Παρασκευή, 19 Δεκ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Καύσιμα Χριστουγέννων: Πόσο θα πληρώσουν οι εκδρομείς στην αντλία
Παραδόθηκε η φρεγάτα Κίμων – Δένδιας: «Με τις τέσσερις Belharra ο Ελληνισμός έχει το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό της Ιστορίας του»
Συμβολικοί αποκλεισμοί και των παρακαμπτηρίων σήμερα, άνοιγμα διοδίων το Σαββατοκύριακο – Σύσκεψη το μεσημέρι στη Νίκαια
«Παρέλαση» διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών από αύριο
Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες – Εμείς προελαύνουμε, αυτοί υποχωρούν
Βορίδης για αγρότες: Με το δεν μιλάω, στο τέλος δεν θα πάρει τίποτα κανένας
Μαζωνάκης: «Eκβιάζεται να καταβάλει παράνομα χρηματικά ποσά που δεν οφείλει σε επιχειρηματία», λέει ο δικηγόρος του
Νίκος Παππάς: Ζητώ συγγνώμη για την πράξη μου -Το μόνο θετικό που προέκυψε είναι ότι με διέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ
Αυξήσεις από την ΕΥΔΑΠ το 2026: Μικρή προσαρμογή παγίων τελών, για τα μεγάλα έργα θωράκισης από τη λειψυδρία
Δώρο Χριστουγέννων 2025: Λήγει σήμερα η προθεσμία καταβολής, τι ισχύει για καθυστερήσεις
Επαναπροσδιορισμός γραμματοσειράςAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθήστε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δεύτερο κρούσμα HMVP – Η ανακοίνωση ΕΟΔΥ

11 μήνες πριν
Μοιραστείτε το
5 Ελάχιστη ανάγνωση
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο ΕΟΔΥ για τον μεταπνευμονοϊό, την ημέρα που επιβεβαιώθηκε κρούσμα στη Θεσσαλονίκη.

Η είδηση της νοσηλείας σε ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης ενός 71χρονου με μεταπνευμονοϊό HMPV έχει προκαλέσει ανησυχία από το πρωί στην χώρα μας, με δεδομένο πως η πρόσφατη έξαρση μολύνσεων από τον συγκεκριμένο ιό ξεκίνησε από την Κίνα – όπως και η covid-19 – όμως στην πρώτη του σχετική ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Παρά το γεγονός ότι λίγες ώρες αργότερα θετική στον ιό εντοπίστηκε και η σύζυγος του 71χρονου, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι το εν λόγω θετικό δείγμα δεν αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα, καθώς ο ιός είναι γνωστός στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πληροφορίες αναφέρονται σε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και σημερινή από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), τα επίπεδα των οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού (hMPV) στην Κίνα, βρίσκονται με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών, εντός των αναμενόμενων ορίων για την εποχή και δεν έχουν αναφερθεί ασυνήθιστες εξάρσεις ή συρροές. Προς το παρόν, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ιός γρίπης τύπου Α παραμένει στην Κίνα το πιο συχνό παθογόνο που ανιχνεύεται σε άτομα με συμπτώματα αναπνευστικών λοιμώξεων. Επιπλέον, δεν έχουν ενεργοποιηθεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στη χώρα μας, επιβεβαιώθηκε ένα θετικό δείγμα για ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (μέσω της ειδικής μεθόδου ταχείας διάγνωσης FilmArray), με αναμονή τελικής επιβεβαίωσης από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος). Ο ασθενής ανέφερε επαφή με συγγενικό του πρόσωπο που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα. Τα αποτελέσματα της έως τώρα επιδημιολογικής διερεύνησης δε συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης του περιστατικού με τα κρούσματα που σημειώνονται στην Κίνα. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο πλήρης εργαστηριακός έλεγχος από το Κέντρο Αναφοράς, όπως προβλέπεται για όλους τους αναπνευστικούς ιούς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) δεν είναι νέος ιός για τη χώρα μας και το παραπάνω κρούσμα, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί, δε θα αποτελεί το «πρώτο κρούσμα» στη χώρα. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα μέχρι σήμερα, δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, η κυκλοφορία του ιού ήταν υψηλή στην κοινότητα τον Φεβρουάριο 2024, με κορύφωση στις αρχές Απριλίου, και μειώθηκε αισθητά από τα τέλη Ιουνίου 2024. Την τρέχουσα περίοδο, η κυκλοφορία του ιού παραμένει πολύ χαμηλή.

Ο ΕΟΔΥ επιτηρεί συστηματικά τον hMPV σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε ασθενείς που επισκέπτονται 15 νοσοκομεία ανά την επικράτεια. Ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση για την παρακολούθηση και αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων».
«Δεν είναι νέος ιός» λένε οι επιστήμονες

Σημειώνεται εξίσου καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν επιστήμονες, μιλώντας στο iefimerida.gr, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για νέο ιό. «Ο HMPV δεν είναι καθόλου καινούργιος. Τον ξέρουμε εδώ και χρόνια. Είναι μάλιστα ένας από τους ιούς που ψάχνουμε με την ειδική εξέταση που κάνουμε εδώ και χρόνια κατά την εισαγωγή των ασθενών στα νοσοκομεία, όχι στα επείγοντα, γιατί έχει κόστος. Μέσα από τη συλλογή δείγματος από τον ασθενή μπορούμε να τον ταυτοποιήσουμε», ανέφερε ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας και επικεφαλής της Επιτροπής για την έγκριση χορήγησης των αντιικών φαρμάκων.

Όπως ενημέρωσε, στο παρελθόν υπήρξαν θετικά κρούσματα του ιού στη χώρα. «Και εμείς στο Nοσοκομείο “Αττικόν”, στο παρελθόν, έχουμε δει λοιμώξεις από μεταπνευμονοϊό. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στις εισαγωγές επικρατεί η γρίπη Α. Δεν έχουμε δει κάτι διαφορετικό. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι που μας ανησυχεί».

Καθησυχαστικός για το πρώτο κρούσμα μεταπνευμονοϊού στην χώρα υπήρξε στις δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Copy Link Print
Προηγούμενο άρθρο Ολυμπιακός: Ο «χάρτης» των δανεικών των Πειραιωτών
Επόμενο άρθρο Μητσοτάκης – Σίσι: Στρατηγική Συνεργασία για Μεταναστευτικό, Ενέργεια και Περιφερειακή Σταθερότητα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καύσιμα Χριστουγέννων: Πόσο θα πληρώσουν οι εκδρομείς στην αντλία
2 λεπτά πριν
Παραδόθηκε η φρεγάτα Κίμων – Δένδιας: «Με τις τέσσερις Belharra ο Ελληνισμός έχει το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό της Ιστορίας του»
44 λεπτά πριν
Συμβολικοί αποκλεισμοί και των παρακαμπτηρίων σήμερα, άνοιγμα διοδίων το Σαββατοκύριακο – Σύσκεψη το μεσημέρι στη Νίκαια
47 λεπτά πριν
«Παρέλαση» διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών από αύριο
1 ώρα πριν
Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες – Εμείς προελαύνουμε, αυτοί υποχωρούν
1 ώρα πριν

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Θ. Πλεύρης στη Βεργίνα Τηλεόραση: Τα σκληρά μέτρα αποδίδουν

Την αποτελεσματικότητα των νέων νομοθετικών παρεμβάσεων που έφεραν θεαματική μείωση των ροών, καθώς και τη μεγάλη…

Newsroom

Ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας στη Βεργίνα τηλεόραση

«Όσα χρήματα δικαιούνται οι νόμιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα τα λάβουν στο ακέραιο», υπογράμμισε ο…

Newsroom

Στέργιος Καλόγηρος – Εκπομπή: «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα»: Ο Νίκος Παπαθανάσης Απαντά για Στεγαστικό, ΕΣΠΑ, Ανάκαμψη και Ανάπτυξη

Στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα» στη Βεργίνα Τηλεόραση με τον Στέργιο Καλόγηρο, ο Αναπληρωτής Υπουργός…

Αλεξία Χαρακίδα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑ

Μαζωνάκης: «Eκβιάζεται να καταβάλει παράνομα χρηματικά ποσά που δεν οφείλει σε επιχειρηματία», λέει ο δικηγόρος του

News Room
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις από την ΕΥΔΑΠ το 2026: Μικρή προσαρμογή παγίων τελών, για τα μεγάλα έργα θωράκισης από τη λειψυδρία

News Room
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Λήγει σήμερα η προθεσμία καταβολής, τι ισχύει για καθυστερήσεις

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οι αγρότες κλείνουν από σήμερα και τα δύο ρεύματα στα διόδια Μαλγάρων

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?