«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Από αύριο οι αιτήσεις – Δικαιούχοι και ποσά επιδότησης

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Από αύριο οι αιτήσειςΔικαιούχοι και ποσά επιδότησης

Τη δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους θα έχουν από αύριο Πέμπτη (11/05) στο https://pvstegi.gov.gr (με κωδικούς Taxisnet), τα νοικοκυριά και οι αγρότες που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», μέσα από την οποία θα μπορούν να παράγουν το ρεύμα που χρειάζονται και να εξοικονομούν χρήματα.

Πιο αναλυτικά, δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία). Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Ο σταθμός αυτός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%. Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία, ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία. Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Ο υπεύθυνος κατασκευαστικής εταιρείας, Χρήστος Νικολαΐδης, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη