Απαισιόδοξοι και επιφυλακτικοί για την τεχνολογία ΑΙ και τα ρομπότ, πιο θετικοί ως προς την ευθανασία και αντίθετοι στην ευγονική.
Οι παραπάνω τάσεις, που αποτυπώνουν την πολιτισμική πραγματικότητα ειδικά στην Ελλάδα, προκύπτουν από την πρώτη πανελλαδική έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής (ΕΕΒΤ), που διεξήχθη την άνοιξη του 2025 σε δείγμα 1.207 ατόμων άνω των 17 ετών από όλη την Ελλάδα, με τίτλο «Έρευνα στάσεων και αντιλήψεων σχετικά με θέματα βιοηθικής και τεχνοηθικής».
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου 8 στους 10 (ποσοστό 78%) Έλληνες και Ελληνίδες θεωρούν πως έως το 2040 η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει υπονομεύσει τις ανθρώπινες σχέσεις (7% εκτιμούν ότι θα τις ενισχύσει), ενώ περισσότεροι από έξι στους δέκα (62%) θεωρούν ότι στο ίδιο διάστημα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δημοκρατία (το 21% πιστεύει ότι δεν θα την επηρεάσει, ενώ ένας στους δέκα βλέπει θετική επιρροή).
Στην ερώτηση εάν θα θέλαμε να υπάρξει ένα ακόμα πιο εξελιγμένο είδος ΑΙ, που θα μπορεί να διεκπεραιώνει αυτόνομα σύνθετες διανοητικές διαδικασίες (την ανάπτυξη Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης), η πάντηση είναι ξεκάθαρα όχι, αφού σχεδόν 9 στους 10 (86%) απαντούν είτε ότι προτιμούν να υπάρχει πάντα επιτήρηση από ανθρώπους (71%) είτε ότι θεωρούν μάλλον ανεπιθύμητη μια τέτοια εξέλιξη (15%).
Μόλις το 13% των ερωτηθέντων δείχνει εμπιστοσύνη σε εφαρμογές ΤΝ που λειτουργούν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
Στο πεδίο της βιοηθικής, οι Έλληνες εμφανίζονται πιο ανοιχτοί στην ιδέα της ενεργητικής και παθητικής ευθανασίας, αλλά αντιτίθενται στην ευγονική, ενώ παραμένουν διχασμένοι στο ζήτημα της αμοιβής για τις παρένθετες μητέρες.
Πιο συγκεκριμένα, το 43% υποστηρίζει την ενεργητική ευθανασία για ασθενείς τελικού σταδίου που υποφέρουν, ενώ άλλο ένα 28% συμφωνεί με την προϋπόθεση της συγκατάθεσης της οικογένειας, συγκεντρώνοντας έτσι πλειοψηφία 71%. Παθητική ευθανασία -όπως η διακοπή υποστήριξης σε ασθενείς σε μη αναστρέψιμο κώμα- εγκρίνεται από έξι στους δέκα.
Στην ερώτηση αν οι πολίτες θα ήθελαν να έχουν το δικαίωμα να δίνουν εκ των προτέρων δεσμευτικές οδηγίες για τη μελλοντική ιατρική τους φροντίδα, το 33% απαντά θετικά, ενώ το 20% θα επέλεγε να ορίσει κάποιον εκπρόσωπο για να αποφασίζει εκ μέρους του.
Όσον αφορά την ευγονική -την επιλογή χαρακτηριστικών παιδιού μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης- το 72% δηλώνει αντίθετο. Μόνο το 12% θα επέλεγε να διαμορφώσει τα φυσικά γνωρίσματα του παιδιού του, ενώ το 7% θα προτιμούσε επιλογή μόνο φύλου.
Στο ζήτημα της παρένθετης μητρότητας, το 62% θεωρεί πως η γυναίκα που κυοφορεί δεν έχει δικαίωμα να κρατήσει το παιδί, ενώ ως προς την αμοιβή της οι απόψεις είναι σχεδόν ισομερώς μοιρασμένες (47% υπέρ, 45% κατά).