Χριστουγεννιάτικη αγορά: Κραυγή απελπισίας από τους εμπόρους παιχνιδιών

Προβληματισμός επικρατεί στους ιδιοκτήτες καταστημάτων παιχνιδιών που είναι πλέον αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να «χαθεί» ο χριστουγεννιάτικος τζίρος ο οποίος για τον κλάδο αποτελεί το 50- 60% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος κλάδος είχε χάσει και την προηγούμενη μεγάλη εορταστική περίοδο αυτή του Πάσχα οπότε ο τζίρος είχε κάνει βουτιά 90%. Επιπλέον διάχυτη είναι πλέον η ανησυχία ότι εφόσον τα locdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχιστούν , το πιο πιθανό είναι να χαθούν και οι Απόκριες του 2021 και πάει λέγοντας.

Με επιστολή που απέστειλε τις προηγούμενες μέρες στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών ( ΣΕΒΠΠΑ) ζητά να επιτραπεί η λειτουργία της υπηρεσίας click & collect (παραγγελία ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά και παραλαβή από το κατάστημα).

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒΠΠΑ, η συγκεκριμένη υπηρεσία δίνει την δυνατότητα εξυπηρέτησης των καταναλωτών μόνο έξω από τα φυσικά καταστήματα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες κτλ) και χωρίς συνωστισμό.

«Με αυτόν τον τρόπο το κέρδος των καταστημάτων θα είναι η αποφυγή των καθυστερήσεων από τις εταιρείες ταχυμεταφορών, γεγονός που αντιμετώπισαν στην προηγούμενη καραντίνα και τα πασχαλινά δώρα δεν έφτασαν ποτέ» τονίζει, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχη υπηρεσία λειτουργείς και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η ανησυχία των εμπόρων έγκειται στο ότι οι υπηρεσίες κούριερ με τις οποίες αυτήν τη στιγμή, παραδίδονται οι παραγγελίες παιχνιδιών μπορούν να καλύψουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξεως του 5% με 10%. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι για να διεκπεραιωθεί μία online παραγγελία απαιτεί πολλαπλάσιο χρόνο σε σχέση με μια αγορά σε ένα φυσικό κατάστημα, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται επαρκώς οι καταναλωτές και να παρακωλύονται οι πωλήσεις