Τηλεκατάρτιση επιστημόνων: Συνεργάτιδα του Βρούτση πίσω από τις πλατφόρμες με τα voucher

Τσίπρας: «Ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη», χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την απόφαση για κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης. «Η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του μέσω κοινωνικών δικτύων.Μπορεί τελικά να καταργήθηκε το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων που έχουν πληγεί από την πανδημία με τα voucher, μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τη διαδικασία και το περιεχόμενο με τα λάθη και τις αστοχίες, ωστόσο αίσθηση και ερωτήματα προέκυψαν μετά την καταγγελίες για το ρόλο και τις σχέσεις ιδιοκτητών ΚΕΚ με κυβερνητικά στελέχη και τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας.Όπως αναλύει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών», η ανθρωπογεωγραφία των εταιρειών, που είναι και από τα μεγαλύτερα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, αποκαλύπτει ένα πυκνό δίχτυ επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ τους, αλλά και πολιτικο-κοσμικών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα, όπως και με πρόσωπα της οικογένειας του πρωθυπουργού.Αναλυτικά, οι «αξιολογημένες» αυτές πλατφόρμες, που τελικά θα μοιραστούν τα 36 εκατομμύρια ευρώ, είναι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εξής:

  1. Η πλατφόρμα edimitra.gr ανήκει στην εταιρεία «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» του Ν. Πιτσούλη που διαμένει στη Λάρισα, κατέχει την εταιρεία Beegroup, ενώ εμπλέκεται και σε πληθώρα άλλων ΜΚΟ με πλούσιο δημοσιευμένο παρελθόν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» (12.4.2020), «το όνομα του προέδρου Νίκου Πιτσούλη είχε φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το διάστημα 2011-2014, όταν αποκαλύφθηκε πως μία σειρά ΜΚΟ που είχε δημιουργήσει είχαν κατασπαταλήσει δημόσιο χρήμα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο κ. Πιτσούλης πήρε εγκαίρως θέση στον χώρο τον ΜΚΟ (ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990), βρίσκοντας έτσι τρόπο να τροφοδοτηθεί από τα εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία. Το μεγάλο του δημιούργημα ήταν η ΜΚΟ «ΚΕΣΣΑ Δήμητρα», η οποία το διάστημα 2000-2004 πήρε χρηματοδότηση 2.300.000 ευρώ μόνο από το υπουργείο Εξωτερικών. Γύρω από την «ΚΕΣΣΑ Δήμητρα» είχε στηθεί ένα μεγάλο δίκτυο άλλων ΜΚΟ και εταιριών.

Ο υποτιθέμενος στόχος αυτών των ΜΚΟ ήταν πραγματικά ευφάνταστος. Κάποιες πρόσφεραν στήριξη πολιτισμικού περιεχομένου στα θύματα του μεγάλου σεισμού στην Τουρκία, για την εκπαίδευση Ινδιάνων στον οικοτουρισμό και την προστασία του Αμαζονίου, καθώς και για να προσφέρουν σε γυναίκες στην Παλαιστίνη διέξοδο από την υποαπασχόληση, ενώ μία από αυτές, ο «ΣυνΠΟΛΙΤΙΣ», είχε στόχο την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς και εμφανίστηκε σε διάφορα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς».

  1. Η πλατφόρμα voucher.eclassroom.gr ανήκει στην Αποψη Α.Ε. του Χ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ν. Πιτσούλη και το 2013 υπήρξαν αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για έργο που είχε αναληφθεί (και πάλι επί υπουργίας Γ. Βρούτση). Συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες φέρονταν να παίρνουν τα στοιχεία ανέργων για να τα δίνουν σε ΚΕΚ και να παίρνουν με τον τρόπο αυτό προγράμματα.
    3 και 4. Οι πλατφόρμες Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην ίδια εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση. Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master (Β. Μανωλίτσης). Σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στον λογαριασμό του στο τουίτερ, προκύπτει εύκολα η συμπάθεια του προς το Γ. Βρούτση και τη Ν.Δ.
  2. Η elearningclass.gr ανήκει στην εταιρεία Νούλας και Δερπάνης. Ο μεν Νικόλαος Νούλας έχει την εταιρεία Europroodos. Ο δε Δημήτρης Δερπάνης έχει το ΙΕΚ Unicert. Η Unicert έχει ΙΕΚ δημοσιογραφίας με τον Γιάννη Πολίτη, τη Σία Κοσιώνη ως πρώτα ονόματα. Ο ίδιος εμφανίζεται στο προσωπικό του λογαριασμό σε πολλές φωτογραφίες με τη Σία Κοσιώνη και τον Κώστα Μπακογιάννη και φυσικά και στα Μακεδονικά συλλαλητήρια
  3. Platform.elearning-seminars.gr συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη ΚΕΚ – Σαρρής και Σία Ε.Ε., η οποία ανήκει στον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, Νίκο Σαρρή, ο οποίος συνεργάζεται και με τον Δ. Δερπάνη (αρ. 5) και την Unicert. Είναι η εταιρεία της οποίας το τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί της είναι ανενεργό. Οσες φορές κι αν προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το 210-3006807, η γραμμή «έπεφτε» συνέχεια.
  4. Η Voucher.freestudies.gr ανήκει στην εταιρεία Ram Computer στην Ημαθία. Ιδιοκτήτρια της εταιρείας είναι η Σταυρούλα Χαριτάκη με σύζυγο τον επιχειρηματία Νίκο Τάκη, οποίος είναι ιδιοκτήτης στο ΚΕΚ Vellum Global Educational Services. Σύμφωνα και πάλι με τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, το ζεύγος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις στην εκλογή του τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Χαρακτηριστικό το βίντεο από τη σελίδα του δικηγόρου Θ. Καμπαγιάννη στο facebook. «Το βράδυ του Σαββάτου 13 Ιουλίου 2019 ο επιχειρηματίας Νίκος Τάκης και η σύζυγός του Ρούλα Χαριτάκη διοργάνωσαν γεύμα για τους φίλους, τους υποστηρικτές και τους εθελοντές του υφυπουργού οικονομικών, αρμόδιου για την φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, Απόστολου Βεσυρόπουλου. Στο γεύμα παραβρέθηκε και ο ίδιος ο Απόστολος Βεσυρόπουλος με την οικογένειά του. Η συνάντηση είχε σκοπό να ευχαριστήσει τους φίλους του κ. Βεσυρόπουλου και τους εθελοντές που δούλεψαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και βοήθησαν στην εκλογή του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αποκάλυψη του documentonews.gr
Σύμφωνα με το documentonews.gr, η οικογένεια της Ευγενίας Παπαβασιλείου, στενής συνεργάτιδας του Γιάννη Βρούτση, κατέχει ΚΕΚ. Επίσης, η ίδια οικογένεια, με άλλους ιδιοκτήτες ΚΕΚ έχουν Ένωση Εταιρειών (κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα) που αποτελείται από δύο ακόμη εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει τη λειτουργία των γνωστών πλατφορμών με τα περίφημα «Σκόιλ Ελικίκου». Κάτι που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενδεχομένως εξηγούσε την αρχική επιμονή του υπουργείου να χρησιμοποιήσει τα voucher για να επιδοτήσει τους επιστήμονες, αντί να δώσει απευθείας τα 200 εκατομμύρια.

Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα, η οικογένεια της Συμβούλου του κ. Βρούτση (και μέχρι πρότινος και μέτοχος στα ΚΕΚ), είναι ιδιοκτήτρια των ΚΕΚ «Ευκλείδης», που δραστηριοποιούνται από κοινού με τα ΚΕΚ «Μάστερ» και «Δήμητρα», τα οποία ανήκουν στους επιχειρηματίες Μανωλίτση και Πιτσούλη αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους τρεις από τις επτά πλατφόρμες που θα μοιραστούν 30 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, προκύπτει άμεση σχέση μεταξύ ιδιοκτητών τριών από τις επτά πλατφόρμες που θα διαχειριστούν τα 30 από τα 193 συνολικά εκατομμύρια, με την σύμβουλο του υπουργού Εργασίας καθώς και με την οικογένειά της.Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από το σχετικό ΦΕΚ, τον Οκτώβριο του 2019, με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση τοποθετήθηκε «σε θέση μετακλητού συνεργάτη κατηγορίας ΠΕ στο ιδιαίτερο γραφείο της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Εργασίας η δικηγόρος Παπαβασιλείου Αντωνίου Ευγενία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας τα οποία έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, στις 21 Οκτωβρίου 2016 η Ευγενία Παπαβασιλείου, υπέγραψε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μαζί με τους Κωνσταντίνο Παπαβασιλείου, Μιχαήλ Παπαβασιλείου και Αθηνά Παπαβασιλείου. Το συμφωνητικό αφορούσε στην «μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων αλλά και τροποποίησης κωδικοποίησης του του καταστατικού της ετερρόρυθμης εταιρείας με την επωνυμία Μ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ ΕΕ και ΔΤ ΚΕΚ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ».Όπως διαφημίζει το site του ΚΕΚ Ευκλείδης, ανήκει σε Ένωση Εταιρειών από κοινού με τα ΚΕΚ Master και Δήμητρα που έχουν όλως τυχαίως αναλάβει τις πλατφόρμες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο συμφωνητικό από την εταιρεία αποχωρεί η Παπαβασιλείου Αθηνά η οποία κατείχε το 1/3 του κεφαλαίου της εταιρείας και μεταβιβάζει την εταιρική της ιδιότητα στη σύμβουλο της γενικής γραμματέας του υπουργείου Εργασίας έναντι 22.000 ευρώ.

Επίσης ο Παπαβασιλείου Κωνσταντίνος ο οποίος κατείχε επίσης το 33,33% του κεφαλαίου της εταιρείας μεταβιβάζει το ποσοστό του ως εξής: Στον Μιχαήλ Παπαβασιλείου το 26,666% ο οποίος μαζί με το προηγούμενο ποσοστό που κατείχε φτάνει στο 60% και στη Ευγενία Παπαβασιλείου το 6,67%, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία να αγγίξει το 40%. Στη συνέχεια μάλιστα συστήθηκε ετερρόρυθμη εταιρεία με την επωνυμία «Μ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ» και διακριτικό τίτλο ΚΕΚ Ευκλείδης στην οποία συμμετείχαν ως ομόρρυθμο μέλος η Ευγενία Παπαβασιλείου και ως ετερρόρυθμο ο Μιχαήλ Παπαβασιλείου.

Το Σεπτέμβριο του 2018 υπεγράφη νέο ιδιωτικό συμφωνητικό για τη μεταβίβαση των εταιρικών μεριδίων και τροποποίησης μεταξύ της Ευγενία Παπαβασιλείου, του Μιχάηλ Παπαβασιλείου και της Αθηνάς Παπαβασιλείου. Εκεί η Ευγενία Παπαβασιλείου αποχωρεί από την εταιρεία και μεταβιβάζει το μερίδιο της στην Αθηνά Παπαβασιλείου έναντι 24.000 ευρώ. Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί το γεγονός ότι η ίδια υπήρξε και μέτοχος, άρα είχε ίδιον οικονομικό όφελος , αλλά είναι και συγγενής της οικογένειας Παπαβασιλείου.

Η κοινοπραξία και οι συνέταιροι
Η οικογένεια Παπαβασιλείου συνεργάζεται ωστόσο με εταιρείες που έχουν αναλάβει κάποιες από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κατάρτισης επί υπουργίας Βρούτση. Ειδικότερα η ΑΘ. Παπαβασιλείου και ΣΙΑ ΕΕ συμμετέχει στην κοινοπραξία εταιρειών «ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ – ΜΑΣΤΕΡ ΑΕ – ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ». Σύμφωνα πάντα με το documentonews.gr, η εταιρεία ΔΗΜΗΤΡΑ είναι συμφερόντων Πιτσούλη, ο οποίος μέσω της εταιρείας «Δήμητρα ΚΕΚ Α.Ε.» έχει αποκτήσει την πλατφόρμα edimitra.gr.

Η εταιρεία ΜΑΣΤΕΡ είναι συμφερόντων Μανωλίτση. Δύο από τις επτά πλατφόρμες οι Iclass και iclasscloud.com ανήκουν στην εταιρεία: Μάστερ Κέντρο Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Α.Ε., ιδιοκτησίας Θ. Μανωλίτση.Η ιδιοκτήτρια είναι προφανώς συγγενής του ιδιοκτήτη του ομίλου Master. Ο ίδιος μάλιστα με αναρτήσεις του στο twitter δεν έκρυψε την αγάπη του για το Γιάννη Βρούτση.