30ετές ομόλογο: Πάνω από 25 δισ. ευρώ οι προσφορές

Εκλεισε στις 13:00 ώρα Ελλάδας το βιβλίο προσφορών για την έκδοση-ορόσημο του νέου 30ετούς ελληνικού ομολόγου. Η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή καθώς οι προσφορές φέρεται να ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο για το νέο 30ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες βάσης πάνω από το Mid Swap (41 μ.β), άρα κοντά στο 2%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 150-155 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή 1,9%-1,95%. Ωστόσο, η τελική τιμολόγηση αναμένεται αργότερα με τις εκτιμήσεις να θέλουν τελικά το επιτόκιο να κλείνει κοντά στο 1,8%.

Μετά από 16 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές με 30ετή ομόλογα καθώς το κλίμα -μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά- είναι ιδιαίτερα θετικό.

Η προηγούμενη έξοδος στις αγορές του ελληνικού δημοσίου ήταν στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και εκδόθηκε 10ετές με τις προσφορές να υπερβαίνουν τελικά τα 29 δισ. ευρώ, οπότε και το δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Μαρτίου η χώρα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ.
Με πληροφορίες από την αίθουσα σύνταξης

1 ΣΧΟΛΙΟ