Χριστοδουλίδης από Θεσσαλονίκη: «Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε την Τετάρτη στη Θεσσαλονική με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως για την Κύπρο είναι πολύ σημαντικό ότι προσωπικότητες όπως ο κ. Τζιτζικώστας από τις θέσεις που έχουν υπηρετήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδεικνύουν και τα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος και το Κυπριακό, αλλά και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν την περιοχή μας. «Είναι κάτι το οποίο, επαναλαμβάνω, ένιωσα έντονα ειδικότατα κατά την περίοδο που ήμουν Υπουργός Εξωτερικών και θα ήθελα να το αναφέρω», είπε.

Νέα συνάντηση με Ολγκίν
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα βρεθεί με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, το ερχόμενο Σάββατο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα βρεθεί με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, προσθέτοντας πως απ’ εκεί και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε πρόσκληση για μία τέτοια συνάντηση φυσικά και θα ανταποκριθεί θετικά.Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευχήθηκε όπως διευθετηθεί μία τέτοια συνάντηση δηλώνοντας πως ο ίδιος είναι πάντα έτοιμος για μία τέτοια συνάντηση, σημειώνοντας ότι ο συντονισμός και η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι άριστη και πως με τον Έλληνα Πρωθυπουργό βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση.

Ευχαρίστησε με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη την ελληνική Κυβέρνηση, του Έλληνα Πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό γι’ αυτή τη διαχρονική στήριξη.

Απ’ εκεί και πέρα, πρόσθεσε, υπάρχει σε εξέλιξη ο ελληνοτουρκικός διάλογος, τον οποίο χαιρετίζει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σημείωσε ότι «η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ωφελήσει και το Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη την ίδια στιγμή πως δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού».