Τετάρτη, 23 Ιούλ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Οι 5 κατεπείγουσες αλλαγές λόγω λειψυδρίας
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το στεγαστικό πρόβλημα
Bloomberg: Πράσινο φως από τη Γερμανία για πώληση Eurofighter στην Τουρκία
Το σχέδιο της κυβέρνησης κατά της λειψυδρίας – Ανακοινώσεις από Μητσοτάκη
Μαρινάκης για τα 7 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: «Σήμερα δεν είναι ημέρα πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά μνήμης και σεβασμού»
Επίδομα 100 ευρώ: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται
Γιορτή Δημοκρατίας 2025 Τιμή και Μνήμη 51 χρόνια Μεταπολίτευση 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη
Χαλκιδική: Περιοχές χωρίς σταγόνα νερού μέσα στον καύσωνα – Οργή των κατοίκων
Νέο ΙΝΚΑ: Ο Έλληνας εξαφανίζεται από τον εγχώριο τουριστικό χάρτη
Ελευσίνα: Βίντεο από τη στιγμή που το πυροσβεστικό ελικόπτερο κάνει αναγκαστική προσθαλάσσωση
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Παρών στην τελετή επαναπατρισμού λειψάνων στην Κύπρο από έξι πεσόντες της τουρκικής εισβολής

16 ώρες ago
Κοινοποίηση
7 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Τρίτη 22 Ιουλίου, στην τελετή επαναπατρισμού από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα των ταυτοποιηθέντων λειψάνων έξι πεσόντων οπλιτών στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974. Κατά την υποδοχή των λειψάνων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, αποδόθηκαν τιμές στους πεσόντες και τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση.

«Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει ένα ιστορικό χρέος και πράττει το αυτονόητο. Αποδίδει τη δέουσα τιμή στους νεκρούς και τη δικαίωση στις οικογένειές τους. Επαναπατρίζει, μετά από δεκαετίες προσμονής, τα οστά έξι οπλιτών από την Ελλάδα που έπεσαν ηρωικά κατά την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο το 1974. Επαναφέρει, δηλαδή, τους νεκρούς της στην πατρώα γη», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ.Δένδιας και προσέθεσε:

«Συνιστά η εκπλήρωση αυτού του χρέους την από αιώνων παράδοση του Ελληνισμού. Δηλαδή, τη συλλογή, την απόδοση των δεουσών τιμών και τον σεβασμό στους νεκρούς μας. Θα ήθελα να θυμίσω ως ιστορικό παράδειγμα, την καταδίκη σε θάνατο των νικητών ναυάρχων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας μετά τη ναυμαχία των Αργινουσών, διότι λόγω τρικυμίας δεν κατόρθωσαν να συλλέξουν τους νεκρούς τους. Ως σύγχρονο μνημείο σεβασμού στους νεκρούς της νεωτέρας Ελλάδας υφίσταται σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η Κιβωτός Εθνικής Μνήμης. Το κορυφαίο έργο του Κώστα Βαρώτσου, στο οποίο έχουν χαραχθεί όλα τα ονόματα των νεκρών των πολέμων της Ελλάδας. Επί πέντε δεκαετίες τώρα, η αναζήτηση και η ταυτοποίηση των αγνοουμένων στην Κύπρο δεν σταμάτησαν. Απετέλεσαν και αποτελούν την εθνική προτεραιότητα. Και σήμερα, η καρδιά όλων μας και η σκέψη μας στρέφονται στους συγγενείς των πεσόντων. Αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε απολύτως τη θλίψη της μακράς προσμονής|.

Ακολούθως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφερόμενος στους αγνοούμενους της Κύπρου, σημείωσε:

«Υπενθυμίζει ότι για τον Ελληνισμό δεν υφίστανται ανώνυμες απώλειες και η ταυτοποίηση των πεσόντων υπέρ πατρίδος συνιστά οφειλόμενη πράξη τιμής. Και η επιστροφή στην πατρίδα αποτελεί υπόθεση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, όλων των πραγματικών Ελλήνων. Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και γενικά προς όσους εργάστηκαν με πίστη, υπομονή και αφοσίωση για τη σημερινή επιστροφή στην πατρίδα. Η συντονισμένη προσπάθεια επιβεβαιώνει ότι είναι δυνατόν να υπερβαίνουμε τα εμπόδια και ότι κάθε εθνική προσπάθεια δεν περατούται μπροστά σε δυσκολίες. Η έρευνα συνεχίζεται αδιάλειπτα για κάθε Έλληνα ο οποίος αγνοείται και η Πολιτεία θα επιμείνει έως ότου κάθε οικογένεια λάβει τη δικαίωση που της οφείλεται.

Το έθνος και οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται με σεβασμό”, υπογράμμισε, επίσης, ο κ.Δένδιας.

“Τιμούν ονομαστικά τους Έλληνες που σήμερα, επιτέλους, επιστρέφουν στην πατρίδα:

Τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Θεμιστοκλή Ελευθερόπουλο, τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Στέφανο Κουτρούλη, τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Λάμπρο Νικητόπουλο, τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Θεόδωρο Ξένο, τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Γεώργιο Ρούση, τον Έφεδρο Ανθυπασπιστή Θεόδωρο Χαραλαμπίδη.

Οι νεκροί μας αυτοί αποτελούν διαχρονικό παράδειγμα. Και θα ήθελα να παρατηρήσω ότι οι τιμώμενοι νεκροί είναι όλοι έφεδροι, γιατί η άμυνα της πατρίδας, πέρα από τα άξια επαγγελματικά μας στελέχη, εδράζεται διαχρονικά στον στρατό των πολιτών. Αυτό αποτελεί ένα σταθερό εθνικό πλεονέκτημα, γιατί η αμυντική ισχύς της πατρίδας δεν βασίζεται μόνο στην τεχνολογική δυνατότητα και υπεροχή. Βασίζεται πρώτιστα στη βούληση, την αυταπάρνηση, τον πατριωτισμό και την ανιδιοτελή προσφορά των πολιτών της».

Αναφερόμενος στην παράδοση της εφεδρείας, επισήμανε ότι «συνιστά την ανεκτίμητη εθνική παρακαταθήκη. Διατρέχει την ελληνική ιστορία 2.500 χρόνια. Οι ένοπλοι πολίτες πολέμησαν από τον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα μέχρι τα βουνά της Ηπείρου και το Ρούπελ. Σε κάθε στιγμή κρίσης, οι Έλληνες πολίτες υπερβαίνουν τον εαυτό τους, τα εγγενή ελαττώματα της φυλής, και ενώνονται γύρω από την ιδέα της Άμυνας της Πατρίδας και της ατομικής, μέχρι αυτοθυσίας, ευθύνης του κάθε πολίτη απέναντί της. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό το οποίο μας διακρίνει, το ακλόνητο θεμέλιο της εθνικής μας ασφάλειας. Σε αυτό βασίζεται η μεγάλη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, γνωστή ως “Ατζέντα 2030”, που τείνει στη δημιουργία του ισχυρότερου, του καλύτερα εκπαιδευμένου και του καλύτερα εξοπλισμένου στρατού πολιτών στην Ευρώπη και θα μου επιτρέψετε να πω, ίσως σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Τέλος, ο κ.Δένδιας είπε: «Σήμερα, τα οστά των νεκρών μας επιστρέφουν στη γη που τους ανέθρεψε και τα ονόματά τους βεβαίως δεν πρόκειται να λησμονηθούν. Η θυσία τους είναι καταγεγραμμένη στην Κιβωτό Εθνικής Μνήμης και εντεταγμένη στη συλλογική και διαχρονική μνήμη του Έθνους, δηλαδή στην αλήθεια. Γιατί στα ελληνικά η αλήθεια είναι η άρνηση της λήθης, δηλαδή της λησμονιάς. Είναι η ζώσα διατήρηση της μνήμης. Αιωνία τους η μνήμη».

Στην τελετή παρέστησαν, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Σταύρος Αυγουστίδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας Μαρία Καλμπουρτζή, οικογένειες και συγγενείς των πεσόντων.

Θα ακολουθήσει η ταφή των λειψάνων στους τόπους καταγωγής των πεσόντων.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΔημοφιλήΚύπροςΝίκος Δένδιας
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Μητσοτάκης: Ανάρτηση στο TikTok για την τροπολογία στις προμήθειες τραπεζών
Επόμενο άρθρο Βουλή: Με 157 ψήφους παραπέμπεται στο δικαστικό συμβούλιο ο Καραμανλής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι 5 κατεπείγουσες αλλαγές λόγω λειψυδρίας
24 λεπτά ago
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το στεγαστικό πρόβλημα
1 ώρα ago
Bloomberg: Πράσινο φως από τη Γερμανία για πώληση Eurofighter στην Τουρκία
2 ώρες ago
Το σχέδιο της κυβέρνησης κατά της λειψυδρίας – Ανακοινώσεις από Μητσοτάκη
2 ώρες ago
Μαρινάκης για τα 7 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι: «Σήμερα δεν είναι ημέρα πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά μνήμης και σεβασμού»
2 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Π. Λαφαζάνης: “Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας και μέγας μυθομανής ο Παυλόπουλος”-Α. Μητρόπουλος: “Κατέστρεψε το Κοινωνικό Κράτος ο Τσίπρας, έχει ρόλο να παίξει”

Π. Λαφαζάνης: «Μέγας Αρχιπραξικοπηματίας» ο Παυλόπουλος και «μέγας μυθομανής» Α. Μητρόπουλος: Έχει ρόλο ο Τσίπρας να…

News Room

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση

Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας στη Βεργίνα τηλεόραση και στην εκπομπή "σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

News Room

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου ο πρόεδρος του κόμματος «Κίνημα Δημοκρατίας», Στέφανος Κασσελάκης σε…

News Room

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιορτή Δημοκρατίας 2025 Τιμή και Μνήμη 51 χρόνια Μεταπολίτευση 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Σδούκου απαντά στο ΠΑΣΟΚ: «Η Νέα Δημοκρατία διέγραψε αυτόματα μέλη του κόμματος» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Με 157 ψήφους παραπέμπεται στο δικαστικό συμβούλιο ο Καραμανλής

News Room
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ανάρτηση στο TikTok για την τροπολογία στις προμήθειες τραπεζών

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?