Παρασκευή, 21 Νοέ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Ακτινίδια ελληνικής παραγωγής φτάνουν από το Βιετνάμ στην Ασία ως εξαγώγιμο προϊόν
Ακρίβεια Χριστουγέννων: Τα σοκολατένια γλυκά φέτος 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι
Ανεβαίνουν οι τιμές σε ψωμί και καφέ
Τα ελληνικά τυριά γίνονται πολυτελεία – Ανατιμήσεις έως και 120%
Κικίλιας για λιμάνια Πειραιά και Ελευσίνας: Οι συμφωνίες είναι αυτές που είναι για να τηρούνται απ’ όλες τις πλευρές
Χρυσοχοΐδης: Φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και πρόστιμα έως €30.000 για τις μπαλωθιές – Ιδρύεται Τμήμα Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων στην Κρήτη
Γιαννιτσά: Διακοπή στη δίκη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ με θύμα τον 19χρονο Γιάννη Καμπαϊλή
Χαλκιδική: Αγέλη λύκων στα Ελαιοχώρια
Προϋπολογισμός 2026: Κατατέθηκε στη Βουλή – Ψηφίζεται στις 17 Δεκεμβρίου
Χατζηδάκης: Εγκρίθηκε η καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων από την ΕΕ – Στις 30 Νοεμβρίου η προκαταβολή
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Follow US
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΔΕΥΕΠ: Υπεγράφησαν οι προβλέψεις μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου

9 μήνες ago
Share
9 Min Read
SHARE


Τις προβλέψεις του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου στη Δέσμευση, Χρήση και Αποθήκευση Άνθρακα που υπέγραψαν στην Αίγυπτο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Karim Badawi, εξειδικεύει η ΕΔΕΥΕΠ. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων είναι η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή της χώρας για την εξερεύνηση και υπόγεια αποθήκευση αερίων και υγρών – συμπεριλαμβανομένης της γεωλογικής αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας-Αιγύπτου αφορά στη δημιουργία Κοινών Ομάδων Εργασίας από ειδικούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ΕΔΕΥΕΠ, και τους Αιγύπτιους ομολόγους τους. Οι Ομάδες Εργασίας στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για το CCS στην Αίγυπτο, οικοδομώντας στην εμπειρία της Ελλάδας που ωριμάζει τη δική της εθνική νομοθεσία για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο.

Επίσης, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη θα συνεργαστούν για να εντοπίσουν περιοχές στην Αίγυπτο κατάλληλες για έργα γεωλογικής αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και να διερευνήσουν έτερες χρήσεις δεσμευμένου άνθρακα. Και τέλος, οι Κοινές Ομάδες Εργασίας θα εξετάσουν οικονομικά μοντέλα και την αλυσίδα αξίας του CCS, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων στον κλάδο.

Σκυλακάκης: διευκολύνεται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας των δύο χωρών στον τομέα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Υπογράψαμε, με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου, ένα πολύ σημαντικό Μνημόνιο Κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου στον τομέα της Δέσμευσης, Χρήσης και Αποθήκευσης Άνθρακα (CCUS). Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία διευκολύνεται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ παράλληλα καταδεικνύεται η ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες με σκοπό την ανάπτυξη εγκαταστάσεων-αποθηκευτικών χώρων για CCS/CCUS. Ενέργειες, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων. Ο ρόλος της ΕΔΕΥΕΠ θα είναι πολύτιμος στην προσπάθεια υλοποίησης των διαδικασιών και τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που περιγράφονται σε αυτό το MoU».

Από πλευράς ΕΔΕΥΕΠ, o διευθύνων σύμβουλος Αριστοφάνης Στεφάτος, σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερα τιμητικό που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μας εμπιστεύεται να εκπροσωπήσουμε τη χώρα και να συντονίσουμε τις εργασίες με τις αρμόδιες αιγυπτιακές αρχές, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των Κοινών Ομάδων Εργασίας και η υλοποίηση του Μνημονίου Κατανόησης. Τα έργα CCS/CCUS είναι κομβικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών που δεν δύνανται να μειώσουν τους ρύπους τους με εναλλακτικούς τρόπους. Η επιτυχία της προσπάθειας μπορεί να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, και τέτοιου είδους στρατηγικές συνεργασίες δείχνουν τον δρόμο. Ήδη υλοποιείται το πρώτο έργο αποθήκευσης άνθρακα στην Ελλάδα και την ΝΑ Ευρώπη, στον Πρίνο από την EnEarth, και ανυπομονούμε να επεκτείνουμε τη δράση μας».

Συναντήσεις με εκπροσώπους των Chevron και ExxonMobil

Σημειώνεται πως ο κ. Σκυλακάκης είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του τμήματος διεθνών ερευνών και παραγωγής της Chevron, κ. Clay Neff, ενώ μαζί με την κυρία Σδούκου είδε τον Αντιπρόεδρο της ExxonMobil, κ. John Ardill. Στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δύο κολοσσών στον τομέα των υδρογονανθράκων συζητήθηκαν οι προοπτικές των ερευνών υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο των υφιστάμενων συμβάσεων και των προσκλήσεων που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα.

Ο κ. Σκυλακάκης συμμετείχε σε Υπουργική Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, με θέμα την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα. Στο πλαίσιο του εν λόγω πάνελ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, από τις οποίες προκύπτει πως η χώρα μας κινείται ταυτόχρονα σε πολλές, διαφορετικές κατευθύνσεις και μάλιστα αποτελεσματικά για την επίτευξη των στόχων της «πράσινης» μετάβασης, της ενεργειακής ασφάλειας και της μείωσης των τιμών ενέργειας.

Μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ηλεκτρική διασύνδεση που «χτίζει» η Ελλάδα με την Κύπρο και για τις διαδικασίες με σκοπό την «πράσινη» ηλεκτρική, διασύνδεση με την Αίγυπτο -που θα αφορά, κατά κύριο λόγο, στη μεταφορά αιολικής ενέργειας από την Αίγυπτο. «Όταν κατακάτσει η σκόνη από τις εντάσεις αυτό που μένει είναι οι συμφωνίες που έχεις συνάψει και τα σχέδια που έχεις δρομολογήσει με τους εταίρους σου» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ακόμη, στάθηκε στο ενδιαφέρον από διεθνείς κολοσσούς για έρευνες στις ελληνικές θάλασσες, για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Υπογράμμισε, επίσης, πως η Ελλάδα έχει πάνω από 14GW σε ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά, κυρίως μικρών επενδυτών). Και πως μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια θα υπερβεί τα 20GW, με το μεγαλύτερο βάρος των επενδύσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί να αφορά σε φωτοβολταϊκά. Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε πως η Ελλάδα είναι αυτάρκης σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας και για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, το 2024 έγινε, σε έναν βαθμό, εξαγωγική.

Συμμετοχή Σδούκου στο EGYPES 2025

Από την πλευρά της, η κυρία Σδούκου συμμετείχε σε διαφορετικό πάνελ, στο «EGYPES 2025», με θέμα τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογιών καθαρής ενέργειας και κλιματικής τεχνολογίας και το πως μπορεί να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω της κλιματικής καινοτομίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η Υφυπουργός επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο των τεχνολογιών αυτών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τα μεγάλα περιθώρια που ακόμη υπάρχουν. «Σήμερα, έχουμε ήδη αναπτύξει πολλές τεχνολογίες. Ωστόσο, το 35% της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αναμένεται έως το 2050, θα προέλθει από τεχνολογίες που ακόμη δεν υπάρχουν στην αγορά», ανέφερε.

Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη διαμόρφωσης των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων καθαρής ενέργειας. Όπως είπε, «η απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου, η διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση και η ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών είναι καθοριστικοί παράγοντες, ώστε οι νεοφυείς επιχειρήσεις να έχουν μικρότερο κόστος, να μπορούν πειραματίζονται και να δοκιμάζουν νέες ιδέες με λιγότερους περιορισμούς και να μπορούν να μετατρέπουν καινοτόμες ιδέες σε προϊόντα έτοιμα για την αγορά πιο γρήγορα».

Τέλος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκαινίασε (17/2) το περίπτερο της ΕΔΕΥΕΠ στη Διεθνή Ενεργειακή Έκθεση και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετείχε (16/2) στην εκδήλωση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), σε μία πρωτοβουλία ενδυνάμωσης και υποστήριξης των γυναικών στον τομέα της ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου.

TAGGED:ΑίγυπτοςΘεόδωρος ΣκυλακάκηςΥπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
Previous Article Νέα επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι: «Δικτάτορας χωρίς εκλογές – Η Ουκρανία είναι διαλυμένη»
Next Article Δολοφονία στο Δαφνί: Εντοπίστηκε στην λεωφόρο Αθηνών ο 47χρονος δράστης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακτινίδια ελληνικής παραγωγής φτάνουν από το Βιετνάμ στην Ασία ως εξαγώγιμο προϊόν
4 ώρες ago
Ακρίβεια Χριστουγέννων: Τα σοκολατένια γλυκά φέτος 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι
7 ώρες ago
Ανεβαίνουν οι τιμές σε ψωμί και καφέ
8 ώρες ago
Τα ελληνικά τυριά γίνονται πολυτελεία – Ανατιμήσεις έως και 120%
9 ώρες ago
Κικίλιας για λιμάνια Πειραιά και Ελευσίνας: Οι συμφωνίες είναι αυτές που είναι για να τηρούνται απ’ όλες τις πλευρές
12 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Αλεξάνδρα Σδούκου για ΕΛΤΑ –«Έρχεται ο ταχυδρόμος κατ’ οίκον»

Για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το κλείσιμο 46 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, μίλησε μεταξύ άλλων…

Αλεξία Χαρακίδα

Θεσσαλονίκη: Κυλιόμενη Σκάλα Εκτός Λειτουργίας στο Μετρό «Πανεπιστήμιο» – Ουρές και Πίεση σε Ώρα Αιχμής

Το θέμα αναδείχθηκε ζωντανά στην εκπομπή «Αυτοδιοικητικό Μέτωπο» με την Ευδοξία Βροχίδου στη Βεργίνα Τηλεόραση, μέσα…

Αλεξία Χαρακίδα

Ο υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και στον Στέργιο Καλόγηρο

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και τον…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και πρόστιμα έως €30.000 για τις μπαλωθιές – Ιδρύεται Τμήμα Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων στην Κρήτη

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον εισαγγελέα στέλνει η ΝΔ τον «Φραπέ» – Τη βίαιη προσαγωγή του ζητά η αντιπολίτευση

Newsroom
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Πράσινο φως από την Κομισιόν στο σχέδιο για τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Newsroom
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?