Χαριστική βολή στην αγορά βάζει το νέο lockdown

Κραυγή αγωνίας στέλνουν οι εκπρόσωποι του επιχειρείν μετά το ολικό lockdown που αποφασίστηκε για τη Θεσσαλονίκη. Στα ανυπέρβλητα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν μετά το «κλείσιμο» της οικονομίας τον Μάρτιο, ήρθε να προστεθεί το εκ νέου «πάγωμα» της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας για 15 μέρες με την αγωνία και την αβεβαιότητα για το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται να κυριαρχούν.

Συσσωρευμένες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, μειωμένοι τζίροι, ρευστότητα που την αναζητούν με το…κυάλι, ανασφάλεια για το αύριο συνθέτουν ένα ναρκοθετημένο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να προσαρμοστούν με τα χτυπήματα να έρχονται το ένα μετά το άλλο. Πολλές επιχειρήσεις είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να ανοίξουν ξανά μετά την άρση του lockdown.

«Καταστρεφόμαστε – ο Θεός να βάλει το χέρι του…»

«O κόσμος θα αγανακτήσει, θα πεθάνει είτε από κορονοϊό είτε από πείνα, προέχει η υγεία αλλά πρέπει να βρεθεί ένας ενδιάμεσος τρόπος για να προστατευτεί η υγεία αλλά και η οικονομία, δε γίνεται πάλι να κλείνουν τα πάντα, ο Θεός να βάλει το χέρι του», επισημαίνει ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του ΕΣΘ. «Μέχρι τώρα ελάχιστα έχουν γίνει για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, οι παρατάσεις στους φόρους και τις εισφορές δε βοηθάνε, απλά μεταθέτουν το πρόβλημα», προσθέτει.

Παράλληλα, εκπέμπει SOS για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Τα λουκέτα ήδη άρχισαν, με το νέο lockdown πολλές επιχειρήσεις δε θα αντέξουν», προειδοποιεί.
Η Κυβέρνηση παίρνει υγειονομικά μέτρα αλλά δεν προσφέρει διέξοδο στην επιβίωση. Ο λόγος για τον κλάδο εστίασης ο οποίος δέχεται ένα τρομακτικό χτύπημα χωρίς να έχουν προβλεφθεί προστατευτικά μέτρα! Ωστόσο αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο του κλάδου εστίασης αλλά παρασύρει στην καταστροφή ολόκληρη την πραγματική οικονομία. Όλο αυτό αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για έναν κλάδο:

Στον οποίο εντάσσονται περί τις 82.000 επιχειρήσεις ή το 11% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας
Στους 19 νομούς αυξημένου κινδύνου λειτουργούν περίπου οι μισές επιχειρήσεις του κλάδου περί τις 42.000 δηλαδή
Η Αττική κατέχει τα πρωτεία με 7.741 όταν στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν άλλες 5.484 τέτοιες επιχειρήσεις
Σε Αττική και Θεσσαλονίκη εργάζονται περίπου 200.000 άνθρωποι (150.000 στην Αττική και 50.000 στη Θεσσαλονίκη) που πλέον καλούνται να συντηρήσουν τις οικογένειες τους με τα ελάχιστα των 534 ευρώ
Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν και πάνω από 50.000 εργοδότες (αυτοί που κατέχουν τις επιχειρήσεις με τη μορφή εταιρείας ή ατομικής επιχείρησης) οι οποίοι λαμβάνουν ως ανακούφιση, αναστολές δόσεων.
Αιχμηρός και αυστηρός ήταν στις δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας για τις νέες εξελίξεις που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες. Χαρακτηρίζοντας ως δυσάρεστο γεγονός το lockdown στις δυο περιφερειακές ενότητες, δήλωσε πως χρειάζεται ένα έκτακτο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης.

«Θεσσαλονίκη και Σέρρες μπαίνουν δυστυχώς από αύριο σε lockdown. Εξέλιξη που μας πονάει όλους, κρίθηκε όμως αναγκαία για τους επιδημιολόγους για τη διαφύλαξη της υγείας όλων μας. Χρειαζόμαστε τώρα άμεσα ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης της τοπικής μας οικονομίας για να μπορέσουμε σύντομα και πάλι να σταθούμε όρθιοι» δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι για ακόμη μια φορά η Θεσσαλονίκη θα τα καταφέρει. «Αποδείξαμε στο πρόσφατο παρελθόν ότι ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε ξανά. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας, σε κάθε τοπική επιχείρηση σταθερά όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα. Θα τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Τζιτζικώστας αν εισηγήθηκε lockdown στην κυβέρνηση, με αυστηρό ύψος απάντησε «όχι φυσικά», ενώ άφησε αιχμές για τις πρωινές δηλώσεις του Κωνσταντίνου Ζέρβα που προανήγγειλε απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 9:00 και του Βασίλη Κικίλια που δήλωσε ότι θα εισηγηθεί περαιτέρω μέτρα για τη Θεσσαλονίκη.

«Ας είμαστε επιτέλους σοβαροί σε αυτή την χώρα. Εισηγήσεις για τέτοιοι είδους ζητήματα κάνουν μόνο οι λοιμωξιολόγοι, οι επιδημιολόγοι και οι ειδικοί» είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.