Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (video)

[ad_1]

Στη Bουλή αναμένεται να έρθει πιθανότατα την Τρίτη και την Πέμπτη να έχει ψηφιστεί το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι ενστάσεις των θεσμών, που αφορούσαν το δημοσιονομικό κόστος και τους κινδύνους που μπορεί να διατρέξει το τραπεζικό σύστημα, φαίνεται να έχουν καμφθεί.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Για έναν χρόνο, από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του νέου πλαισίου θα μπορούν να κάνουν αίτηση 200.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά με κόκκινο στεγαστικό ή επαγγελματικό δάνειο για να προστατεύσουν αναδρομικά από 1ης Μαρτίου την μία και μοναδική κατοικία τους.
Πενταετής θα είναι η προστασία σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας.
Αρκεί το υπόλοιπο της οφειλής ανά πιστωτή να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρω, η αντικειμενική αντικειμενική αξία της κατοικίας τις 250.000 ευρω και το εισόδημα να είναι 12.500 ευρω για τον άγαμο και εως 36.000 ευρω για μια οικογένεια με τρία παιδιά. Η συνολική περιουσία δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής οφειλής και οι καταθέσεις να αντιστοιχούν στο μισό της οφειλής…
Οι οφειλέτες  θα πετύχουν επιμήκυνση το δανείου τους έως και 25 χρόνια, χαμηλό επιτόκιο στο 2% και γενναίο κούρεμα με βάση την εμπορική τιμή του ακινήτου ώστε το ανεξόφλητο υπόλοιπο να αντιστοιχεί στο 120% της τρέχουσα τιμής του ακινήτου.
Παράλληλα το ελληνικό ∆ηµόσιο θα επιδοτεί -κατά το 1/3- τη δόση του δανείου για τους οικονομικά αδύναμους και σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας η επιδότηση θα καλύπτει όλο το ποσό της δόσης.
Εισόδημα και περιουσία θα επανεξετάζονται ανά τριετία, για να διαπιστώνεται η ενδεχόμενη αλλαγή της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές με το νέο πλαίσιο θα αναδιαρθρωθούν δάνεια ύψους 13 δις ευρω.
Ρεπορτάζ: Α. Μανουσέλη
Πηγή: EΡT1
Μοιράσου το άρθρο:

[ad_2]