο διχαστικό λόγο

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση «έκπληξη» της Interview στην Ανατολική Αττική για τη Βεργίνα 1 Αττικής: Πρώτη η ΝΔ με 36%, δεύτερη η ΕΛΑΣ με 14,3%-Διχασμένοι οι πολίτες για πρόωρες εκλογές

News Room
Τεμπονέρας για ΕΛ.Α.Σ.: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες με τις προτάσεις μας – Δεν είμαστε εδώ για να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεμπονέρας για ΕΛ.Α.Σ.: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες με τις προτάσεις μας – Δεν είμαστε εδώ για να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος»

News Room
Τασούλας στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας: Η Ευρώπη καλείται να βρει λύσεις για την στρατηγική της αυτονομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κων. Τασούλας: Εγκαινίασε την ανακαινισμένη Πτέρυγα Βραχείας Νοσηλείας στο Ναυτικό Νοσοκομείο

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Επιλέξτε "Αποδοχή" για να συνεχίσετε.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?