Πέμπτη, 20 Νοέ 2025
Βεργίνα Τηλεόραση
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ρoή Ειδήσεων
Τα ελληνικά τυριά γίνονται πολυτελεία – Ανατιμήσεις έως και 120%
Κικίλιας για λιμάνια Πειραιά και Ελευσίνας: Οι συμφωνίες είναι αυτές που είναι για να τηρούνται απ’ όλες τις πλευρές
Χρυσοχοΐδης: Φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και πρόστιμα έως €30.000 για τις μπαλωθιές – Ιδρύεται Τμήμα Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων στην Κρήτη
Γιαννιτσά: Διακοπή στη δίκη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ με θύμα τον 19χρονο Γιάννη Καμπαϊλή
Χαλκιδική: Αγέλη λύκων στα Ελαιοχώρια
Προϋπολογισμός 2026: Κατατέθηκε στη Βουλή – Ψηφίζεται στις 17 Δεκεμβρίου
Χατζηδάκης: Εγκρίθηκε η καταβολή αγροτικών επιδοτήσεων από την ΕΕ – Στις 30 Νοεμβρίου η προκαταβολή
Στον εισαγγελέα στέλνει η ΝΔ τον «Φραπέ» – Τη βίαιη προσαγωγή του ζητά η αντιπολίτευση
Προϋπολογισμός 2026: Παρουσιάζεται σήμερα το οριστικό σχέδιο από τον Κυριάκο Πιερρακάκη
Χατζηδάκης: Πράσινο φως από την Κομισιόν στο σχέδιο για τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Font ResizerAa
Βεργίνα ΤηλεόρασηΒεργίνα Τηλεόραση
Search
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΣΠΟΡ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΕΚΠΟΜΠΕΣ
  • WEB TVWEB TVWEB TV
Ακολουθησε μας
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
© 2024 Verginanews
ΕΛΛΑΔΑ

Το σπίτι του Καπετάν Κώττα καταστρέφεται και το κράτος αγρόν ηγοράζει

3 έτη ago
Κοινοποίηση
7 Λεπτά ελάχιστη ανάγνωση
Κοινοποίηση

Το σπίτι του Καπετάν Κώττα καταστρέφεται και το κράτος αγρόν ηγοράζει
Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*
Στις 18 Ιουνίου επισκεφθήκαμε το χωριό Κώτας (πρώην Ρούλια). Από αυτό το χωριό καταγόταν ο ήρωας μακεδονομάχος Καπετάν Κώττας και προς τιμήν του το χωριό μετονομάστηκε σε Κώτας.
Εκεί συναντήσαμε την κ. Αλίκη Ράμμου, εγγονή του Βασίλειου Ράμμου συναγωνιστή του Κώττα. Η κ. Αλίκη είναι η υπεύθυνη για το σπίτι του Καπετάν Κώττα, το οποίο λειτουργεί ως μουσείο και μας ενημέρωσε ότι το κτίριο δεν είναι πλέον επισκέψιμο λόγω ζημιών που έχει υποστεί από τον σεισμό του Ιανουαρίου.
Μας είπε συγκεκριμένα τα εξής: «Ήρθε μία επιτροπή, το κρίνανε ακατάλληλο προσωρινά και είπανε ότι θα ξανάρθουν αλλά δεν έχει έρθει κανένας. Μία κυρία από την επιτροπή, η οποία ενδιαφέρεται για το μουσείο μου είπε να μην δέχομαι κόσμο, να μη γίνει τίποτα γιατί έχουν πέσει σοβάδες. Είναι χαρακτηρισμένο κίτρινο και δεν μπορώ να σας ανοίξω για να μπείτε. Ο κόσμος έρχεται να δει το σπίτι του Κώττα και δεν μπορώ να τους ανοίξω για να μπούνε μέσα. Έρχονται και φεύγουν. Μέχρι την αυλή μπορώ να δεχθώ τον κόσμο να τους εξηγήσω δύο-τρία πράγματα αλλά δεν μπορώ να ανοίξω να μπούνε μέσα. Δεν μου επιτρέπεται. Αν μπορεί κάτι να γίνει, να διορθωθεί, να μπορούμε να δεχόμαστε κόσμο ώστε να μην χαθεί η ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα και του Καπετάν Κώττα γιατί εμείς είμαστε από αυτό το χωριό, εμείς το αγαπάμε το χωριό, άλλοι ίσως δεν το αγαπάνε. Σε αυτό το μουσείο έχουν έρθει τρεις πρόεδροι της Δημοκρατίας. Τα εγκαίνια τα έκανε το 1995 ως μουσείο ο Κωστής Στεφανόπουλος στις 11-11-1995, το 2005 ήρθε ο Παπούλιας για τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του Κώττα και στο ενδιάμεσο είχε έρθει ο Σαρτζετάκης ανεπίσημα με 5-6 αυτοκίνητα απλά για να τιμήσουν τον Καπετάν. Αν θέλει να μας τιμήσει να έρθει και η κ. Σακελλαροπούλου αλλά να επιδιορθωθεί πρώτα το κτίριο και μετά».
Επίσης, μας είπε ότι «μπορεί ο Κώττας να ήταν σλαβόφωνος αλλά με μία φράση απέδειξε ότι είναι Έλληνας. Την ώρα που τον κρεμούσαν είπε “ντα ζίβι γκρτσια” που σημαίνει “να ζήσει η Ελλάδα”». Στη συνέχεια η κ. Αλίκη πρόσθεσε με παράπονο «εγώ είμαι του δημοτικού αλλά στο δημοτικό έμαθα για τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, για το 1821. Για τον Μακεδονικό Αγώνα γιατί δεν μαθαίνουν τα παιδιά; Όσο λειτουργούσε το μουσείο έρχονταν μαθητές από σχολεία και ότι μπορούσα τους μάθαινα για τον Καπετάν Κώττα και τον Μακεδονικό Αγώνα. Όποιος μπορεί να βοηθήσει να διορθωθεί το σπίτι».
Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό, μας είπε τα εξής: «Το χωριό αυτή τη στιγμή έχει εικοσιένα κατοίκους. Είναι όλοι μεγάλοι στην ηλικία, εκτός από ένα νέο παιδί που πάει τώρα στο λύκειο. Κάθε μέρα πηγαίνει με ταξί στο λύκειο στην Καστοριά. Εμείς είμαστε Νομός Φλωρίνης, αλλά η Καστοριά είναι πιο κοντά και πηγαίνει εκεί».
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο χωριό του Καπετάν Κώττα και στο σπίτι του, το οποίο δεν είναι πλέον επισκέψιμο. Στον εξωτερικό του τοίχο, δίπλα στην πόρτα της εισόδου έχει επισημανθεί με ένα «Χ» κίτρινου χρώματος, εξ’ ου και αυτό που μας είπε η κ. Αλίκη ότι δηλαδή το χαρακτήρισαν «κίτρινο» οι μηχανικοί που το έλεγξαν. Επίσης, φαίνονται οι σοβάδες που έχουν πέσει και από τους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου. Το συγκεκριμένο σπίτι το είχε κτίσει ο Κώττας με την βοήθεια των συγχωριανών του το 1893. Μάλιστα υπήρχε σήραγγα μέσα σε αυτό που οδηγούσε σε κάποιο σημείο του χωριού, έτσι ο Κώττας σε μία καταδίωξη από τους Τούρκους διέφυγε μέσα από αυτήν και κρύφτηκε σε συγγενικό του σπίτι. Η σήραγγα αυτή σήμερα δεν υπάρχει. Ένας από τους γιους του Κώττα, δικηγόρος στο επάγγελμα, παλαιότερα είχε επισκευάσει το σπίτι και έτσι πήρε την μορφή που έχει σήμερα. Το σπίτι του Κώττα είναι ένα όμορφο παραδοσιακό σπίτι, όχι πολύ μεγάλο, το οποίο με σχετικά λίγα χρήματα θα μπορούσε να επιδιορθωθεί από το κράτος ώστε να είναι επισκέψιμο.
Ο Καπετάν Κώττας είπε «να ζήσει η Ελλάδα» την ώρα που τον κρεμούσαν οι Τούρκοι αλλά αυτοί που διοικούν το ελληνικό κράτος δεν βοηθούν να διατηρηθεί όρθιο το σπίτι του. Ένα σπίτι που έγινε μουσείο και μέσα από αυτό μάθαιναν τα παιδιά της περιοχής, τα Μακεδονόπουλα, την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα. Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φροντίζει να σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και να αποκαλεί «Μακεδόνες» τους Σκοπιανούς.
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.
abadzoglou@yahoo.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Αμπατζόγλου
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Facebook Email Αντιγραφή συνδέσμου Εκτύπωση
Προηγούμενο άρθρο Έλληνες αεροδρόμιο Ρώμη: Δεκάδες εγκλωβισμένοι – «Κανείς δεν μας λέει τι θα κάνουμε»
Επόμενο άρθρο Σύνοδος ΝΑΤΟ: Επιτεύχθηκε συμβιβασμός Τουρκίας με Σουηδία και Φινλανδία στη Μαδρίτη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα ελληνικά τυριά γίνονται πολυτελεία – Ανατιμήσεις έως και 120%
23 λεπτά ago
Κικίλιας για λιμάνια Πειραιά και Ελευσίνας: Οι συμφωνίες είναι αυτές που είναι για να τηρούνται απ’ όλες τις πλευρές
3 ώρες ago
Χρυσοχοΐδης: Φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και πρόστιμα έως €30.000 για τις μπαλωθιές – Ιδρύεται Τμήμα Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων στην Κρήτη
4 ώρες ago
Γιαννιτσά: Διακοπή στη δίκη για το δυστύχημα στο λούνα παρκ με θύμα τον 19χρονο Γιάννη Καμπαϊλή
4 ώρες ago
Χαλκιδική: Αγέλη λύκων στα Ελαιοχώρια
4 ώρες ago

Ακολουθήστε μας στα social media

Ακολουθήστε το verginanews.gr στο Instagram και το Facebook για να είστε πάντα ενημερωμένοι. Στο youtube μας μπορείτε να απολαύσετε όλες τις τελευταίες εκπομπές μας.
FacebookLike
XΑκολούθησε
InstagramΑκολούθησε
YoutubeSubscribe

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΒΕΡΓΙΝΑ TV: Αλεξάνδρα Σδούκου για ΕΛΤΑ –«Έρχεται ο ταχυδρόμος κατ’ οίκον»

Για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το κλείσιμο 46 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, μίλησε μεταξύ άλλων…

Αλεξία Χαρακίδα

Θεσσαλονίκη: Κυλιόμενη Σκάλα Εκτός Λειτουργίας στο Μετρό «Πανεπιστήμιο» – Ουρές και Πίεση σε Ώρα Αιχμής

Το θέμα αναδείχθηκε ζωντανά στην εκπομπή «Αυτοδιοικητικό Μέτωπο» με την Ευδοξία Βροχίδου στη Βεργίνα Τηλεόραση, μέσα…

Αλεξία Χαρακίδα

Ο υπουργός υγείας Α. Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και στον Στέργιο Καλόγηρο

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στη Βεργίνα Τηλεόραση και τον…

Newsroom

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον εισαγγελέα στέλνει η ΝΔ τον «Φραπέ» – Τη βίαιη προσαγωγή του ζητά η αντιπολίτευση

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός: Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4% και μέτρα στήριξης 1,76 δισ.

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη η Δήμητρα Ματσούκα – Οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης, πάνω από το όριο ταχύτητας χωρίς δίπλωμα και πινακίδες

Newsroom
ΕΛΛΑΔΑ

Γιαννιτσά: Σήμερα η δίκη για τον θάνατο του 19χρονου Γιάννη Καμπαϊλή στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι

Newsroom
Βεργίνα Τηλεόραση
Facebook Twitter Youtube Rss
Copyright © 2024 VerginaNews
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Όροι Χρήσης
  • Διαφημιστείτε σε εμάς
  • Επικοινωνία
adbanner
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?