11.000 αλλοδαποί “βγαίνουν” από διαμερίσματα, ΚΥΤ και δομές από 1ης Ιουνίου και μπαίνουν στο” ΗΛΙΟΣ”

47

11.000 αλλοδαποί “βγαίνουν” από διαμερίσματα, ΚΥΤ και δομές από 1ης Ιουνίου και μπαίνουν στο” ΗΛΙΟΣ”

Να φύγουν από τις δομές φιλοξενίας και από τα διαμερίσματα που επιδοτούνται από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ καλούνται αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μέχρι και τις αρχές Απριλίου όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι αφορά 10.000, στη Λέσβο σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 210 πρόσφυγες που διαμένουν στον Καρά τεπέ , 116 που μένουν σε διαμερίσματα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το Υπουργείο
Ο αναγνωρισμένος πρόσφυγας αποκτά τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και πρέπει να αναζητήσει μόνος του εισόδημα , στέγη κτλ όπως προβλέπεται διαχρονικά από τη νομοθεσία.

Ωστόσο μέχρι 31 Δεκεμβρίου υπήρχε μια περίοδος ενός εξαμήνου για να εγκαταλείψει ο αναγνωρισμένος πρόσφυγας την υποβοηθούμενη στέγαση και να αναζητήσει στέγη και εργασία. Με το νομικό πλαίσιο που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2020 αυτό το περιθώριο μειώνεται στον ένα μήνα. Σύμφωνα με το άρθρο 35 του μεταναστευτικού νόμου , «οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας παρακολουθούν υποχρεωτικά τα κατάλληλα προγράμματα κοινωνικής ένταξης που καταρτίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Ως διάδοχη λοιπόν κατάσταση και πρόγραμμα για την ομαλή μετάβαση και κοινωνική ένταξη είναι το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ που όμως μέχρι σήμερα έχει λίγες εγγραφές σε σχέση με τους 10.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες που θα πρέπει από τη Δευτέρα να εγκαταλείψουν τις δομές. Το πρόγραμμα παρέχει στήριξη στέγασης για έξι μήνες σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες που οι ίδιοι θα νοικιάσουν σπίτια ανά την Ελλάδα , είναι όμως πολύ λίγο το χρονικό περιθώριο που έχουν να εγγραφούν, να βρουν σπίτι και να φύγουν από τις δομές μέχρι τη Δευτέρα ενώ προηγήθηκε η πανδημία όπου υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας και αδυναμία πρόσβασης στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων.

Επιπλέον στη Λέσβο πολλοί αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν έχουν όλα τα έγγραφα και στοιχεία που απαιτούνται όπως ΑΦΜ αφού εδώ και καιρό έχει απαγορευθεί γι αυτούς η πρόσβαση στη ΔΟΥ και χωρίς ΑΦΜ δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε εύρεση εργασίας.

Υπάρχει η ανησυχία οι αναγνωρισμένοι πλέον πρόσφυγες αν ισχύσει η έξοδος τους της Δευτέρα από τις δομές, να οδηγηθούν σε πάρκα και πλατείες δημιουργώντας νέα προβλήματα .

Το πρόβλημα αφορά κυρίως τους 326 αναγνωρισμένους πρόσφυγες του Καρά Τεπέ και των διαμερισμάτων που πρόκειται για ευάλωτες ομάδες και οικογένειες ενώ για τους υπόλοιπους 1300 που σύμφωνα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρίσκονται στο ΚΥΤ, έτσι κι αλλιώς διαβιούν στον ελαιώνα γύρω από το κέντρο.

πηγή ΕΡΤ Β. Αιγαίου

Δείτε τον σχολιασμό του Νότη Μαριά για το θέμα, από 36.50 λεπτό κ μετά στην εκπομπή σχολιάζοντας την επικαιρότητα