Το μήνυμα ότι η ανάπτυξη στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες συνεχίζεται απρόσκοπτα έστειλε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο κανάλι της ΕΡΤ, με αφορμή τη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης στον ΟΗΕ.
Παράλληλα τόνισε ότι «η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πεδίο, υπεύθυνα και αποφασιστικά. Οι αντιδράσεις βασίζονται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες και απορρίπτονται». Όπως τόνισε, «υπάρχει ένα θέμα συζήτησης με τη Λιβύη, αυτό της ΑΟΖ, το οποίο όμως πρέπει να διευθετηθεί με όρους Διεθνούς Δικαίου και διεθνούς πρακτικής. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα της, όμως όσον αφορά στο δικό μας σχέδιο ανάπτυξης στον τομέα των υδρογονανθράκων, αυτό προχωράει κανονικά και αποφασιστικά».
«Οι διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί γνωρίζουν καλά πού επενδύουν. Δεν κάνουν ευκαιριακές ενέργειες» συνέχισε με νόημα ο κ. Παπασταύρου ερωτηθείς για το ενδεχόμενο με ευρωπαϊκές ή αμερικανικές εταιρείες να έχουν ανησυχήσει από τις κινήσεις της Λιβύης ενώ παρέπεμψε στην αναμενόμενη επίσκεψη του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ στην Αθήνα, στις 6-7 Νοεμβρίου, καθώς και στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας.
Εστιάζοντας περαιτέρω στη διακοίνωση της Λιβύης, η οποία αμφισβητεί τη μέση γραμμή με την Ελλάδα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντόπισε την αντίφαση ότι, ακόμα και σήμερα, στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Πετρελαίου της Λιβύης, ο διεθνής διαγωνισμός υδρογονανθράκων, που έχει σε εξέλιξη, αφορά θαλάσσια οικόπεδα που σέβονται τη μέση γραμμή με την Ελλάδα, γεγονός που εξηγείται καθώς το 90% των εσόδων της Λιβύης προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες. «Σε κάθε περίπτωση, εμείς συνεχίζουμε κανονικά τις διαδικασίες μας και ο διαγωνισμός εξελίσσεται», κατέληξε.
Ο κ. Παπασταύρου ρωτήθηκε και για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κόκκινη κάρτα» από την Κομισιόν για καθυστερήσεις στους θαλάσσιους χάρτες και απάντησε: «Δεν υπάρχει κόκκινη κάρτα. Υπάρχει παρατήρηση ότι μέχρι τον Απρίλιο δεν είχε γίνει τίποτα. Πλέον έχουν ολοκληρωθεί τα τρία από τα τέσσερα απαραίτητα στάδια».
Ειδικότερα, εξήγησε ότι: Τον Απρίλιο υιοθετήθηκε η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο. Ορίστηκαν τέσσερις θαλάσσιες ενότητες (δύο στο Αιγαίο, μία νότια της Κρήτης και μία στο Ιόνιο). Καθορίστηκαν τα κριτήρια για τον σχεδιασμό των θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων.
«Αυτό που απομένει τώρα είναι η κατάρτιση των πλαισίων, κάτι που απαιτεί περιβαλλοντικές μελέτες και χρόνο. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη» κατέληξε ο κ. Παπασταύρου.