Τουρισμός: Πώς διαμορφώνεται ο παγκόσμιος χάρτης το 2021 – Η θέση της Ελλάδας

Εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο «Ποιος κλείνει διακοπές για πού», που δημοσιοποίησε το αμερικανικό δίκτυο CNBC, καταγράφει τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (είναι μια μη-κυβερνητική οργάνωση που αντιπροσωπεύει περισσότερες από 39 ευρωπαϊκές χώρες), σύμφωνα με τα οποία το 56% των Ευρωπαίων εκδηλώνουν την πρόθεση να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα εφέτος το καλοκαίρι και η συντριπτική πλειονότητα αυτών επιλέγει να ταξιδέψει σε χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Περίπου το ήμισυ των ερωτηθέντων Ευρωπαίων (49%) σχεδιάζει διακοπές σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ενώ το 36% επιλέγει τον εσωτερικό τουρισμό. Προτίθεται να επισκεφθεί έναν τουριστικό προορισμό εντός των συνόρων της χώρας του. Από εκείνους που δηλώνουν ότι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, το 29% σχεδιάζει διακοπές το Μάιο και τον Ιούνιο και το 46% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Εδώ πρέπει να αναφερθεί, πάντως, ότι υπάρχουν έρευνες που δείχνουν μια τάση παράτασης της εφετινής τουριστικής περιόδου προς το φθινόπωρο, τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο συγκεκριμένα, από εκδρομείς βέβαια που δεν έχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο.
Βάσει της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, μόνο το 19% των εφετινών τουριστών σχεδιάζει το ταξίδι του με σκοπό να επισκεφθεί φίλους και συγγενείς, ενώ δύο στους τρεις (66%) δηλώνουν ότι σκοπός των διακοπών τους είναι η αναψυχή. Αίσθηση προκαλεί το ότι μόνο ένας στους τρεις (34%) του συνόλου δηλώνει ότι θα επισκεφθεί ένα παραθαλάσσιο τόπο διακοπών.

Περισσότεροι από το 50% των ερωτηθέντων θα μετακινηθούν αεροπορικώς εφέτος για διακοπές, ενώ το 36% επιλέγει να μετακινηθεί με αυτοκίνητο (είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο μεταφορικό μέσο).

Το Top-5 των Ευρωπαίων

Η Πορτογαλία καταγράφεται και στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων ως ο κορυφαίος προορισμός για τους Βρετανούς μετά την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον στις 7 Μαΐου να την εντάξει στην «πράσινη λίστα». Συνολικά όμως η Πορτογαλία παραμένει και εφέτος στην 6η θέση των τουριστικών προτιμήσεων για τους Ευρωπαίους.

Στην κορυφή των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών βρίσκεται και φέτος η Ισπανία με το 10,4% των Ευρωπαίων να την επιλέγουν για τις θερινές τους διακοπές. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 9% των προτιμήσεων η Ιταλία, στην τρίτη θέση με 7% η Γαλλία, στην τέταρτη θέση η Ελλάδα με 6,2% και στην πέμπτη η Γερμανία με 5,2% των προτιμήσεων.