Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ολοκληρώθηκε από η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την «Κύρωση Κώδικα έμμεσων φόρων»

Δημοσιεύθηκε: 10/02/2025 21:40
Μοιραστείτε το
9 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Χρήστο Δήμα, να διαβεβαιώνει ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στους φορολογικούς συντελεστές και απλά εκσυγχρονίζεται και αναδιοργανώνεται η υφιστάμενη νομοθεσία για τους έμμεσους φόρους σε ένα ενιαίο φορολογικό κώδικα, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου «Κύρωση Κώδικα έμμεσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας καθώς και λοιπών έμμεσων φόρων».

Από την πλευρά τους, όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εστίασαν την κριτική τους «στην ισοπεδωτική και άδικη» , όπως υποστήριξαν, «φορολογική πολιτική της κυβέρνησης που επιβάλει οριζόντια και δυσανάλογα σε βάρος των αδύναμων κοινωνικών ομάδων τους υψηλότερους έμμεσους φόρους σε σχέση με άλλα κράτη της ΕΕ».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που καταψήφισαν, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην αυριανή συζήτηση και ψήφιση του από την Ολομέλεια.

«Μιλάμε για απλή κωδικοποίηση της έμμεσης φορολογίας με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ισχύουσας νομοθεσίας και την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων φορολογικών διατάξεων. Ο νέος ενιαίος φορολογικός κώδικας είναι ένα αναγκαίο και χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους πολίτες όσο και για τη δημόσια διοίκηση. Η κωδικοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού φορολογικού συστήματος και η δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου είναι επιβεβλημένη. Αποτελεί πρακτική καλής νομοθέτησης για το κράτος δικαίου και είναι χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τη δημόσια διοίκηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.

Όπως διευκρίνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, το νομοσχέδιο για τον φορολογικό κώδικα συμπεριλαμβάνει 63 υφιστάμενα άρθρα που αφορούν:

Το ψηφιακό τέλος συναλλαγής, το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, το φόρο ασφαλίστρων, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το τέλος συνδρομητών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τον ειδικό φόρο σε είδη πολυτελείας , τα ψυχαγωγικά τεχνικά παίγνια, τα πλοία αναψυχής και τα τέλη κυκλοφορίας.

«Η κωδικοποίηση επικαιροποιεί, απλοποιεί και εξορθολογίζει την νομοθεσία. Μέσα από ένα ενιαίο οργανωμένο κείμενο, οι ισχύουσες διατάξεις γίνονται πιο αποτελεσματικές και λειτουργικές ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η διαφάνεια, το κράτος δικαίου αλλά και η θέση της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο», επεσήμανε ο κ. Δήμας.

Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, αναγνώρισε «την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και κωδικοποίηση της υφιστάμενης φορολογικής νομοθεσίας, ώστε να εναρμονιστεί η χώρα μας με το ευρωπαϊκό δίκαιο», ενώ ζήτησε περαιτέρω αποσαφηνίσεις για συγκεκριμένα άρθρα.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις «γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει κυρώσει και δεν έχει ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο, τις δύο ευρωπαϊκές οδηγίες, για τις οποίες εγκαλούμαστε που αφορούν το ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων και την μεταφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ».

Το ίδιο ερώτημα έθεσε τόσο ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, όσο και οι άλλοι ειδικοί αγορητές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μαμουλάκης , κατέθεσε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Απόστολο Βεσυρόπουλο, να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε, «με την συμμετοχή και της Τράπεζας της Ελλάδος να συσταθεί Ειδική Επιτροπή για το φορολογικό σύστημα, η οποία θα διέπεται από ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, οικονομικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς με στόχο να καταλήξει σε ένα πόρισμα , για το οποίο θα μπορεί να παρακολουθείται η υλοποίηση του».

«Είναι μια ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε το νέο πλαίσιο που υπάρχει σε επίπεδο φορολογικής πολιτικής, διότι αλλάζουν δραματικά οι συνθήκες, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι εδώ και δυστυχώς η χώρα μας είναι μια χώρα με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές ειδικά σε επίπεδο έμμεσων φόρων», συμπλήρωσε ο κ. Μαμουλάκηςχαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο όχι για τεχνικούς λόγους, αλλά για την αντίθεση του στους άδικους φόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση σε βάρος των κοινωνικά αδύναμων πολιτών».

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου δήλωσε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Τσουκάνης, καθώς όπως είπε, «νομιμοποιεί τους έμμεσους φόρους που φορτώνονται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, τα λαϊκά στρώματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

«Το 95% των έμμεσων και άμεσων φόρων καταβάλλονται από μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ μόνο το 5% από το μεγάλο κεφάλαιο. Οι έμμεσοι φόροι επιβαρύνουν τους φτωχούς, καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις αδικίες», κατέληξε.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φέρνει προς κύρωση ένα ελλιπές νομοσχέδιο χωρίς έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους που νομιμοποιεί τους κοινωνικά άδικα φόρους ενώ καθυστερεί την ενσωμάτωση των δύο κοινοτικών οδηγιών που αφορούν, μείωση του ΦΠΑ και φορολογικές απαλλαγές σε μικρές επιχειρήσεις».

Έντονη κριτική στη κυβέρνηση άσκησε και ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι « η κωδικοποίηση είναι χρήσιμη αν είναι η αρχή της απλοποίησης».

«Δεν μπορούν να αλλάζουν οι κώδικες κάθε μήνα και να αποσταθεροποιείται συνέχεια το νομοθετικό πλαίσιο. Είναι δύσκολο όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για τους επενδυτές οι οποίοι πρέπει να ξέρουν ότι έχουν ένα σταθερό θεσμικό φορολογικό πλαίσιο και όχι ένα πλαίσιο που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή», ανέφερε.

Ο ειδικός αγορητής του κόμματος «ΝΙΚΗ», Ανδρέας Βορίλας, υποστήριξε ότι «με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αυτό που κάνει είναι να μονιμοποιήσει 10 έμμεσους φόρους ενώ αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία είναι η μείωση τους».

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, έθεσε θέμα κοινοβουλευτικής διαδικασίας ως προς τη συζήτηση του νομοσχεδίου, «η οποία γίνεται χωρίς την συμμετοχή κοινωνικών φορέων», υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί ή δεν θέλει να καταλάβει ότι οι έμμεσοι, άδικοι φόροι, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στους πολίτες που ήδη βρίσκονται σε απόγνωση».

Τόνισε ακόμα ότι, «οι νόμοι που ενσωματώνονται δεν έχουν καμία σχέση με την προάσπιση της δικαιοσύνης καθώς ο κώδικας σχετίζεται με υπερβολικά άδικους και ταξικούς φόρους, με την Ελλάδα να έχει την μεγαλύτερη αναλογία έμμεσων και άμεσων φόρων στην ΕΕ».

Ο ειδικός αγορητής από τους «Σπαρτιάτες», Αθανάσιος Χαλκιάς, σημείωσε ότι «γίνεται μία νομοτεχνική απόπειρα να συγκεντρωθούν οι φορολογικές νομοθετικές κανονιστικές διατάξεις ωστόσο τίποτα δεν γίνεται για τις άδικες διατάξεις, που αντί να τονώνουν την πραγματική οικονομία προκαλούν ακόμα δυσμενέστερες οικονομικές επιπτώσεις στους πολίτες».

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Παναγιώτης Μηταράκης, έκανε λόγο για μία ολοκληρωμένη εκσυγχρονιστική προσπάθεια φορολογικής κωδικοποιήσης, που βελτιώνει την ποιότητα του υφιστάμενου πλαισίου, προς όφελος τόσο των πολιτών όσο και των επενδυτών και της ανταγωνιστικότητας.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΒουλήΝομοσχέδιο
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Ιβάν Σαββίδης: «Ντρέπομαι για τη στάση της ΑΕΚ-Είπα πως θα παίζαμε με τον ΟΦΗ ακόμα κι αν χρειαζόταν να κάτσει στον πάγκο του ΠΑΟΚ ο Γιαννάκης»
Επόμενο άρθρο Γκανάς για σεισμούς στη Σαντορίνη: «Πρωτοφανής σεισμική κρίση»
1 Σχόλιο
  • Ο/Η Facebook User λέει:
    10 Φεβρουαρίου 2025 στις 21:53

    Αυτά τά κοπρόσκυλα θά σάς πάρουν ακόμα και τό σκατωμενο βρακί πού φοράτε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καραγκούνης: Από τον Αύγουστο οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας, τι ισχύει για κατάργηση αναδρομικών και ορφανά
22 Ιουλίου 2026
Κικίλιας: Διέταξε ΕΔΕ για τη σύγκρουση πλοίων στο λιμάνι της Σούδας – “Σε θέματα ασφάλειας δεν υπάρχει απολύτως καμία ανοχή”
21 Ιουλίου 2026
Κυρανάκης: “Ξεκαθαρίστηκε ότι κανένας βουλευτής μας δεν κατηγορείται για παράνομο πλουτισμό”
21 Ιουλίου 2026
Τέλος στην εκκρεμότητα 10 ετών για τις συντάξεις χηρείας: Επιστροφή στο 70% για όσους υπέστησαν μειώσεις
21 Ιουλίου 2026
Τουρνάς: Οι συνθήκες την Τετάρτη θα προσομοιάζουν με το φαινόμενο που είχαμε στο Μάτι -Συναγερμός στις Αρχές
21 Ιουλίου 2026

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον Μανταμάδο

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ενώνει το Αιγαίο: Με λαμπρότητα η Πανήγυρη στον ΜανταμάδοΜε κάθε επισημότητα και…

Newsroom

Βεργίνα TV: Στο μικροσκόπιο η υπόθεση «Σάντη» – Πολιτικές προεκτάσεις και ερωτήματα για τις καταγγελίες στην Κύπρο

Στην επικαιρότητα και τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο επικεντρώθηκε η χθεσινή εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου…

Αλεξία Χαρακίδα

«Ανάσταση στη Θεσσαλονίκη: Από την υποδοχή του Αγίου Φωτός, στην κατάνυξη της Μητρόπολης με τον Φιλόθεο και το Αναστάσιμο μήνυμα στους Ταξιάρχες

Θεσσαλονίκη: Το Φως της Ανάστασης στην Καρδιά της Πόλης και οι Αποκλειστικές Στιγμές του «tiSimβενη»…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιερρακάκης για τη Σύνοδο Κορυφής: Θα αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες πολιτών και επιχειρήσεων για το ενεργειακό κόστος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης για το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης: Απάντηση για τη συνέχεια των δημόσιων επενδύσεων μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης

News Room
Στα 23 δισ. ευρώ το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης από εθνικούς πόρους -«37 προγράμματα για τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες», είπε ο Κ. Μητσοτάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα 23 δισ. ευρώ το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης από εθνικούς πόρους -«37 προγράμματα για τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες», είπε ο Κ. Μητσοτάκης

News Room
«Φωτιά» στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΠΙΣ: Σκληρή αντιπαράθεση Γεωργιάδη – Δουδωνή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιά» στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΠΙΣ: Σκληρή αντιπαράθεση Γεωργιάδη – Δουδωνή

News Room
Μαρία Καρυστιανού: «Αποδέχομαι με τιμή να τεθώ επικεφαλής του Ανεξάρτητου Κινήματος Πολιτών» – Μέσα στον Μάιο η ίδρυση του κόμματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση της Καρυστιανού με εργαζόμενους του Υπουργείου Πολιτισμού: “Ο Πολιτισμός μας δεν αποτελεί εμπόρευμα”

News Room
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτικη Cookies 
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας. Επιλέξτε "Αποδοχή" για να συνεχίσετε.

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?