Τουρισμός Ελλάδα: Χωρίς υποστήριξη και χωρίς μέλλον Λυπηρά τα στοιχεία

SAMSUNG

Είναι γεγονός ότι σύσσωμη η αγορά, οι φορείς και τα Επιμελητήρια «φώναζαν» ήδη από το τέλος του πρώτου lockdown ότι έρχεται καταστροφή στον τουρισμό.Επίμονα ζητούσαν ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης του εγχώριου τουρισμού, προκειμένου ο τζίρος που θα διαχεόταν στην αγορά να στήριζε την απασχόληση και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προκειμένου να υπάρξει και μείωση της ύφεσης από την πανδημία.
Όλα όσα υπέστη ο τουρισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτυπώνονται στα νέα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ την Τρίτη, τα προσωρινά στοιχεία της Έρευνας Κίνησης Καταλυμάτων Ξενοδοχειακού Τύπου και Κάμπινγκ δείχνουν ότι το 2020 και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η μείωση στις αφίξεις έφτασε το 69,0% και στον αριθμό των διανυκτερεύσεων το 72,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019.

Η απώλεια της τουριστικής κίνησης που προερχόταν από άλλες χώρες έφτασε το 78,4% στις αφίξεις και το 78,5% στις διανυκτερεύσεις. Ήταν αντίθετα μικρότερη για τον εγχώριο τουρισμό, κατά 41,0% και 40,9%, αντίστοιχα.Η αδυναμία των Ελλήνων να κάνουν τουρισμό το περασμένο Καλοκαίρι, καθώς και οι ίδιοι είχαν την ελάχιστη μόνο οικονομική στήριξη με «ζεστό χρήμα» και τη μέγιστη αβεβαιότητα για τις εργασίες και τις επιχειρήσεις τους, περιόρισε τον μέσο αριθμό διανυκτερεύσεων Ελλήνων σε καταλύματα στις 2,5 διανυκτερεύσεις, ενώ των αλλοδαπών ήταν σχεδόν διπλάσιος, με 4,8 διανυκτερεύσεις.

Κάπως έτσι, η πληρότητα κλινών του ελληνικού τουρισμού κατέρρευσε στο 34,9% έναντι 53,9% πέρυσι για το σύνολο του εννεαμήνου. Και η πληρότητα αυτή είναι δραματικά μικρότερη, καθώς υπολογίζεται μόνο επί των κλινών σε ξενοδοχειακές υποδομές που λειτούργησαν.
Και το μέλλον περιγράφεται κάθε άλλο παρά ρόδινο. Η εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, προκαλεί αναταραχή στα χρηματιστήρια και οδηγεί τα διεθνή τουριστικά πρακτορεία σε σχεδόν μηδενικές κρατήσεις στον χώρο των ταξιδιών για το 2021.